Donderdag 23 februari Masterclass over het Russisch kwaliteitsoffer door Xander Wemmers

Er zijn vele soorten van kwaliteitsoffers en relatief vaak zijn ze positioneel van aard. Het Russisch kwaliteitsoffer heeft zo zijn eigen positionele kenmerken. Deze masterclass is voor iedereen die wil weten wat elke Russian schoolboy al lang en breed weet! Met zowel klassieke als hedendaagse praktijkvoorbeelden.

-Xander Wemmers

Donderdag 23 februari van 19:00-19:45 in onze nieuwe speellocatie Tribes Utrecht Centraal Station door Xander Wemmers, wees erbij! 

2 thoughts on “Donderdag 23 februari Masterclass over het Russisch kwaliteitsoffer door Xander Wemmers

  1. Ik ben geen Russische schooljongen (geweest), dus moest even opzoeken wat een Russisch kwaliteitsoffer precie is. Herman Grooten legt het als volgt uit:

    We kennen allemaal stereotiepe kwaliteitsoffers in het Siciliaans waarin zwart ergens met … Tc8xc3 een toren voor een wit paard geeft. Meestal krijgt hij daar meteen pion e4 voor terug en omdat de witte pionnenstructuur versplinterd is, vaak ook nog de voorste van de dubbelpion bij. Behalve de strategische voordelen die het offer met zich meebrengt, is het materiële tekort zeer beperkt gebleven. […] Maar als de compensatie bestaat uit louter strategische voordelen, dus geen pion(nen), wordt het een Russisch kwaliteitsoffer genoemd.

    https://www.schaaksite.nl/2014/11/27/gespot-68-het-russische-kwaliteitsoffer/

    Weer wat geleerd! Maar donderdag komen we erachter hoe Xander dit definieert.

  2. Petrosian was de oervader van het positionele kwaloffer en heeft er vele geplaatst.Ik denk dat het oervoorbeeld Reshevsky- Petrosian,Zurich 1953 is,maar heeft hier een louter defensieve waarde.De kwal wordt vaak op het voorste punt van een open lijn geplaatst,waar na nemen een( gedekte) vrijpion ontstaat en er zich een lijn sluit voor de vijandige torens,het is niet een enorme heldendaad.Maar Xander gaat het ongetwijfeld piekfijn uitkeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *