PK2: een modale 1e klasser

Meer dan 40 jaar geleden, het seizoen ’80-’81, speelde PK2 al in de eerste klasse. Het was erin gekomen door een dubieuze 5-5 tegen LSG2: ons tweede promoveerde en dat van hen bleef behouden in de 2e klasse. Harrie Boerkamp merkte daarover op in het Jubileumboek op p. 90.: ‘Misschien nog aardig om te vermelden dat noch Paul Keres 2 noch LSG2 lang plezier van de deal hebben gehad. LSG2 degradeerde het jaar daarna en ook Paul Keres 2 verdween uit de KNSB (dat toen 2 klassen had) door twee achtereenvolgende degradaties.’

Hoe waren we dit keer ook alweer gepromoveerd? Opdat het niet vergeten wordt voor het volgende jubileumverhaal. Nemen we gelijk mee hoe het bij het eerste ging. Door een vervelend virus werd het seizoen ’19-’20 na zes wedstrijden gecanceld. Al snel besloot de KNSB dat er geen promotie en degradatie zou zijn. Dit was sneu voor PK1 en Zuid Limburg die ruim op kop in hun 1e klassen stonden. Caïssa zag er een kans in om zich verrassend genoeg niet terug te trekken uit de MK ondanks een serie van 0 uit 6 tegen veel sterkere tegenstanders. Wel degradeerde BSG vrijwillig uit de MK vanwege stoppen sponsor. In de 1e klasse had Oud Zuylen Utrecht zich bij het begin van dat seizoen op een zo laat moment teruggetrokken dat hun plaats nog niet opgevuld was.

Het seizoen ’20-’21 heerschte het virus en verhinderde het houden van een competitie. Pas aan het eind van het seizoen verscheen er licht aan de horizon. Onder restricties moest het mogelijk zijn online een wedstrijd te spelen. Alle respect voor deze tour de force van onze bond. PK1 speelde tegen Zuid Limburg 1. Een zeer enerverend treffen dat met 5-5 verloren werd doordat bij gelijke stand het laatste bord afviel. Helaas pindakaas, uithuilen en opnieuw beginnen. In de 1e klasse was er de vrije plaats door OZU. PK2 stond in ’19-’20 op het moment van stoppen exact gelijk met Waagtoren in hun 2e klasse. Er werd aangevuld met leiders van de andere geïnteresseerde tweede klassen en via halve finale en finale ging de winnaar bepaald worden. Ook dit gebeurde online. Zeer inventief en best memorabel.

De eerste wedstrijd won PK2 met enige veine van ASV. De finale tegen Waagtoren ging verloren. Helaas, geen peekaas, maar toen Venlo zich terugtrok waren we alsnog aan de beurt voor een avontuur in de eerste klasse. Heel overtuigend ging het niet…
Over dit seizoen: ‘Misschien nog aardig om te vermelden dat Caïssa 1 weinig plezier van hun verlengd MK-schap gehad heeft. Ze breidden met 9 nullen hun verliesserie uit tot 15. Waaronder een NO zodat het team op -2 uitkwam. Alsof je  met opzet 15 rondes tegen George Foreman tot moes geslagen wilt worden. Venlo daarentegen werd met overmacht kampioen in de 2e klasse en keert terug in de 1e.’

Een saaie intro, opdat wij dus niet vergeten. Doordat de hele wereld mee kan lezen wordt er niet meer voor clubleden geschreven, gaat de rem erop en vermindert de beschouwing. En misschien dat ik door het Jubileumboek de neiging heb als chroniqueur op te treden. Zo moet er eigenlijk ook nog iets verteld worden over het seizoen ’21-’22. Vanaf het begin van het jaar kwamen de vaccinaties op gang, maar die waren niet zo krachtig dat ze de combinatie van loslaten maatregelen en binnen zitten door het frisse najaar aankonden. In de 4e ronde gingen al een paar wedstrijden niet door vanwege de aangekondigde strikte maatregelen (ramen open bij 4 graden buitentemperatuur) en de 5e ronde werd in zijn geheel gecanceld. Na het lange winterreces (met dank aan Tata) was de strenge virusvariant als door een wonder verdrongen door een milde variant. In februari kon verder gegaan worden met de 6e ronde. Dit moest zeker even verteld worden want het legt uit waarom wij halverwege mei de 5e ronde speelden. Uitgesteld van december.

Het was dit seizoen natuurlijk ons voornemen het 1e-klasseschap te verlengen. De kaarten lagen daarvoor beter dan 40 jaar geleden. In het kielzog van ons steeds sterker wordende vlaggenschip konden we op een rating bogen die gelijk was aan het gemiddelde van de andere teams. De onderlinge verschillen waren echter klein, zoals gedurende de spannende, gelijkopgaande competitie bleek. We moesten scherp blijven en dat deden wij. Reeds bij het ingaan van de 5e ronde 😉 hadden wij ons veilig gespeeld, zowel tegen degradatie als promotie. De laatste drie ronden, met Jan Jaap als teamleider, bleven we door drie opeenvolgende gelijke spelen met 9 uit 8 keurig in het midden.

Tegenstander in deze 5e ronde was DSC uit Delft waar ook de plaats van handeling was. Er was het gebruikelijke gedoe in het weekend met het OV. Vanaf Gouda met een boemel naar Zoetermeer en daar de bus die ons aan de overkant van het speelgebouw afzette. DSC mag zich al jaren vermeien in een van de leukere speellocaties van Nederland. Zeker top 10. Het is een speciale denksportruimte, ingeklemd tussen twee grote flatgebouwen. Moderne inrichting. In de bovenste van twee etages waarbij de onderste voor analyse gebruikt mocht worden (denk niet dat die etage bij DSC hoort).

Ondanks dat de zaterdag het begin van de Hemelvaartsweek was, hadden we geen probleem met de bemanning. Eugene en Mark waren verhinderd, maar het team heeft 11 man en Wan was weer genegen in te vallen. Dank! Anders dan bij ons zaten er bij de Delftenaren wel flinke gaten in het personeelsbestand. Een stuk of vijf invallers maakten het tiental compleet. We hadden dan ook moeten winnen. De volgende partijen zullen haarfijn de gevallen steken laten zien. We lopen ze op soort van chronologische afloop langs.

Wan is sinds een jaar weer actief en had zich als algemeen reserve. Hij toonde zich in 4 partijen (een 5e werd door een gretige Anton verstoord) een nuttige sub. In de woorden van Wan:
“De Roemeense tegenstandster van Wan kwam drie kwartier te laat. Net als wij kwam ze uit Utrecht, maar ze had geen Jan Jaap als Grote Gids, zodat ze argeloos de trein naar Rotterdam had genomen. Na 11 reguliere zetten in het Engels kwamen we in een stelling die bijvoorbeeld William Lombardy in 1984 met wit op het bord had.

 

Waar alle zes eerdere partijen in de database verder gingen met h3, speelde zij Pe2. Na Lxf3 gxf3 was haar stelling er slecht aan toe en bleek er geen redden meer aan.”

Bij Gerben was er al zo snel een verwoestende diagonaal dat het te niemendallerig is voor een fragment. Met 6 uit 9 werd hij de topscorer.

Ook met Raymond ging het te soepel voor een verluchtiging met een diagram. Een paar keer werd hij opgetrommeld voor het eerste, evenals John. Van John een aardige combi waar hij de dame mee had kunnen verschalken. Commentaar van John.

 

 

Bij Bert wilde het het kalenderjaar 2022 niet lopen. Concentratieproblemen. Mijn tegenstandster was een invalster uit het 2e. Jong en onbekommerd, en beleefd. Als ik terugkwam aan het bord wees ze aan welke zet ze gedaan had. Ik zat te kneien, liet een paar keer groot voordeel liggen en moest zelfs uitkijken voor mijn stelling toen ik een verkeerd plan met mijn toren bedacht… en voor mijn tijd.

 

38. Pxe5 fxe5 ..Dxd5+ 39. Dxd5 Txd5 40. Pc4 Tc5 41. Txc5 Lxc5 42.f4 Kf7 43. Kf3 houdt wit wel. Met nog 1 seconde volgde 39. Dg6+ . Ik was de tijd vergeten, per toeval deed ik hier de zet en zag toen mijn klok naar 31 schieten. Eerder was ik al aan een 0 ontsnapt omdat mijn mobieltje zat te brommen. Niet goed uitgeschakeld. Nu had Sofya zeker niet gereclameerd –het was een zeer ontspannen middagje, gezellige club dat DSC- maar een WL was wellicht onverbiddelijk geweest. ..Kf6 40. Dxh6+ Ke8 en er zat niet meer in dan eeuwig schaak.

 

Tom kwam heel goed uit de opening. Echter. We laten hem aan het woord:

 

De partij van Marijn was in de stijl van zijn seizoen met 5 remises en 1 winst. Het kabbelde gezapig naar remise en bevat geen moment voor een selfie.

Dirk had eindelijk weer de sterke tegenstander waar hij op vlaste. De voorbereidingen met Tom dit seizoen waren serieus en gaan hun vruchten afwerpen. Nog niet op deze zaterdag zelf. Op een moment dat het al verloren leek had Dirk nog een heel bijzonder zetje kunnen doen. Zie zijn analyse.

 

 

Jan Jaap trof eveneens een goede opponent. Ook hier had het op het eind beter gekund zoals Jan Jaap laat zien.

 

 

En toen bleef Wim als laatste over. Online spelen is niets voor hem en de techniek bleek geoxideerd. Met de conditie zit het goed; dankzij een dieet zit er geen grammetje koolhydraat te veel aan. Energie om met hulp nog een halfje uit het vuur te slepen.

 

59… De6? 60. Dc7+ Kf6 61. Dd8+ De7 Hier was Ke5 gepland, wat echter mank gaat op 62.Pd3+ Ke4 63.Pc5+ 62.Dxd4+ Kg5 63. Dd5+ Kh4 64. Dh1+ Kg5 65. Dd5+ Kh4 en 66. Dh1 was de laatste zet van ons seizoen. Sommigen van ons wilden hier nog meer, maar dat was onzin. Het halfje bracht ons op 5-5 en regressie naar het gemiddelde is een bekende natuurwet.

Een vierde achtereenvolgende niet afgesproken 5-5 zou best ’s een KNSB-record kunnen zijn. Beter dan met gelijke spelen konden we niet aantonen dat we een volwaardige eersteklasser zijn. En meer dan dat wilden we niet, zie het voorbeeld van Caïssa dat hun MK-verblijf met een serie NO’s (KO’s) eindigde. Of zie ons Raymond die na een seizoen meesterklasse een jaar helemaal stopte met schaken en zich op de sax stortte.

In de gelijkwaardige klasse waar niemand iets in de MK te zoeken heeft is Stukkenjagers het bokje geworden. Hopelijk kunnen ze zich wat versterken. Wie er degraderen is nog onbekend. Bij de twee wedstrijden die in de 4e ronde niet doorgingen zitten die van de nummers 9 en 10. Zij konden er overigens niets aan doen, maar het is vervelend voor BSG die nummer 8 staat en waarschijnlijk ingehaald zal worden. Pas op 12 juni wordt het verspeeld. Hoe zal de opkomst dan zijn? Tot dan weten wij nog niet of we in het linker- of rechterrijtje komen, of we 4e, 5e of 6e worden. De KNSB valt hierin natuurlijk niets te verwijten. Duimpje omhoog voor hen, en ook kudo’s naar alle KNSB-teams dankzij wie we dit jaar de 9 rondes voor elkaar gaan krijgen.

Het gezellige slotdiner was in een Indiaas restaurant naast de Nieuwe Kerk met zijn oranje-botten. Waarvan een sfeerfotootje.

Rest een luxeprobleem: zuidelijk of noordelijk?

 

DSC 1   Paul Keres 2    
Barendse, T.J.M. (Ted) 2118 Otte, M.W. (Marijn) 2152 ½ – ½
Michielsen, J.R. (Joost) 2394 Floor, D. (Dirk) 2216 1 – 0
Legemaat, G. (Gert) 2181 Fliert van de, W. (Willem) 2086 ½ – ½
Ruitenburg van, J. (Joost) 2332 Janse, J.J. (Jan Jaap) 2191 1 – 0
Voogt, B. (Bob) 1969 Cornelisse, J.J.A. (John) 2182 ½ – ½
Ammerlaan, R. (Richard) 2140 Jong de, T.J. (Tom) 2143 1 – 0
Evenhuis, W. (Wybe) 1844 Rooij de, R. (Raymond) 2175 0 – 1
Visser, L. (Lars) 1902 Veltkamp, G. (Gerben) 2139 0 – 1
Blanter, S. (Sofya) 1786 Both, A. (Bert) 2126 ½ – ½
Pelin, A.M. (Ana-Maria) 1913 Fokkink, W.J. (Wan) 2017 0 – 1
  2058   2143 5 – 5

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.