Langs de Linge

Tekst: Bankzitter Kees Vreeken

Het vierde team van Paul Keres boekte zaterdag 11 februari z’n vierde achtereenvolgende overwinning, maar raakte desondanks verder achterop bij de concurrentie. In het landelijke Tricht versloeg PK 4 weliswaar Rivierenland met 5,5-2,5, maar ongeslagen koploper Amersfoort 2 (7,5-0,5) en nummer twee Moira/Domtoren (6-2) deden het beter. Onze enige hoop is nu gevestigd op Moira, dat in de laatste ronde Amersfoort treft en moet winnen. Twee dikke overwinningen kan ons dan nog helpen.

De gulle hand speelde de hoofdrol in de wedstrijd aan de Linge. Pionnen, kwaliteiten en stukken werden cadeau gedaan alsof de Sint nog in het land was. Wij wisten er over het algemeen wel raad mee. De echte (pion)offers kwamen van Jeroen Bollaart en Wim Velker. Die kregen er mooie initiatieven voor, maar het leverde slecht een half punt op.

Ger Hageman was het eerste klaar. In ongeveer gelijke stand begon tegenstander Wim Kruimer aan een ongemotiveerd pionnenoffensief. Hij bleef echter zitten met een slechte loper tegen een wel heel erg sterk paard, dat vrolijk al wits pionnen opvorkte (0-1). Vervolgens pakten Jaap van Oosten, Evert van Heel en Harm Theo Wagenaar hun geschenken nauwgezet uit. Ondertussen hadden captain Pim te Lintelo – na een mooi Benoni-gevecht – en Leo van Houwelingen – via een “enorm correcte” partij – remises toegevoegd en daarmee was de wedstrijd beslist (1-5).

Daarna kon Jeroen, die via een kleine combinatie met een erg groot gat een stuk was kwijtgeraakt, gerust opgeven. Wim had met z’n gedekte vrijpion nog wel een plusje in het eindspel, maar hij had de energie niet meer om dat uit te melken. De jaren gaan ook tellen.

De partij die de gemoederen het meest bezighield was die van Jeroen.

Enkele fragmenten: (het commentaar is voornamelijk van Jeroen, aangevuld met analyses en commentaar van Kees – red.)

 

Stand aan kop in 4C

MPBP
1Amersfoort 21028
2Moira-Domtoren 1827
3Paul Keres 4825

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *