Uit de PK-archieven: het OKU 1995 (2)

Het tweede deel, deel 1 vind je hier. Snel door naar een heleboel partijen, Muntslag – De Vreugt en De Haan – Grooten zijn denk ik de leukste om na te spelen.

WAKKER WORDEN
Het viel niet mee om de zaterdagochtend uit het bed te komen. Bij aanvang van de ronde waren nog veel borden niet bezet. Desondanks waren een half uurtje na de uitreiking van de rondeprijzen aan N. Alsemgeest en M. Roobol, voor de snelste overwinningen in de eerste ronde, alle partijen begonnen.

Ditmaal waren de eerste winnaars maar laat klaar. De snelste partij in de eerste groep kwam van de hand van de op een haar na Duitse meester G. Schebler. G. Verholt stond al iets minder, toen hij in een vlaag van verstandsverbijstering een paard offerde… voor een zinsbegoocheling.

 

Gerhard Schebler een jaar later (foto Heinz Josef Ullrich)

De snelste overwinning in groep 2 kwam zelfs later dan die in groep 1.

 

Een andere gedegen overwinning uit groep 2, ingediend voor de schoonheidsprijs in deze groep.

 

“De Duindigt-variant” van de Shesnikov van het Siciliaans (het loperoffer op b5) placht Pieter Nieuwenhuis de volgende opening te noemen.

 

Dennis de Vreugt in 1996 (foto Cathy Rogers)

De eerste meester is gesneuveld. Eric de Haan speelde een fraaie aanvalspartij tegen Herman Grooten.

 

Na een moeizaam begin kwam A. Burer als een duveltje uit een doosje.

 

Anton, wie was dat ook alweer? Anton offerde tegen de Russische gast een stuk voor twee vervaarlijk ogende pionnen. De Rus ving Antons aanval echter bekwaam op.

OKU 1995_BereRosm”> 

Aleksander Berelovich in 1997 (foto Inge Zwietnig)

Oké, er zijn zowel in groep 1 als in groep 2 nog 8 mensen zonder puntverlies. Daaronder niet IM Schmittdiel, die door S. Bakker keurig op remise werd gehouden.

Zoals de meeste deelnemers wel weten is er een extra prijs van Fl. 1000,= voor de best scorende in de drie weekendtoernooien van Soest, Bussum en Utrecht samen. Voor dit OKU waren de belangrijkste kandidaten: D. Helvensteijn (11 punten), R. Janssen & P. Schuurman (10 punten) en S. Bakker, R. Gouma, K. Baak en N. Vink (i punten).

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *