PK2 met rattenvenijn naar 5-5

Ergens halverwege de middag liep de teamcaptain van Blerick op mij af: “Zeg, hoe zit het met die ratten?”, al wijzend op mijn polo. Het verhaal hierover (zie ook pagina 55 van het jubileumboek) kan ik inmiddels opdreunen: de link met Café Derat en het vermeende gebrek aan rattigheid bij PK. Dat die rattigheid uren later nodig zou zijn om op 5-5 te komen, kon ik toen nog niet bevroeden.

Immers, tegen Blerick (nummer laatst in de poule, maar wel met veel hooggerate Duitsers) ging het aanvankelijk soepel. Erg jammer dat Tom (2) zonder tegenstander bleef, maar daardoor startten we met een 1-0 voorsprong. Die voorsprong bleef lang in stand. Er kwam een avontuurlijk halfje bij via Wan (9), die dat zelf uitlegt:

 

Het volgende nuttige halfje kwam van Wim. Die kreeg een stukoffer voor de kiezen, dat kennelijk bedoeld was om snel naar de bar te kunnen:

 

En dan onze enige echte topspeler, die een partij van wereldformaat op de mat legde. Tegen de razendsnel spelende IM Harff moest er met lef en vertrouwen worden gespeeld. Dirk (4) gaf daar een perfecte demonstratie van:

 

Even later volgde Gerben (6) met een remise. Hij had zijn omvangrijke tegenstander naar de uithoeken van het bord gesumoworsteld, maar een beslissende klap zat er niet in. Hier stond het dus 3,5-1,5 voor de goeden, liep ik ontspannen rond (half uur meer, fijne tussenstand, fijne stelling) en was er geen wolkje aan de lucht.

Dat was echter te vrolijk gedacht, want even later stonden we achter. Elmer (8), last-minute invaller voor de door PK1 opgeëiste Raymond, ging er vol in, maar verbruikte veel te veel tijd. Dat kon niet goed gaan. John (1) ging na een goed voorbereide opening te slap verder, wat IM Becker niet onmiddellijk afstrafte, maar na lang manoeuvreren was er toch een puntje voor wit. En Mark (7) probeerde met een slechte loper een goed paard in toom te houden. Dat waren ongelijke wapens.

John

Mark

Amai, amai, amai. Alleen Bert en uw scribent nog in de race, om samen minimaal een punt goed te maken. Ik (3) was zowel de greep op de stelling als al mijn tijd kwijt, en zat al uren aan mijn bord gekluisterd (bovenstaande alinea is grotendeels van horen zeggen). Bij Bert (10) was er ook iets fout gegaan: groot materiaalverlies leek niet meer te voorkomen. Het ging geheel langs mij heen, maar dat werd zowaar nog remise!

 

Bert

Jan Jaap

En toen was ik zelf nog over. Onwetend van de tussenstand, maar in het besef dat een punt vermoedelijk nodig was, zette ik de boel op scherp. Uit een ooghoek zag ik steeds meer mensen om mijn bord heen, wat niet alleen aan het geboden amusement kon liggen. Mouwen opstropen, irriteren met een toren en vrijpion en vooral niet te lang nadenken. Toen ik na vele avonturen de vis op het droge had, klonk er een luid applaus en was de 5-5 binnen. Dat zijn de mooiste.

 

En hoe staan we er nu voor? Het is een wat rommelige stand, met teams die nog een wedstrijd te goed hebben. Iedereen kan van iedereen winnen (en doet dat ook), zodat een vereenvoudigde stand er als volgt uitziet:

TeamaantalMPBP
1. Vianen/DVP 17939,0
2. De Stukkenjagers 17938,5
3. Paul Keres 27834,5
4. Krimpen aan den IJssel 16830,5
5. DSC Delft 17738,0
6. LSG 26732,5
7. BSG 17632,0
8. UVS 17430,5
9. Spijkenisse 16428,0
10. Blerick 16426,5

We kunnen nog kampioen worden, maar ook nog degraderen. Vroeger was er een mannetje uit Groningen dat de statistische kansen voor elk team berekende, en ik ben best nieuwsgierig wat daar nu uit zou komen. En gaan we nu echt een meesterklasseteam uit Vianen of Krimpen krijgen? Na de volgende ronde, op 23 april alweer, weten we meer.

Paul Keres 22134 Blerick 121595 - 5
Cornelisse, J.J.A. (John)2217Becker, M. (Marcel)23400 - 1
Jong de, T.J. (Tom)2148NO01R - 0R
Janse, J.J. (Jan Jaap)2193Gohla, U. (Ulf)21161 - 0
Floor, D. (Dirk)2220Harff, M. (Marcel)23661 - 0
Fliert van de, W. (Willem)2083Heinert, E. (Eugen)2200½ - ½
Veltkamp, G. (Gerben)2133Kesseler, H. (Heiko)2082½ - ½
Smits, M. (Mark)2152Krause, T. (Thomas)20810 - 1
Veenendaal van, E. (Elmer)2039Bergmans, D. (Dirk)20470 - 1
Fokkink, W.J. (Wan)2030Liedmann, D. (Dennis)2065½ - ½
Both, A. (Bert)2126Harff, W. (Wilfried)2134½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.