Floor schaakt Door #54: Bekerwedstrijd Paul Keres vs Amsterdam Berserkers 3-1 – Update met partij van Xander

Floor schaakt door
Vorige week een dubbelslag: niet alleen werd promotie naar de Meesterklasse veilig gesteld, ook werd voordien nog eens de laatste poulewedstrijd van de bekercompetitie gewonnen waarmee de finale is bereikt. Deze zal gaan tegen de overige drie poulewinnaars. Deze moeten nog vastgesteld worden maar PK zal zeker een aantal sterke teams uit de Meesterklasse gaan treffen. Kunnen ze alvast hun visitekaartje afgeven..

In de viewer zijn de partijen met mijn commentaar te vinden.

Update 29-01-2022: Intussen is ook de partij van Xander binnengekomen. Zijn commentaar:

Volgens mij kom ik goed (minstens equal) uit de opening. Een pointe is dat na 13.dxe5 Pd7 14.Dxa7 Pc5! de witte dame in teveel problemen zit. Na Lxe5 is de Catalaanse loper ongevaarlijk en hij besluit zelfs om solide te spelen en zijn andere loper op te geven.

Het kwaliteitsoffer lijkt me interessant al heb ik absoluut niet alles gezien. Na Lf3! voelt het goed, maar twijfels blijven rondspoken in mijn hoofd. Ik was eerst 20…b4 21.Pe4 Dd5 22.Pxf6 gxf6 23.e4 Dxe4 etc van plan waarna het eindspel me minstens gelijk spel lijkt te beloven. Zwart kan misschien zelfs iets gaan proberen. Hij heeft echter 22.f3 gevolgd door Pd2 waarna ik denk ik niet genoeg heb. Had ik even gemist.

Later weet ik niet goed hoe het staat; misschien sta ik wel erg goed (zoals Eugene zei). Wit doet e4 wat me slecht lijkt, maar niks doen is ook niet echt een optie. Ik heb een rustig plan met Lf6 Td8 en e5 en wit moet maar zien waar hij zijn koning gaat plaatsen. Ik zie niet direct een constructief plan voor wit. De kwaliteit kan ik volgens mij altijd wel een keertje ophalen met Lh3, maar dat hoeft niet eens met dergelijke lopers. Na e4 heb ik een fantastische stelling zonder materieel nadeel. G4 lijkt me wanhoop; ik blijf rustig.

De rest is fijn uitspelen, al blijft het in tijdnood zaak om op te blijven letten. Zwart heeft echter full control. Op meerdere momenten krijg je het gevoel dat hij ook echt niet weet wat hij moet doen, bijvoorbeeld f3? in een stelling die natuurlijk al lang gedaan is.

 

Persoonlijke uitslagen

 
Paul Keres
Rating
 
Amsterdam Berserkers
Rating
Ronde 5
  Hertog ten, H.M. (Hugo) 2530   Lende van der, I. (Ilias) 2372 ½ – ½
  Kerigan, D. (Demre) 2357   Admiraal, M. (Miguoel) 2508 ½ – ½
  Lombaers, P.J. (Peter) 2349   Blom, V.R.T. (Vincent) 2298 1 – 0
  Wemmers, X.A. (Xander) 2390   Ruiter de, D.E. (Danny) 2282 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 2407   Gemiddelde Rating: 2365 3-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *