Floor schaakt Door #51: PK in Praag, deel 2, Roman en John

Floor schaakt door
Roman blijkt nog net niet zo ver om daadwerkelijk met partijen over de brug te komen. Maar wat niet is kan nog komen. Wie geeft hem het beslissende zetje?
Hij schrijft:
“Het was voor mij een geweldig toernooi, ook qua resultaten! Met wit van een FM (2100 ELO) gewonnen en een paar keer remise tegen 1900 ELO kinderen. Ook de verloren partijen waren kansrijk, dus ik ben happy.

Het toeleven naar een partij om 16:00 was heerlijk. Het voorbereiden voelde bijna als vals spelen. Ik had vaak het gevoel dat ik beter wist wat mijn tegenstander ging spelen dan de speler zelf, heel apart gevoel.

Ik ben wel 3 partijen voor het einde eerder naar huis gegaan omdat het duidelijk werd dat heel veel mensen ziek zouden worden. De grap alleen is dat bij thuiskomst mijn zoon al Covid had en ik nu zelf ook ziek thuis zit.

Dit smaakt naar meer toernooien!”

Dan Arend. Meer wee dan wel want hij speelde het toernooi grotendeels (geheel?) terwijl hij ziek was. Er ging dan ook het een en ander mis. Het was een enkele grote groep wat als nadeel heeft dat je vanaf het begin als een jojo heen en weer kunt gaan qua indeling zeker als je qua rating juist in het midden zit. Een verliespartij tegen de GM in de eerste ronde werd gevolgd door een partij tegen een 1700 speler die gewonnen werd. Verlies dan tegen Grutter, 2194. Dan is het zaak om jezelf weer omhoog te torpederen tegen “een kleintje”. Maar dat ging lelijk mis want een huizenhoog gewonnen stelling ging nog verloren. Daarmee was de kans op een goed toernooi wel goeddeels verkeken. Hij bleef vervolgens gevangen in de regio van 1700-1800+ tegenstanders en scoorde daar 3,5 uit 5 tegen.

Big John deed het naar behoren. Wat bijschaven en hier en daar vertimmeren in de Caro-Kann verdient aanbeveling!

Met Arend ben ik nog bezig met de analyse en bespreking van zijn partijen. Later nog wil ik daar een aparte rubriek aan wijden. Vandaar nu eerst het toernooi van John. Hij was zo goed al zijn partijen op te sturen. Voordat hij ze nog eens goed ging analyseren stuurde hij mij zijn eerste impressie op . Deze geef ik hier letterlijk weer:

Ronde 1: met voordeel uit de opening, zwart had geen antwoord op mijn actievere lopers en met een eenvoudige combinatie kon ik het punt binnen halen.
Ronde 2: Arthur Pijpers verraste mij met een nieuwtje (6.b4), wat hij voor het NK laatst had voorbereid. Ik had geen zin om nog twintig zetten tegen Stockfish te spelen, week af van het logische 6…Pxb4, en kwam er verder niet aan te pas.
Ronde 3: Tegenstandster met net 2000 was het toernooi begonnen met 2 remises tegen 2300+ en zou na deze ronde verder niet meer verliezen. Op zet 10 offer ik een pion met een soort Wolga-compensatie, maar die sloeg ze niet. Had ze beter wel kunnen doen, want nu kwam ik steeds beter te staan.
Ronde 4: Haalde wat varianten van mijn prep door elkaar, kwam toch prettig te slaan, had beter de kwaliteit niet kunnen slaan en speel daarna niet goed meer. Een onnodige nederlaag.
Ronde 5: Een Stonewall, maar het zwarte muurtje was niet zo stevig. Tegenstander zei nog na afloop dat Pa6 een redelijk normaal idee is in deze opening, maar dat kan ik toch amper geloven.
Ronde 6: Tegenstander maakt een fout met 19.Db3+ en 20.Pd3. Daarna stort de witte stelling snel in.
Ronde 7: Wat mij betreft de partij met de meeste inhoud. Het leek erop alsof ik gecrusht zou worden door wit, maar kon dit verdedigen en nam met stukkenspel de stelling over. In het eindspel met alleen nog 30 sec increment op de klok was ik niet 100% zeker of de afwikkeling naar het pionneneindspel wel zou winnen (ja, dus) en hield de dames op het bord. Helaas werd dat alsnog remise.
Ronde 8: 25.Kh1 is een grote blunder. Na 25.Lf2 en 26.Tg3 staat wit prettig.
Ronde 9: Een kurzpartie. Ze was waarschijnlijk verrast door mijn 3…Db6. Niet mijn normale variant tegen de Fantasy. Normaal speelt ze Panov. 7…Lc5 is eigenlijk fout (beter is 7…Pd7). Als ze nu 8.Dd2 had gespeeld, had wit beter gestaan. Nu stond ze op zet 10 mat.

Ik serveer wat diagrammen uit, de gehele partijen zijn in de viewer te vinden. De analyses zijn geheel en al van mij.

 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *