Uit de PK-archieven: het OKU 1995 (4)

De zaterdagavondpartijen, met veel grof geweld. Dit keer geen tips, al doet het resultaat van Dirks prachtige partij mij wel pijn.

KIES DE FAVORIETEN
De openingszin van deze aflevering betreft een rectificatie van de bulletinredactie: het was niet Sven Bakker die Schmittdiel op remise hield, maar Rudy van Wessel. Excuses.

De snelste overwinning in groep 1 werd behaald door Ralf Gommers. Met een kleine combinatie won hij een kwaliteit. Voor deze materiële achterstand had Frits Stegeman geen compensatie.

 

In groep 2 was Rienk Doetjes de snelste. Hij had al een fraaie stelling opgebouwd, toen zijn tegenstander op de dertigste zet harakiri pleegde met 30… Pxe6.

Rienk Doetjes (staand, 2e van links) in 1997, als medeorganisator van het snelschaaktoernooi

 

De gebroeders Vink hadden een slechte zaterdagavond. S. v. Blitterswijk hakte op hardhandige wijze door de zwarte stelling van N. Vink heen.

 

Het volgende spektakel komt uit de tweede groep. Vooral het slot is dramatisch.

 

Eén van de toppers, en het werd een zware Nimzo-Indiër. Schmittdiel won met een “petite combination” een pion en na het witte g4 ging het helemaal snel. Schmittdiel nu één van de topfavorieten voor de eindoverwinning.

 

Arjaan Muntslag won met de Duindigt variant van de Sveshnikov van Dennis de Vreugt, herinnert u zich? Nu kon hij niet dezelfde variant spelen vanwege zwarts 10,… Lg7. Zwart speelde vervolgens een model-Sveshnikov.

Bas van Esch in 2000 (foto Cathy Rogers)

 

Een fraai staaltje van spectaculair vechtschaak in de volgende partij. Xander Wemmers trok aan het kortste eind en is daardoor uitgeschakeld voor de hoogste prijzen. Opmerkelijk was de snelheid waarmee Wemmers zijn zetten uitvoert. Zijn laatste twee zetten deed hij binnen een seconde!

 

Herman Grooten in 2001 (foto Cathy Rogers)

Een ware kandidaat voor de schoonheidsprijs zou de volgende prestatie van Floor geweest zijn… ware hij niet door zijn vlag gegaan. In combinatie met zijn verbruide winststelling tegen Meindert van der Linde denken wij dat we hier een duidelijke kandidaat voor de pechprijs hebben.

 

In groep 1 doet Martin Roobol het dus fantastisch: 4 uit 4. Houdt hij dat vol?? Vijf heftige achtervolgers hijgend in zijn nek met 3,5: Bas v.d. Plassche, Gerhard Schebler, Stefan van Blitterswijk, Eckhard Schmittdiel en Harmen Jonkman. Nog 8 helden op 3 punten. Kies uw eigen favoriet, want wij kunnen niets voorspellen op dit moment. IM’s misschien een tikkeltje favorieter.

In groep 2 ook volop spanning: Antonio Carretero de Jong, Jan Willem Jansen, Kees Stap, René Meeuwissen, Peter van Capelle, Johnny Cornelisse en Michel van Bruynsvoort hebben allen 35 punten. Daarnaast nog 3 helden met 3 punten op het vinkentouw. Kies uw favorieten!

De Grand Prix van Fl. 1000,= kan Dennis Helvensteijn nauwelijks meer ontlopen: hij leidt met 13,5 punt. Op 2 punten volgen Nico Vink en K.L. Baak. Sven Bakker met 10,5 punt is helaas al kansloos. Helvensteijn heeft slechts een half punt nodig in één van de laatste twee ronden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.