Paul Keres leidt in de Meesterklasse!

Dit verslag had veel eerder geschreven moeten worden. Enerzijds ‘eerder’ vanwege mijn aangeboren talent voor procrastineren, anderzijds ‘veel eerder’ omdat PK 1 natuurlijk in 2020 had moeten promoveren en twee jaar geleden al ronde 1 van de Meesterklasse had moeten spelen. Nu de dag alsnog gekomen was, werd direct brutaal de koppositie genomen en een mooie foto is hier wel op zijn plaats.

De foto is alweer ingehaald door de werkelijkheid, maar zal het goed doen in het clubarchief. In ronde 2 verloren we nipt van Apeldoorn en in ronde 3 staan we tegen Amstelveen met 2-0 voor na vooruit gespeelde partijen van Hugo en Peter. Nu ik U weer heb bijgepraat tot en met vandaag, kunnen we terug naar ronde 1 tegen Kennemer Combinatie.

Een degelijke overwinning waar geen enkele sprake was van plankenkoorts bij het debuut. Uw scribent zag meerdere positionele Glanzleistungen waaruit ik een aantal diagrammen wil laten zien. Onderaan dit artikel staat uiteraard de complete PGN met alle partijen.

Paul Hommerson bereikte met zijn partij de krantenrubriek van de tegenstander: link. Collega-scribent Reinderman is even lovend als ik en we pikken er twee momenten uit:

Hier zet Paul krachtig voort met 15.b4! waar ik live getuige van mocht zijn. Zwart mag niet op a3 nemen omdat de dame dan in nauwe schoentjes zit maar de terugtocht bracht ook geen plezier. Zwart offerde een kwaliteit maar het blik werd vakkundig opengeschroefd met op rechts h4-h5 en in de volgende stelling de linkse hoek 37.Txa6!

Na 37… Pxa6 38. Dc2 eindigt het voor zwart heel treurig met een uppercut op h7. Mijn complimenten Paul!

Daar is de voorsprong, zult U denken. Nee het was ‘slechts’ de gelijkmaker omdat Joris vooruit gespeeld had tegen Eline Roebers en er niet echt aan te pas was gekomen. Geen schande, Eline is net tot IM benoemd, maar op een dag verwachten wij ook bij Joris de IM-titel voor zijn naam. Nog even wachten.

Vrij vroeg in de wedstrijd had ik zelf remise gemaakt tegen Friso Nijboer. Het leek een niet-saaie Caro-Kann te worden, maar na enkele wederzijdse onnauwkeurigheden en veel tijdgebruik hoorde ik een remiseaanbod. Dat leek me met zwart op 1 precies de taakomschrijving die de teamcaptain voor mij in gedachten had, maar wellicht had ik iets kunnen proberen. We zullen het nooit weten want ik nam het aanbod aan en dit veteranenduel eindigde vreedzaam.

Onze andere veteraan, Menno Okkes, speelt altijd heel solide. Ditmaal met de zwarte stukken werd er een en ander geruild en zonder opmerkelijke gebeurtenissen bewoog het stel zich rap richting de bar.

Jan Breukelman staat bekend om zijn monsterscores in de eerste klasse. Menigmaal had hij iets als 7 uit 9 of 6 uit 8 achter zijn naam staan, maar dit jaar moet zijn spel toch even level-up. Was het een vergissing in de opening? Ik weet het niet, maar de altijd solide en sterk opererende Breuk kwam niet in de partij voor. Liam Vrolijk behandelde de f3-Nimzo voorbeeldig en won overtuigend. Geen diagram voor Jan dit keer.

