Lars Ootes winnaar Utrechtse Meesters 2020-2022

Zoals de lezer bekend zal zijn werden de wreed door het virus onderbroken Utrechtse Meesters na meer dan twee jaar uitgespeeld tijdens het OKU van Hemelvaartsdag. Een jaar eerder had toernooidirecteur Evert Rademakers al bij de FIDE gevraagd of er dispensatie mogelijk was als het toernooi langer dan de toegestane 90 dagen zou duren. Niet alleen werd dit verzoek ingewilligd, tevens verdween het bewuste artikel uit het FIDE-reglement. De volmaakte redenering hierachter was dat geen enkel toernooi vrijwillig gerekt wordt.

Deze belemmering mocht dan definitief weggenomen zijn, voor een gedroomde hervatting zaten nog meer praktische bezwaren potentieel in de weg. Speelruimte was een daarvan; met de sponsoring door Berenschot en het beschikbaar stellen van hun onderkomen was deze opgelost. Het bleef een kansarme onderneming: dat drie maanden van tevoren nog genoeg deelnemers de tijd vrij zouden hebben voor een doorstart in het Hemelvaartsweekend was niet waarschijnlijk. Tot ons genoegen konden echter 9 van de 10 participanten, wat iets zegt over hoe het hun bevallen was. De arbiters hadden geen probleem, Evert zelf kon er tijd voor vrij maken en zelfs de scribent had nog geen last van reuma. Alleen Nargiz Umudova was verhinderd. Miguel Margarido nam haar plaats in. Het gebeurt overigens vaker dat deelnemers tijdens een toernooi vervangen worden, hier is geen uitzondering voor gemaakt. De scores worden gewoon apart bijgehouden.

Plaats van Handeling was het hoofdkantoor van Berenschot in het Businesspark Papendorp. Een modern gebouw dat zeer geschikt bleek voor het houden van een toernooi. De UM-groep was bij de A-groep van het OKU in een zaal gezet in de veronderstelling dat dat de rustigste plek zou zijn. De B- en C-groep zaten ruimer en doordat de cateringgelegenheid bij hen niet gebruikt werd zaten zij even rustig en een stuk geriefelijker. Een socialistisch ideaal was bereikt. Volgend jaar wordt er vast ingegrepen.
 
 

Zijaanzicht (alle foto’s zijn van René Olthof)

 
 

Bovenaanzicht

 
 
De stand aan kop na drie ronden was dat Lars Ootes het volle pond gehaald had, Rosa Ratsma op 2½ stond en Demre Kerigan op 2. Demre had de score te danken aan de inhaalpartij tegen Xander Wemmers op 12 mei 2022 van de ronde van 12 maart 2020. Het zal zeker de laatst ingehaalde partij van een toernooi ooit zijn… Het was een heel apart potje verspeeld op de clubavond van Paul Keres in het ‘aquarium’. Het is de moeite van het naspelen zeker waard.

 

 
 
Tja, in twee jaar kan je het speeltempo zomaar vergeten zijn.
 
Het speelschema was twee ronden in de ochtend en middag op vrijdag, zaterdag en zondag, gelijk op met de OKU-rondes. De ochtendpartij op vrijdag begon Joris Kokje ijzersterk met een gestroomlijnde overwinning op Demre.
 

 

 
 
Voor de partijenkeuze doen we wat aan kersen pikken. Onderin het verslag staat een link naar de complete pgn van het toernooi. In dezelfde ronde 4 kreeg Xander weer een interessante materiaalverhouding waarbij hij dit keer minder Euwe-punten had en aan het langste eind trok. En Tim aan het kortste.
 
 

 

 
 
De foto is van een ander moment. We zien een stukje van de foyer van Berenschot bij de entree. Xander en Miguel analyseren met Kees als aandachtig toeschouwer.


 
 
Hoe ging het onderwijl met onze trotse koploper Lars? Wel, hij won vrijdag gewoon weer 2 keer, alsof de tijd twee jaar stil had gestaan. Reynir Helgason ging in een kort maar hevig openingsdispuut de mist in.

 

 
 
We gunnen Lars natuurlijk een 9 uit 9 maar een beetje spanning in het toernooi zou ook wel prettig zijn. Tegenstander op de zaterdagochtend was Mykhailo Dorokhin. Mykhailo had het afgelopen seizoen in de klasse van Paul Keres 1 8½/9 gescoord aan een hoog bord. Zijn rating was daardoor 100 punten gestegen. Hij kwam echter niet best uit de opening… maar toen!
 
