Hoe ik het toernooi in Amsterdam won (door Branco Titus)

In een eerder bericht werd al melding gemaakt van de fraaie toernooioverwinning van Branco in Amsterdam. Hieronder schrijft hij over zijn belevenissen.

Van te voren wist ik niet zeker of ik mee kon doen aan het toernooi. Ik had namelijk een afspraak om mijn verstandskiezen te trekken de week voor het toernooi. Gelukkig viel de pijn mee en ik heb er tijdens het toernooi geen last van gehad. Ik had gezien dat ik veel mensen kende die meededen (van PK en van vroeger toen ik bij VAS zat) en ook nieuwe mensen leren kennen, dus het was erg gezellig. Ik vertel niet elke partij welke opening het precies is om voorbereiden tegen me een beetje tegen te gaan.

Ronde 1 speelde ik met wit Spaans. Mijn tegenstander (1822) had de loper op c5 gezet wat ongebruikelijk is, want die wil je vaak op e7 of f8 hebben om te verdedigen. Daarnaast staat hij in de weg op c5, want nu kan daar geen pion naartoe. Verder ging de andere loper naar b7 en waren er dus weinig stukken om de koning te verdedigen. Ik heb een langzame aanval opgebouwd, won een stuk, later een toren en vlak daarna was mat niet meer te stoppen.

Ronde 2 was ik weer wit, mijn tegenstander (1829) speelde iets dat ik niet kende. Uiteindelijk zag ik ergens een combinatie, maar ik wist niet zeker wie er achteraf nou beter stond. Ik kreeg 3 pionnen, een stuk en een toren en mijn tegenstander 3 stukken terwijl hij het loperpaar behield. Zie hieronder voor de stelling achteraf. Ik ben er vanwege lichte tijdsdruk toch voor gegaan en merkte aan mijn tegenstanders reactie dat hij dacht dat hij nu verloren stond. Hij ruilde dames af waardoor ik nu wel gewonnen stond. Ik heb zo snel als ik kon mijn 3 vrijpionnen naar voren geschoven om ook de activiteit van zijn loperpaar te beperken, het duurde nog wel een tijdje maar uiteindelijk waren ze niet meer te stoppen.

Ronde 3 begon ik met hoofdpijn, want de dag ervoor was het heel warm geweest en ik had blijkbaar niet genoeg gedronken. Ik was zwart tegen (1807) en ik won een kwaliteit in de opening. Ik liet mijn tegenstander nog wel een beetje terugkomen voor mijn gevoel, maar uiteindelijk kon ik toch door breken, zie hieronder.

Ronde 4 begon ik de vermoeidheid langzaam toch wel een beetje te merken. Mijn tegenstander (1755) die ik kende van vroeger had in de ochtend 3 uur lang tegen me voorbereid. Hij speelde precies een opening waar ik nog echt niet goed in ben. Ik speelde gelukkig niet heel lang wat hij had voorbereid (hij wist ergens niet dat een andere zet mogelijk was). Ik heb ergens een voordeeltje gemist en kwam toen zelf een beetje in de problemen. Ik heb dat afgewikkeld naar een stelling waar ik weer voordeel heb gemist. We hadden allebei moeite om zet 40 te halen binnen de tijd en ik heb uiteindelijk geblunderd, maar heb het toen weten te redden naar een gelijk eindspel met 1 minuut op de klok voor zet 40. We waren allebei moe, ik bood remise aan nadat ik liet zien dat ik de correcte zet deed om remise te halen wat mijn tegenstander aan nam, zie onder.

Ronde 5 was ik goed voorbereid tegen mijn tegenstander (1724) en wist ik voordeel uit de opening te halen. Ik had uiteindelijk een stelling waar hij niet veel meer kon dan afwachten of ik het goed af zou maken, zie onder. Echter vanwege vermoeidheid heb ik na 4 uur naar het gewonnen eindspel toe te werken alles weggeblunderd naar remise in 1 zet. Ik heb nog gekeken of hij een fout maakte maar het bleef echt remise.

Ronde 6 had mijn tegenstander corona, waardoor ik een gratis winst kreeg. Hierdoor was ik ronde 7 ook weer iets frisser. Ronde 7 begon met 5 mensen die 5 uit 6 hadden. Hieronder is de gehele partij van ronde 7. Mijn tegenstander had ook 5 uit 6.

Uiteindelijk was ik de enige die ronde 7 won. Yuri (5 uit 6) had gelijk gespeeld tegen Ivo Kroon (5 uit 6) en Samuel Cohn (5 uit 6) verloor tegen zijn tegenstander met (4.5 uit 6). Ik had het Yuri ook echt gegund, want hij had ergens vanwege vermoeidheid een partij waar hij remise/beter stond weggeblunderd in 1 zet en verloor. Ik zou hem niet onderschatten als je tegen hem speelt in de interne.

2 thoughts on “Hoe ik het toernooi in Amsterdam won (door Branco Titus)

  1. Iedereen bedankt voor de felicitaties en mooie woorden in het originele bericht en voor het erop zetten van mijn verslag/analyse!!

    Ik zie dat ik 2 kleine foutjes in mijn analyse heb doorgegeven, namelijk:

    Bij partij 3 zet 47 verlies ik blijkbaar niet als ik geen g6 doe tegen f5 in het eindspel, maar g6 is wel netjes.

    Verder bij partij 5 zet 40 toen ik de blunder maakte, dacht ik na Kd6 aan Kd3 in plaats van Ke3.

  2. Hoi Branco, gefeliciteerd! Het was een leuk toernooi! Groet, Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *