Zaterdag: slotronde KNSB

Komende zaterdag is alweer de slotronde van de KNSB-competitie. Niet voor het vierde: die zijn al klaar, wat Wim hier vertelt. In Tribes zijn drie wedstrijden te zien, en iedereen is van harte welkom om rond 12.00 stukken klaar te zetten, ’s middags partijen te bekijken en daarna de boel weer op te ruimen. Voor wie dat te dichtbij vindt, graag naar (groot)meesters kijkt of trek in vis heeft, is Denksportcentrum En Passant de plek. Een beschouwing in semiwillekeurige volgorde:

Voor het tweede staat er wat op het spel. Zij moeten winnen van no. 10 Spijkenisse, en dan hopen dat Venlo niet wint van Voorschoten en/of UVS verliest van Vianen/DVP. Alle gewenste uitslagen zijn ook de verwachte volgens Prof. Elo, maar de bal is rond en zo. Spijkenisse is, hoewel gedegradeerd, een lastige klant: vorig jaar was het 5-5 (een fraai verslag van Mark!) en we hebben ook wel eens verloren. We spelen dus thuis, tot opluchting van sommigen, al maken berichten als “Het is in Spijkenisse zo lelijk dat het alleen maar mooier kan worden” wel nieuwsgierig.

Foto en citaat van site Rik Roelfzema

Ook het vijfde is nog niet veilig. Die moeten in een heuse do-or-die wedstrijd afrekenen met Zuid-Oost United, zo’n naam waar je ook iets Spijkenisserigs bij verwacht. De stand in klasse 4E is sowieso bijzonder, vandaar een zeldzaam schermprintje met (1) falend armoedebeleid (4 teams met veel punten, 5 met weinig), (2) nog drie kanshebbers op het kampioenschap en (3) nog vijf kandidaten voor één of twee degradatieplekken. Voor mensen die van kansberekeningen houden…

Rekenen maar!

Bij het derde valt juist helemaal niets te rekenen: er is al een kampioen, de Amsterdam Berserkers. Een vriendenteam vol oud-Meesterklassers die zich door de lagere klassen heen meppen en met minder dan 8-0 enigszins teleurgesteld zijn. Zelf leggen ze hun naam als volgt uit: “Berserkers waren Viking-krijgers die zich opwonden tot een staat van extase; in deze staat waren ze formidabele krijgers en schijnbaar ongevoelig voor pijn.”. En daar moet ons derde tegen, komt dat zien!

Na afloop (bron: www.noviomagus.info)

Tenslotte het eerste: die gaan dus naar Bunschoten-Spakenburg, waar de Meesterklasse de centrale slotronde afwerkt. Met veel op het spel: Apeldoorn (met Tim?) en LSG Leiden (met Eelke?) spelen om de landstitel, onderin is het wie van de drie: Zukertort Amstelveen, Stukkenjagers en HWP Sas van Gent moeten twee degradatieplekken verdelen. De Stukkenjagers moeten daarvoor scoren tegen PK1, een duel dat vaker is gespeeld: in 2017, 2015, 2014, 2011, en 2010 (veel verder terug gaat de website niet) werd het duel ook gespeeld. Ook interessant is dat drie Stukkenjagers en één Keresiaan (onze Peter) een norm kunnen/zullen scoren, zie hier. Kortom, genoeg te genieten in Bunschoten-Spakenburg, voor wie Tribes te dichtbij vindt, graag naar (groot)meesters kijkt of trek in vis heeft.

Eén van de Tilburgse normkanshebbers (rechts, de linkerpersoon kennen we ook – foto René Olthof)

Tot zover. De resultaten zullen zaterdagavond wel binnendruppelen. Of kijk op Teletekst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *