Zooals ik het zag

De titel is geenszins een tikfout. Na de match Euwe – Aljechin 1935 schreef Tartakower een boek met deze titel en beschreef hoe hij de match had ervaren. Aan deze titel met archaïsche spelling moest ik denken toen ik gevraagd werd het verslag te schrijven over een wedstrijd die voor iedereen one-in-many was maar voor mij een rentree betekende na een half jaar bankzitten. Zou ik het nog wel kunnen? Een vraag die ongetwijfeld ook bij mijn teamgenoten speelde.

Teamleider Evert had als altijd de zaken organisatorisch perfect op orde en zelfs de Chinees na afloop was al gereserveerd op het optimistisch vroege tijdstip van half zes. De reis naar Wageningen, tezamen met het sterk opererende vierde, verliep voorspoedig en in de zaal bleek dat men de legendarische Jan Hendrik Timman ook voor het eerst dit seizoen hadden opgesteld.

Zooals ik het zag boekten wij een solide en overtuigende overwinning. Bij het naspelen van de partijen, die intussen engine-checked zijn, blijkt echter toch dat we op weg naar de meesterklasse nog genoeg onvolkomenheden in ons spel hebben zitten. Laat ik het zo zeggen: dit uitermate sterke team heeft voldoende potentie om nog sterker te worden en door te groeien naar een vaste waarde in de Meesterklasse.

Omdat ik mij zeer moest inspannen om mijn eigen partij tot een goed einde te brengen, weet ik niet exact hoe de temporele volgorde van uitslagen was. Daarom was ik van plan om de partijen te sorteren op basis van fatsoenlijk spel, maar zelfs dat is dankzij de moderne elektronica geen sinecure. Ook de partij van onze grootmeester was niet foutloos en er werden zelfs in de avonduren al enige serieuze vragen gesteld.

De partij van Evert wil ik graag uitroepen tot de meest fatsoenlijke partij van de dag. Een partij naar mijn hart! Ik speel ook graag een dergelijke opstelling met de pion op f3 en hij laat fraai zien dat de opmars van het witte centrum in alle rust kan worden voorbereid en met veel kracht de zwarte stelling opblaast.

 

Wit speelt hier geduldig de torens naar d1 en e1, de loper naar b1 en duwt dan de e-pion voorwaarts. Het grote ruimtevoordeel leidt al snel tot een vlotte aanval.

 

25…h6 was hier de beslissende fout omdat na 26.f4! de pion niet kon worden gestopt met 26…f5. Zwart deed dat toch en kon snel opgeven, zoals U kunt zien in de PGN viewer onderaan deze pagina.

We gaan verder met een fragment van Menno Okkes. In mijn ogen boekte hij net als Evert een solide en overtuigende overwinning maar kijk eens naar deze stelling:

 

Menno Okkes – Jeroen Franssen

Wit speelde hier het logische 24.Td2 om de torens te verdubbelen, maar dan ineens blijkt dat zwart hier met Lh6 simpelweg een kwaliteit kan winnen. Hij ziet het niet en verliest geruisloos. Even later wint Menno met 32.Rf3 de loper omdat ook 32…Tc2 33.De3 daartegen niet helpt.

 

De volgende speler die ik qua fatsoenlijk schaak hoog op mijn lijstje had is Jan Breukelman. Ook zijn partij zag er overtuigend uit, maar de analyse die hij toestuurde bevatte opvallend veel leestekens.

Jan Breukelman – Chiel van Oosterom

 

Wit wint hier met 12.Pg5 het loperpaar en zwart vond dat wel best. Het mooie van deze witte opzet is in mijn ogen dat je met hele simpele middelen een voordeeltje bereikt tegen het Hollands en dan is daar ook nog eens het loperpaar!

 

In deze stelling zet Jan krachtig voort met 18.f4! Pg4 19.e4! Df7 20.h3 en het paard heeft niet beter dan in stilte op h6 de rest van de partij gadeslaan. In de PGN viewer onderaan de pagina vindt U de volledige analyse van Jan, terwijl ik hieronder wat cruciale momenten wil uitlichten.

JB: Geholpen door zwarts gemanoeuvreer en de kloksituatie besloot ik hier tot ‘de Breuk erin’. Na het spelen van de zet bedacht ik me dat eerst 21. La3 intelligenter was geweest. Maar ik had me voorgenomen geen geruzie te krijgen met het eigen uurwerk en was uitermate tevreden over mijn besluitvaardigheid. Lekker dubben als de klok van de tegenstander loopt!

 

21. e5

21. Ba3! is heel prettig voor wit. Het andere, rustige alternatief is 21.Kh2. Daar is ook niets mis mee, maar ik wilde meer druk zetten op mijn tegenstander.

21…dxe5 22. La3 Txd1

 

23. Dxd1?

Maar nu had Petrosian de kwaliteit geofferd met 23…e4. De vrijpion op e4 in combinatie met de schitterende loper legt genoeg gewicht in de schaal tegenover wits toren. 23. Rxd1 b6 24. Pa4! en wit gaat op de damevleugel winnen. De quote van Tarrasch hoef ik hier niet van stal te halen, maar kijk toch eens wat een lief beestje daar op h6.

23… exf4? 24. Pd5! Pe4 25. Lxf8 Lxf8 26. Lxe4 Lc5+ 27. Kg2 fxe4 28. Pxf4 De7

 

29. De2?

Hier heb ik wel even wat tijd uitgetrokken om een fatsoenlijke opstelling te bedenken tegen zwarts actieve mogelijkheden. Mijn doel was: zware stukken op de d-lijn en paard op e2 dat alles keept. De computer is minder enthousiast en wil g4 zien om het paard buiten te sluiten. Kennelijk maakt die verzwakking van de zwarte velden rond de koning niet uit…

29… e3 30. Dd3 Pf5 31. Pe2 De5

Deze stelling krijgt heel veel nullen: zwart is nu te actief en de toren kan niet het verschil maken.

32. h4

Dit leek me een mooie zet met als idee Kh3 gevolgd door g4. Ik schrok wel even van de volgende zet. En potverdorie: mijn hele concept van voor blijven op de klok kon de prullenbak in.

32…Ld6

 

33. Td1 Lc7?

In de analyse bevestigden we dat 33… Pxh4+ uiteindelijk tot eeuwig schaak leidt.

34. Dd7 Ld6! 35. Dc8+ Kg7? 36. Dxb7+ Pe7 37. Dd7 De4+ 38. Kh3 Lb4 39. Dd4+ Dxd4 40. Txd4 1-0

Voor de volledige analyse van Jan verwijs ik graag naar de PGN viewer onderaan deze pagina. Een aanrader!

Het is niet alles goud wat er blinkt en we leden ook twee nederlagen. Voor liefhebbers van puntgave strategische overwinningen kan ik de partij van de overgrootmeester aanraden. Joris had geen lichte taak om onze nationale held met zwart te bestrijden en kwam al snel in een stelling terecht waarin wit een prettig plusje had. De partij van Peter ging meer op en neer. Uiteindelijk won Sander van Eijk, maar tot in het verre eindspel was Peter nog op winst aan het spelen. Voor beide partijen verwijs ik naar de PGN viewer.

 

David van Kerkhof, de trotse winnaar van het Kees Vreeken KO toernooi, had vlak na de opening een pion cadeau gekregen. Alle goede voornemens om het kleinood professioneel te converteren in een punt verzandden ergens in deze fase. David legt uit dat hier Tb2 wel zo ‘clean’ zou zijn, maar hij vervolgde met 26…Da4?! Toen bleek dat 27.Txe7 niet kon worden beantwoord met Txe7, moest 27…Tf8 geschieden. Dat betekende wel dat na 28.Pxb7 het materieel evenwicht weer hersteld was. In alle hectiek besloot men snel tot vrede, hoewel David in zijn analyse nog wel een winstpoging aangeeft.

De pragmaticus van ons team had een op papier zwakkere tegenstander, maar na een zet of 20 leek het er toch op dat zijn tegenstander meer begrip van de opening had gehad.

 

Joren Mulder – Niels Ondersteijn

In deze stelling staan de zwarte torens heel keurig disconnected, kan de zwarte loper heel mooi alle zwarte pionnen dekken, is het paard op a7 een rots in de branding en ziet de zwarte koning de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Een kniesoor zou kunnen beweren dat het witte paard mooi via c3 naar e4 kan springen, maar de witspeler besloot dat het tijd was om met 21.Pxf4 de zwarte stelling te ruineren.

Daar had wit overigens volledig gelijk in, ware het niet dat Niels in dit soort situaties op zijn best is. Weest gewaarschuwd voor onze voorzitter! Aan het einde van de tijdnoodfase bleek hij zich te hebben losgewurmd met nog steeds een paard voorsprong. Toen wit ook nog eens zijn toren liet insluiten resteerde slechts het schudden van de handen.

 

Xander Wemmers – Tjerk Sminia

Net als Evert had ik in een damegambiet de pionnen naar voren gekregen met f3 en e3-e4 en gezien het mooie paard, de zwakte op a6 en de gekunstelde opstelling van de dame op h4 dacht ik hier snel klaar te kunnen zijn. Zwart kwam hier met het Petrosianesque 34…Te6 maar het kwam geen moment in me op om die te slaan. Toen mijn tegenstander over die teleurstelling heen was besloot hij Te6-e8-b8-b5xc5 te spelen en zo alsnog het paard in te rekenen. Dat gaf mij voldoende kans om in tijdnood toe te slaan, maar een lichte weifeling mijnerzijds leidde ertoe dat zwart zowaar tegenspel kreeg. Op c5 sloeg ik namelijk, van alle goede goden verlaten, met de b-pion terug en zo kreeg zwart flink wat tegenspel.

 

Hier is in vergelijking met het vorige diagram veel mis gegaan. Tom Poes, verzin een list! Of het wanhoop was of niet weet ik niet meer, maar ik kwam hier op het idee om middels 49.f5 en 50.Dc1 de dame te activeren en op zijn minst de zwarte koning een paar keer schaak te geven. Dat zwart dan met b3-b2-b1 een dame haalt is bijzaak. Ik had een aantal varianten gezien en de rest overgelaten aan de intuïtie. En ja, een paar dagen later bevestigde de engine mijn intuïtie, ware het niet dat er nog genoeg kansen kwamen om mis te tasten.

 

Hier had ik gezien dat wit met 53.e6+ de zwarte koning in een lastig parket kan krijgen. Na 53…fxe6 54.Tf4 b1D 55. Dg7+ Kc8 56.Th4 dreigt er mat. Het maakt echter wel een verdediging mogelijk die de engine genadeloos weet te vinden.
Mijn tegenstander speelde het anders en zo koersten wij aan op een wederzijds eeuwig schaak. Na 56…Db8+ 57. g3 Dh1+ 58.Kxh1 Le4+ moest ik wel 59.Txe4 doen:

 

Hier is fxe4 of dxe4 het eenvoudigst. Daarna geeft een van beide spelers eeuwig schaak als de ander te gevaarlijk wordt met welke pion dan ook. Hij sloeg echter 59…Dxe4 terug, wat nog steeds remise is, maar na 60.Df8+ Kd7?? 61.Dd6+ was het pas echt mis. Wit wint c6 en schaakt zijn dame terug naar e5 om het eeuwig schaak te voorkomen. In de PGN viewer is te zien hoe uiteindelijk de g-pion beslist:

 

Hier kwam met 67.g4! de eerste stap richting walhalla en gaf zwart op na 83.g5 en 88.g6 1-0

Een rommelig potje, maar het eerste punt sinds lange, lange tijd in de KNSB was een feit. In de analyse zaterdagavond werd menig idee getrakteerd op een daverend hoongelach maar juist dat gaf me het prettige gevoel weer terug te zijn in een team waarin helemaal niets veranderd is.

Hoe ziet de toekomst er uit voor PK 1? We hebben alles gewonnen, maar ook Caissa Eenhoorn kan dat zeggen. We hebben een wedstrijd meer gespeeld, waardoor het lijkt alsof we ongenaakbaar zijn. Met de onderlinge match gepland in de laatste ronde is het nog lang geen tijd om te gaan lopen jinxen. Voor je het weet breekt er een pandemie of oorlog uit.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.