Maar goed, zo ben ik als schrijver wel door de verliespartijen heen en kan ik vanaf hier in jubelstemming verder! Het waren vrij veel lange partijen, de tegenstanders waren taai, maar uiteindelijk sneefden zij een voor een. Altijd leuk om even bij Hugo te gaan kijken. Dit keer een wat saaie partij, maar onze held weet daar toch zeker wel iets van te maken. Het positionele geschuif slaan we over. Zwart staat voor mijn gevoel wat beter (veld d4) maar dodelijk is het allemaal niet. Dan dit moment:

Er hangen pionnen op a5 en f6. Hugo lost het zo op: 27… Lb4 28.Pxf6+ Kf7 29. Lxb4 Pxb4 30. Pxh7 Pxa2. Nu heeft wit een pion gewonnen, maar het blijkt ontzettend lastig want zwart heeft een simpel plan: b7-b5 en a5-a4. Wie gaat de a-pion stoppen? De loper op g2 is tamelijk slecht en over het paard zullen we het maar niet hebben. Even later staat het zo:

Wat ik daarnet zei: wie gaat de a-pion stoppen? Niemand, zo bleek al snel en Hugo schrijft een mooi puntje bij.

Demre had ook een a-pion. Met een ondersteunend loperpaar:

Wit heeft nog wat activiteit maar het zou hem niet helpen. Demre speelt nauwkeurig en geduldig af en haalde uiteindelijk de pion op b6 gewoon op. Daarna mocht hij zijn tegenstander gaan lastigvallen met niet 1 maar met 2 stormende pionnen. De overwinning was nooit in gevaar.

Peter had in de opening een pion geofferd en de tegenstander moest wat krom gaan staan. De huidige stelling is verraderlijk. Je bent geneigd om te denken dat de tegenstander niets meer kan doen, maar dat is een heel gevaarlijke gedachte. Juist een kat die op zijn rug ligt kan heel lelijk krabben. Op een gegeven moment moet je tot daden overgaan en dan kan blijken dat zwart resources heeft die niet voorzien waren. Menig stelling heb ik in mijn leven gewonnen als een kat die op zijn rug ligt. In de stelling die nu voor staat, opent Peter de stelling met 21.e4 en zwart probeert te counteren met 21… dxe4 22.fxe4 c5! Peter slaat toe met 23.exf5 exf5 24. Te1 cxd4 25. Pg6!

De pointe en wit wint materiaal. Zwart geeft de dame maar dat blijkt niet genoeg. Ook hier blijft onze speler rustig, composed en sterk spelen. Het duurde nog wel even maar ook hier struikelde weer een tegenstander. Deze fase was cruciaal en na afloop hebben wij ons nog vermaakt met 23… cxd4 in plaats van 23… exf5. Huiswerk voor als het zondag herfstweer wordt.

Voorzitter Niels speelt het Engels op een omzichtige manier. Ik wil geen vergelijking trekken met het groeien van gras, maar je hebt even tijd nodig om de partij na te spelen. Wel speelt Niels sterk! In de volgende stelling wint hij een pion op tactische wijze. Hint: het is niet de pion op a6.

Na de pionwinst blijft Niels met veel geduld links en rechts schroefjes aandraaien en spijkers in de grafkist van zijn tegenstander slaan. Na 63 zetten is de kist dicht.

De kapitein bleef als laatste op het schip; Evert had een eindspel met een pion meer, maar om onduidelijke redenen was dat eindspel niet makkelijk te winnen. Om nog onduidelijker redenen leek Evert zelfs nog op te moeten passen. Gelukkig wist hij het schip de veilige remisehaven binnen te loodsen.

Het debuut opgeluisterd met een overtuigende 6.5-3.5 overwinning. Wat wil een mens nog meer? Laten we vooral zo doorgaan. Er komen genoeg wedstrijden aan tegen sterkere teams en daarin mogen we vrijuit spelen. Andere wedstrijden zullen cruciaal blijken en in deze eerste ronde was iedereen op zijn post. Apeldoorn bleek te sterk, maar tegen Amstelveen zijn we goed gestart. De target voor dit seizoen? Ik zeg het linker rijtje en wederom Europacup!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *