Masterclass video Sultan Khan door Menno

Op 3 maart gaf Menno Okkes een erg leuke Masterclass over Sultan Khan. Volgens Xander Wemmers de sterkste schaker die ooit geleefd heeft. Menno vertelde over de achtergrond van Sultan, de Indische schaakregels, zijn succesvolle (en korte!) schaakcarrière met veel leuke voorbeelden. Bekijk hieronder de video. De presentatie kun je hier ook downloaden. Verder kunnen de behandelde partijen hieronder ook nagespeeld worden. Erg vermakelijk!

Menno Okkes – Sultan Khan (3 maart)

Sultan Khan1 (003)
 
 

8 thoughts on “Masterclass video Sultan Khan door Menno

  1. Ik maak van de gelegeheid gebruik om te wijzen op een andere.oosterse verrassing met een ultrakorte carriere:Tan Hoang Liong(1938-2009).Tan kwam in 1956 uit Indonesie om in Amsterdam te studeren.Een spelletjesgek en overal goed in (hij had bv.eerste dan in Go)Vanaf 1958 bezette hij een topbord bij Vas en zat aan het eerste bord van Vas 2 toen deze nederlands.kampioen werd.Op de Olympiade van Leipzig 1960 scoorde hij 16½ uit 20 voor Indonesie.Het jaar erop werd hij nederlands kampioen,zij het in een zwak bezet kampioenschap.In IBMtoernooi 1962 werd hij gedeeld eerste,hetgeen hem de internatiole meestertitel opleverde in een tijd dat dat nog wat voorstelde(Oei,oei,oei!)Dan begint hij zich raar te gedragen( diefstal,drank) en wordt in Sandpoort schizofrenie gediagnotiseerd.Tan wordt gerepatrieerd en tot het einde van zijn lange leven verpleegd.Het is ook al weer veelzeggend dat hij sterft door verstikking in een etensbotje( Aljechin!)Teamgenoten die nog leven zijn bij mijn weten Bouwmeester,Ree en misschien Langeweg,Hein-Piet zal hier wel meer van weten.

  2. Daar ben ik weer!Een griep is heel goed omdat je tijd hebt zo’n video als dit te bekijken.Is me erg bevallen,top Menno! Alleen een oosters geduldmens kan Capa doodzitten.Toch 2 kanttekeningen: we doen lacherig over secondanten die partijen opwchrijven en limonade verschaffen,maar tot de invoering van de tijdcontrole was in de 19e eeuw heel gewoon.Verder is er een uitstekende partijenverzameling( helaa kwijt) van Sultan gepubliceerd.

  3. De namen van de IM’s die Jaap geeft als TEAMgenoten van Tan waren dat in elk geval niet in het kampioensteam van VAS II. Dat team bestond naast Tan zelf bijna het gehele seizoen (1960 1961) uit De Rooi, Bink, Crabbendam, Wichers, Wilmink, Mr. Franx, Frank en Verleur. Vas II was reeds één ronde voor het einde kampioen, toen de kampioensgroep nog uit 8 teams bestond! Het verbaast me dat Jaap schrijft dat Aljechin door een kippenbotje om het leven is gekomen. Weliswaar is heel lang gedacht dat Aljechin een natuurlijke dood was gestorven, in een hotel in Estoril, omdat er een foto bestaat waarop hij zijn laatste maal genuttigd lijkt te hebben. Deze foto is in scene gezet. Aljechin werd door de Portugese geheime dienst vermoord, vermoedelijk vanwege zijn opvattingen/gedrag in de oorlog.

  4. Bedankt voor de aanvullende informatie,Wim,ik beweer echter nergens dat genoemde meesters in het kampioensteam zaten,noch dat Aljechin in een kippebotje gestikt is,dat gerucht ging rond .Nog onwaarschijnlijker is dat Portugal( neutraal) achter zijn dood zat.

  5. Er staat in jouw tekst toch echt ’teamgenoten die nog in leven zijn…… Op wie heeft dat teamgenoten dan betrekking als het niet op Tan was? De dood van Aljechin is een jaar of twintig geleden uitgebreid onderzocht. Er is met getuigen gesproken en de conclusie was wel degelijk dat Aljechin door de geheime dienst van Portugal om het leven is gebracht. Ik weet helaas niet meer waar ik dat heb gelezen. Portugal kan neutraal zijn geweest in de oorlog maar heeft zeer veel Joden!

  6. Had zeer veel Joden,die zijn vrijwel allemaal na de Reconquista(15e,16e eeuw verjaagd.

  7. Dat is niet helemaal waar, Jaap. De Joodse gemeenschap werd verordonneerd Portugal te verlaten, maar… degenen die perse wilden blijven mochten dat, onder de voorwaarde dat zij een dierennaam aan zouden nemen. Vandaar dat je relatief vaak mensen met de achternaam Cavalo (Paard) aantreft. De Presidente de Câmara van het dorp waar ik woon, heet Rolo (Tortelduif) en een oud-Braziliaanse schaakkampioen is Leitão (Speenvarken). Portugal is soms net een dierentuin (maar dat niet alleen door de achternamen).

  8. Degenen die achterbleven dienden zich tot het Christendom te bekeren,maar ik geloof dat we een beetje afdwalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.