 

 

 
 
Van dezelfde ronde lichten we de partij tussen Demre en Tim eruit. Begonnen met slow play beëindigt Demre de partij met een brisante koningsattack.
 
 

 

 
 
Werd het dan toch nog spannend met Lars op 5 uit 6? Is hij misschien aangeslagen? In ronde 7 en 8 maakte Lars tegen Miguel en Rosa aan alle spanning een eind.
 
 

 

 
 

 

 
 
De eindoverwinning was op de zondagmiddag voor aanvang van ronde al bepaald. Normen waren niet meer mogelijk: daarvoor scoorden de meesters te goed. Als gebruikelijk in een gildesysteem hielden zij de gezellen van zich af. Er was nog wel een strijd om de tweede plek. Om die met Demre te delen moest Mykhailo van hem winnen. Het werd een mooie partij, die Mykhailo naar zich toe wist te trekken.
 
 

 

 
 
Een gedeelde tweede plaats dus voor de strijders.
 
 

 
 

Ook zonder normen en prijzen hadden de deelnemers op de zondagmiddag nog volop zin in een partijtje schaak. Rosa die veel kansen had laten liggen in de hervatting en zelfs op -1 was beland, besloot het toernooi met een overwinning à la Karpov.
 
 

 
 

 

 
 
Het meeste spektakel van het toernooi bood volgens Dirk Floor de partij van Reynir en Tim. Dirk heeft het zelf van ruim commentaar voorzien, en hij zegt toe in Floor schaakt Door nog op het UM terug te komen.
 
 

 
 

 

 
 
Lars speelde een korte remise tegen Xander. Door het verlies van Demre eindigde hij met twee punten voorsprong op de nummers twee. Behalve die ene partij ging alles zijn kant op en kan hij op een geweldig toernooi terugzien!
 
 

 
 
De houten Dom en de geldprijs en bovenal de eer gingen naar Lars. De prijsuitreiking werd door arbiter Arno Eliëns verricht bij ontstentenis van Evert die zondag naar Spanje vertrokken was. Gelijk na de opening ging Lars ook die richting op. Hij woont sinds al enige tijd in Barcelona, maar heeft laten zien dat hij het spelletje daar niet verleerd heeft.
 
 

 
 
De laatste prijs ging naar Miguel die de gelegenheid krijgt bij schaakcoach David van Kerkhof twee persoonlijke sessies te volgen over onder andere de mentale instelling tijdens een partij. En dan was er toch nog een norm! En wel voor Marc Jongerius op zijn weg naar International Arbiter.

René Olthof was op de zondag langsgekomen om het gebeuren op de gevoelige plaat te vereeuwigen. Van hem zijn alle foto’s. Hij wist de deelnemers zondag bij elkaar te hoeden voor een groepsfoto. Dat het met de sfeer goed zat is aan het plaatje af te zien.
 
 

 
 
Een korte reflectie nog. De eerste drie rondes begonnen in een kalm tempo met om de twee weken een ronde. De rondeverslagen waren uitgebreid, de partijen werden uitvoerig becommentarieerd. De laatste zes rondes gingen in een stroomversnelling. Tijd voor rondeverslagen was er niet: die werden bij het OKU-rondeverslag gezet. Alsof corona ons geleerd heeft dat tijd niet onbeperkt is… Voor de opbouw valt wat te zeggen, je wilt niet twee weken wachten op laatste rondes zonder spanning.
Voorafgaand aan het toernooi was nog een poll gehouden over de winnaar, met liefst 200 stemmers. Lars was een magere 6,5% toebedeeld. Ook aardig om te lezen zijn de ambities voor het toernooi van de deelnemers. Mykhailo zat dichtbij met ‘Since I don’t play chess actively for ~15 years (last year was the first one. I played 10+ classical games) I don’t really know my level. I would consider 50% as a nice result.’ Hij begon met 1½/3 en voegde er 100 ELO-punten rijker 4/6 aan toe.

Ondanks de onderbreking kunnen we van een geslaagde activiteit spreken. De strijdlust in de laatste ronde spreekt wat dat betreft al voor zich! Hoe het verder gaat, of er een tweede UM2 komt en in welke vorm; het is nog niet uitgekristalliseerd. Evenwel, ga er maar vanuit dat er weer iets leuks ontplooid gaat worden!
 

Bewijs vanuit Barcelona: onze Dom is groter dan die Sagrada Familia (foto niet van René Olthof)

 

Alle 45 partijen zijn down te loaden via Chess-Results

Link naar nog veel meer foto’s van het UM van René Olthof en Harry Gielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *