Paul Keres 2 – UVS door de ogen van ChatGPT

Computers zijn al geruime tijd beter in schaken dan mensen. Nu nemen we de proef op de som om te zien of ze ook betere schaakverslagen kunnen schrijven. In dit verslag zullen we het resultaat bekijken en de vraag stellen of we ons moeten voorbereiden op een toekomst waarin machines ons niet alleen verslaan in het spel, maar ook in het beschrijven ervan.

 

Die intro heb ik niet zelf geschreven, maar laten schrijven door ChatGPT. Wat is ChatGPT? Goede vraag!

Kan je uitleggen voor een leek wat chatgpt is in 50 woorden in de stem van Caroline van der Plas?

Natuurlijk kan ik dat! Nou, ChatGPT is een soort computerprogramma dat heel slim is en veel weet. Het kan allerlei vragen beantwoorden en zelfs gesprekken voeren, alsof het een echt persoon is. Het wordt vaak gebruikt om mensen te helpen die vragen hebben over van alles en nog wat, en het kan ook nuttig zijn voor bedrijven en organisaties. Best handig, toch?

 

Klinkt simpel. Scheelt werk. Ideaal! Dus ik dacht laat ik beginnen met een simpele vraag:

ChatGPT, kun je een schaakverslag schrijven?

Ja, ik kan zeker een schaakverslag schrijven! Hieronder volgt een voorbeeld van hoe een schaakverslag eruit zou kunnen zien.

 Verslag: Schaakwedstrijd tussen Jansen en Van der Meer

Op zaterdagmiddag 13 maart 2023 vond er een schaakwedstrijd plaats tussen de ervaren schakers Jansen en Van der Meer. De wedstrijd werd gespeeld in de schaakclub “De Denksporters” in Amsterdam en werd bijgewoond door een klein publiek van mede-schakers en supporters.

….. [en het ging nog 251 woorden door]

 

Ok, dat schiet niet op. Poging twee:

ChatGPT, kan je een verslag van een schaakwedstrijd schrijven in teamverband, dit zijn de uitslagen:

 
Rating
 
Rating
  Floor, D. (Dirk) 2201   Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2164 1 – 0
  Otte, M.W. (Marijn) 2143   Heine, I. (Ivar) 1921 ½ – ½
  Rooij de, R. (Raymond) 2176   Klip, J.A. (Hans) 2255 ½ – ½
  Veltkamp, G. (Gerben) 2145   Houben, J.P. (Jaap) 2297 0 – 1
  Cornelisse, J.J.A. (John) 2211   Rijn van, A.B. (Anton) 2216 0 – 1
  Smits, M. (Mark) 2238   Retera, J.J.C.M. (Joost) 2252 0 – 1
  Smeets, K. (Kobe) 2133   Pijkeren, J. (Jan) 2175 0 – 1
  Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2097   Bons, J. (Jasper) 2215 1 – 0
  Rebers, E.H. (Eugene) 2204   Kurstjens, L. (Lars) 2091 0 – 1
  Jong de, T.J. (Tom) 2188   Erp van, P.J. (Pepijn) 1920 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2174   Gemiddelde Rating: 2151 3½-6½

Ja, natuurlijk! Hieronder vind je een voorbeeld van een verslag van een schaakwedstrijd in teamverband, op basis van de uitslagen die je hebt gegeven.

 Verslag: Schaakwedstrijd tussen Paul Keres 2 en UVS 1

 Op zaterdagmiddag 13 maart 2023 vond er een schaakwedstrijd plaats tussen de tweede schaakploeg van Paul Keres en de eerste schaakploeg van UVS. De wedstrijd werd gespeeld in het clubhuis van Paul Keres in Utrecht en trok veel belangstellenden.

 De wedstrijd begon spannend, met enkele snelle overwinningen en remises. Dirk Floor van Paul Keres 2 wist zijn tegenstander Olav Schoonenberg van UVS 1 te verslaan, terwijl Marijn Otte en Ivar Heine een gelijkspel bereikten. Raymond de Rooij en Hans Klip speelden ook gelijk, waardoor de score na drie partijen 1,5 – 0,5 stond in het voordeel van Paul Keres 2.

[en het ging nog 231 woorden door, inclusief een verkeerde eindstand van 4,5-3,5]

 

Het begint ergens op te lijken, maar misschien is het goed om wat extra informatie te geven:

Ter achtergrond en niet om letterlijk in het verslag te herhalen: Raymond was als eerste klaar, Tom als laatste. De wedstrijd was spannend waarbij alles net in het nadeel van Paul Keres 2 uitviel. Kobe en Eugene verloren onnodig. Tom en Marijn hadden kans om te winnen. Door de uitslag staat Paul Keres nu op de 9de plaats en in de degradatiezone met nog 2 wedstrijden te spelen. Spelers met een hogere rating zijn sterker en hebben een hogere kans om te winnen.

Nu hebben we alleen nog een begenadigd schrijver nodig:

Goedemiddag schaakliefhebbers, hier is Johan Hut met een verslag van de schaakwedstrijd tussen Paul Keres 2 en UVS. De ratings van de spelers waren aan elkaar gewaagd, met een gemiddelde van 2174 voor Paul Keres 2 en 2151 voor UVS.

 Helaas voor Paul Keres 2 viel alles net in het nadeel uit. Raymond de Rooij was als eerste klaar en speelde remise tegen Hans Klip. Marijn Otte had de kans om te winnen, maar kwam niet verder dan een remise tegen Ivar Heine. Dirk Floor bracht het eerste punt binnen voor Paul Keres 2 door Olav Schoonenberg te verslaan.

 Gerben Veltkamp had het zwaar tegen Jaap Houben en moest uiteindelijk het punt aan UVS laten. Ook John Cornelisse kon het niet bolwerken tegen Anton van Rijn. Mark Smits leek goed te staan, maar Joost Retera trok toch aan het langste eind. Kobe Smeets verloor onnodig van Jan Pijkeren en Eugene Rebers kon geen vuist maken tegen Lars Kurstjens.

 Hein Piet van der Spek bracht nog wat hoop terug voor Paul Keres 2 door Jasper Bons te verslaan, maar Tom de Jong moest uiteindelijk ook genoegen nemen met remise tegen Pepijn van Erp.

 Met een eindstand van 3,5-6,5 in het voordeel van UVS is Paul Keres 2 nu gezakt naar de 9e plaats en beland in de degradatiezone met nog 2 wedstrijden te spelen. Het is duidelijk dat spelers met een hogere rating sterker zijn en een hogere kans hebben om te winnen, maar in het schaken blijft het altijd spannend en kan er van alles gebeuren. Dat belooft wat voor de volgende wedstrijd.

 

Is dit een beter verslag dan een mens kans schrijven? Ik weet het niet, eenvoudiger is het in ieder geval niet. Ik ben toch een kleine twee uur bezig geweest om te testen welke input werkt en welke niet. Interessant is het in ieder geval wel en voor het echte oordeel kan je ook altijd nog het verslag van de tegenstanders lezen. Dat is hier te vinden.

Het was een teleurstellende uitslag en het worden nog een spannende laatste twee ronden. Dat is onze fan Donald Trump ook niet ontgaan. Hij heeft nog wat bemoedigende woorden:

“Unbelievable match between Paul Keres 2 and UVS! While UVS may have won, we cannot ignore the impressive performance of Paul Keres 2 players like Floor, Otte, and Spek van der. These chess masters are true winners in their own right. Keep your heads up, Paul Keres 2 team, you are still champions! #ChessChampions #PaulKeres2 #MAGA”

 

En voor de schaakliefhebber die alleen het schaakbord wil zien, hier zijn nog een paar partijfragmenten van de cruciale partijen. Tot de volgende!

 

Partijfragmenten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *