PK1 gunt Groningen1 een gelijkspel

In de vierde ronde mochten we aantreden tegen Groningen. Ik bespreek de partijen gegroepeerd op resultaat, te beginnen met de verliespunten.

Ik speelde zelf op bord 1 tegen Machteld van Foreest. Ze speelde de opening een beetje slapjes, waardoor ik met normale zetten een heel fijne stelling kreeg. Dit moest ik afmaken in een koningsaanval, maar toen begon het te haperen. Het kwaloffer was nog wel goed, maar het was beter om er met 23.De6 Tc6 24. Tf1 Lf6 25. Txf6 nog een kwaliteit tegenaan te gooien. Ook daarna had ik het zeker nog beter kunnen spelen, maar nadat ik 28…De5 gemist had ging het helemaal mis. Ze rekende goed en maakte het zonder problemen af. 

 

Op 2 kreeg Demre een typische Demre stelling. Wat zwakke velden, maar zeer actieve stukken. Hij was achteraf ontevreden over het feit dat hij f4 toeliet. Toen daarna ook nog 23…Ph6 24. g4! volgde, kreeg tegenstander Ilya Zaragatski de overhand. Het duurde nog een tijd voordat die het af wist te maken, maar de winst kwam nooit echt in gevaar.

Joris mocht op 4 met zwart tegen Tomasz Warakomski. Met zwart tegen een grootmeester is nooit makkelijk en dat bleek ook in deze partij. Hij kwam iets minder uit de opening, had vast beter kunnen verdedigen, maar het was de hele tijd vervelend en hij verloor zonder spektakel.

Onze middenborden waren solide. Hugo probeerde in een symmetrische structuur op grootmeesterlijke wijze zijn tegenstander te overspelen. Dit leek best goed te lukken, maar het plan met 25.f4 en 26.Tc5 was verkeerd. Hierna kon zwart het initiatief overnemen en werd de witte loper een beetje slecht. Toch werd het nooit echt gevaarlijk en een solide remise was het resultaat.

Paul op bord zes had een voor hem teleurstellende partij. Niet per se het resultaat (remise met zwart tegen Nick Maatman is niet verkeerd), maar wel de manier waarop. Wit speelde een scherpe variant en ging bij de eerste verrassing meteen over op een zetherhaling. Beide spelers wilden het niet claimen, maar nadat vijf keer dezelfde stelling op het bord kwam greep the arbiter in en verklaarde de partij remise. Dit was natuurlijk niet waarvoor Paul vier uur in de trein heeft gezeten, maar het was wel een nuttig halfje.

Menno speelde lange tijd een uitstekende partij tegen Joris Brenninkmeijer. In een dubbelfianchetto stelling kwamen de witte paarden langzaam maar zeker steeds verder binnen, totdat Menno een kwaliteit won. Duidelijk een gewonnen stelling, maar helaas was één moment van onachtzaamheid genoeg het te laten verzanden in remise. Op het eind mocht hij nog blij zijn dat zijn tegenstander niet doorspeelde.

Jan kreeg op 8 met zwart een Catalaans tegen. Hij kwam goed uit de opening en stond al snel wat fijner maar in de tactische fase werd niet scherp genoeg gespeeld. Het eindspel dat op het bord kwam werd nog een tijd geprobeerd, maar ondanks het enthousiasme van de PK-spelers die de
partij vanuit de bar aan het volgen waren, kwam de remise nooit meer in gevaar.

Dan blijven de winstpartijen nog over. Evert speelde een partij die zeker geschikt is voor een Mega Madness Masterclass. De opening was op zijn Everts, al snel weg van de gebaande paden. Ld3 toelaten was waarschijnlijk niet zo handig, al vindt de computer dat het nog meevalt vanwege de variant 13.e4! Lxe4 14.Pg5! Zoals het in de partij ging kwam de witte stelling er wat dubieus uit te zien, maar Evert wist op prachtige wijze het zwart centrum af te breken. Speel vooral de partij na (17.e4!, 18.d5!, 20.Txe4!). Misschien niet correct genoeg voor een schoonheidsprijs, maar als er een spektakelprijs was geweest had deze partij hoge ogen gegooid.

Niels kreeg op zet 6 een kwaliteitsoffer tegen en moest meteen in de denktank. Het resultaat daarvan was de ‘engine approved’ opzet met 7…h6! en 8…Tg8. Wit speelde niet in de geest van de stelling, Niels kwam snel beter te staan en maakte het krachtig af. Een uitstekende partij!

Xander speelde een partij uit één stuk tegen Lucas van Foreest. Hij werd al snel verrast met 3…h6, maar bleef gezonde zetten spelen. De witte paarden gingen naar mooie velden en dit in combinatie met het zwakke veld op f6 werd zwart fataal. Xander was vooral trots op 20.b3 (“Star move!”) en 23.b4 (“b3 en b4, allebei even lekker”).

Een gelijk spel tegen een op papier sterkere tegenstander is zeker geen slecht resultaat, al waren er wel wat gemiste kansen. Dat verpestte de sfeer zeker niet. Het volledige team ging mee uit eten bij een Chinees restaurant in Groningen, de voorzitter en teamleider regelden bier voor de treinreis terug en in de Stichste werden nog geanimeerd partijen besproken.

PK1 borrelt na

Link naar de partijen: https://lichess.org/study/yvp7bPZC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *