Eindelijk!

Dat was wel het gevoel dat bij iedereen leefde na de gewonnen wedstrijd tegen Caissa-Eenhoorn. Eindelijk promoveren we naar de meesterklasse! Na de gemiste kansen drie jaar terug tegen Groningen en vorig jaar tegen Zuid-Limburg, was ik toch wel een beetje zenuwachtig. We hadden alle wedstrijden gewonnen en ik hoopte stiekem toch dat de competitie punten zou laten liggen en het al beslist zou zijn. Daar dachten ze bij Caissa-Eenhoorn anders over en zij hadden ook nog honderd procent, waardoor onze onderlinge match in feite weer een beslissingswedstrijd was. Groot verschil met die andere keren is dat we dit keer 180 elo punten extra hadden per bord. Dus als er iets mis gaat op je eigen bord dan wordt dat waarschijnlijk wel weer gecompenseerd door iemand anders.
Dat is eigenlijk het verhaal van alle wedstrijden dit seizoen, maar net als in zoveel wedstrijden zag het er halverwege wel weer spannend uit. Ik zat naast David, die in de opening verrast leek te worden door een pionoffer van zijn tegenstander en al vrij snel een beetje bedenkelijke stelling kreeg. Ook Demre had het moeilijk met een lelijke dubbelpion op f7/f6 voor zijn koning. Xander kreeg een onorthodoxe opening tegen en na wat tactische schermutselingen hield zijn tegenstander een beest van een loper op b2 over. Niet dat dat meteen mat zou gaan, maar Xanders koning op h7 zou wel de rest van de partij zwak zijn. Als al deze partijen verloren gaan dan konden we echt in de problemen komen.
Gelukkig stond daar tegenover dat Jan een strakke partij speelde zoals we van hem gewend zijn. Goede openingsvoorbereiding, goede voortzetting en hij wist dit uiteindelijk ook goed af te maken. Ook Hugo wist zonder veel problemen te winnen. Zijn tegenstander probeerde met Dd1-a4 de pion op c4 op te halen, maar werd lelijk verrast door b5. Nu moest wit op a7 slaan en stond zijn dame volledig buitenspel. Zoals altijd dacht Hugo hier lang over na (nog 35 minuten over op zet 10!) maar hij speelde wel goede zetten. Op zet 23 was de witte dame gevangen en kon Hugo het punt incasseren. Mijn eigen partij ging ook redelijk soepel. Mijn tegenstander deed in de opening a5 en had de rest van de partij last van de verzwakkingen die dat veroorzaakte. Uiteindelijk kon ik met een truc de pion op b7 winnen en niet veel later ook de partij.
Ongeveer tegelijkertijd werd het duidelijk het wel goed ging komen omdat David en Demre allebei remise wisten te houden. Davids tegenstander miste een winnende voortzetting en kon daarna niet voorkomen dat er een remise eindspel op het bord kwam. En Demre had blijkbaar opeens een soort van vesting. Dat betekende 4-1 voor ons, en uit de overgebleven partijen zou nog wel anderhalf punt komen: Menno kreeg een Chebanenko Slavisch tegen, pakte het solide aan, had misschien kansen op meer, maar moest berusten in een gelijkspel. Joris leek een beetje dubieus uit de opening te komen, maar kwam dacht ik niet in grote problemen en scoorde ook een half punt. Niels speelde een opening die hij denk ik al honderden keren op het bord heeft gehad en wist een goede partij te winnen die hij zelf van commentaar heeft voorzien:

Xander verloor als enige. De loper op b2 bleek inderdaad te sterk te zijn. Een knappe prestatie van zijn tegenstander die hiermee 7 uit 7 scoort in de competitie! Als laatste was Evert nog bezig. Hij kwam goed uit de opening en probeerde te winnen in de aanval maar dat sloeg niet helemaal door. Na de tijdsnoodfase kwam er een toreneindspel op het bord met voor beide zijden twee pionnen, maar Evert kon de pionnen van zijn tegenstander iets makkelijker aanvallen. In principe remise, maar zwart heeft nog net wat te bewijzen. Evert wist dat 7-3 genoeg was om ook mathematisch kampioen te zijn, dus hij ging er nog eens goed voor zitten:

Dat betekende 7-3 voor ons, en 20 en een half bord punt voor op Caissa Eenhoorn. Omdat Zukertort punten liet liggen zijn we officieel kampioen! Ik dacht er nog over om naar de topscorers te kijken, maar er is nog een wedstrijd te spelen, dus dat lijkt me iets voor het volgende verslag. Volgend jaar wordt in ieder geval leuk. Eindelijk krijgen we alle wedstrijden goede tegenstanders tegen, al zouden we zeker goed moeten kunnen meedraaien in de meesterklasse: er waren deze ronde maar twee teams met een hogere gemiddelde rating dan ons team. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *