Vierde nog niet veilig

Na drie overwinningen op rij heeft het vierde zijn meerdere moeten erkennen in het tweede achttal van En Passant. 5-3 in Spakenburgs voordeel werd het.

Het was een niet al te vrolijke middag voor de onzen. Hordes Reichardts hadden bezit genomen van ons lokaal en probeer je daar maar eens tegen teweer te stellen. Aanvankelijk leek dat wel te lukken. Pim had duidelijk positioneel voordeel tegen de hangende pionnen; Ger had in de opening met zwart een pion geofferd in een Tarrasch-achtig iets en kreeg daar mooie compensatie voor. Via de open g-lijn bracht onze man …Tg3 in stelling; het kasteel kon niet verwijderd worden vanwege de machtige loper op b6 die de f-pion pende. Wederom een punt voor Ger. Pim had ondertussen h4 gespeeld, waarna f3 niet meer mogelijk was en het zwarte ros op e4 het witte loperpaar kon compenseren. Remise derhalve, in het verre eindspel.
Aan het topbord was teamleider Jeroen op de koningsvleugel door Gerben van Pel helemaal opgerold. Het te trage zwarte spel maakte het de Hoevelaker wel erg gemakkelijk. Ach, en dan onze held Erik. Met een toren vechten tegen het loperpaar is niet gemakkelijk, maar de ‘muur aan pionnen’ die Erik had, leek de remise te garanderen. Helaas, helaas, pindakaas. Een moment van onachtzaamheid resulterend in de sjablone Kf2 gaf het glorende halfje uit handen. Le jour de gloire n’était pas arrivé.
Daar uw scribent zijn laatste 10 zetten naar de veertig toe nog slechts leefde op zijn increment, heeft hij (ik dus) niet gezien hoe Jaap en Rolf ten onder gingen. Vrij geruisloos, dat wel, want toen ik weer tijd had om te ademen stonden de stukken weer in de beginstelling. Met nullen, maakte ik op uit de positie van de vijandelijke koningen midden op de borden.   

Zwart staat op het punt 51…Tf8 te spelen waarop Wim 52.Pa6# zal laten volgen.

In een interessante partij offerde Frank Woudenberg op de 18e zet een stuk om mijn koningsstelling op te blazen. Die inslag was niet correct bij goed tegenspel, wat ik achterwege liet. Maar toen de winnaar van de eerste Grand Prix Oplossen een noodzakelijk kwaliteitsoffer als vervolg niet liet doorkomen, konden de witte manschappen opstomen richting vijandelijke koning. Deze werd door 52. Pa6 op b8 mat gezet. Dat was 2½ – 4½ en Paul leek eindelijk, voor het eerst dit seizoen, te gaan gloriëren. Tegen de godfather van de Reichardt-stam, tegen de stichter van dit imperium, stond Paul in een toreneindspel een trio pionnen in de plus. De sluwe heerser van de Reichardts, Gert genaamd, had echter een verschrikkelijk val gecreëerd, de vreselijkste aller vallen, de PATVAL. Paul leek de pion op te spelen, toen weer niet. De spanning in de zaal bij de toeschouwers steeg. Na de aarzeling schoof Paul uiteindelijk zijn pionnetje toch een veld voorwaarts!

En toen, krijsend van geluk en genot
sloeg Koning Gert den Eerste
– hij, die zo sluw de patval beheerste –
het schlemielige boertje van het bord.

Paul van der Kooij vs Gert Reichardt

Gert Reichardt heeft zojuist …Txc6 gespeeld. Na Kxc6 is het pat. Paul zit in verbijstering naar de stelling te kijken terwijl scribent W. Velker zich in walging heeft afgewend.

Er restte slechts een dodelijke stilte.

Door deze net niet nipte nederlaag (3 – 5) is het vierde nog niet veilig. Maar dat gaat vast lukken in de volgende wedstrijd, tegen PION/Mook combinatie.

 
Paul Keres 4
Rating
 
En Passant 2
Rating
Uitslag
1 Bollaart, J.A.L. (Jeroen) 1870   Pel van, G. (Gerben) 1943 0 – 1
2 Corneth, E. (Erik) 2029   Reichardt, R.C.R. (Robin) 2043 0 – 1
3 Dijksterhuis, R. (Rolf) 1901   Drent, S. (Sjoerd) 2016 0 – 1
4 Kooij van der, P. (Paul) 1941   Reichardt, G.J. (Gert) 1976 ½ – ½
5 Hageman, G.M.J. (Ger) 1828   Reichardt, J.M. (Jasper) 1931 1 – 0
6 Lintelo te, P. (Pim) 1875   Hoogen van den, A. (Arie) 1916 ½ – ½
7 Oosten van, J. (Jaap) 1851   Reichardt, T. (Thomas) 1864 0 – 1
8 Velker, W. (Wim) 1835   Woudenberg, F.H. (Frank) 1734 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1891   Gemiddelde Rating: 1928 3-5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.