Iets moois over onze naamgever

In de maandelijkse nieuwsbrief van het Max Euwe Centrum staat een mooie biografie van onze naamgever. Schrijver is Symon Algera, het gedegen stuk is te vinden op de pagina’s 23 t/m 29. Als voorproefje een aardige anekdote:

De ‘blonde Apollo’ uit Estland speelt veel seances in Nederland, zo ook in Groningen in de plaatselijke V&D. Uit eigen waarneming stamt het volgende tafereel. Keres loopt in een hoog tempo langs de borden in de speelzaal, met uitzicht op de Grote Markt. Aangekomen bij het bord van een oudere man blijft hij staan zonder een zet uit te voeren. Toeschouwers denken dat de grote Keres in de problemen zit, het lijkt een eeuwigheid te duren, en er verdringen zich steeds meer mensen. Zijn tegenstander zit diep gebogen over het bord. Na enige tijd slaat hij zijn ogen op en ziet dat grootmeester hem strak aankijkt. Ook dat duurt weer enige tijd, maar uiteindelijk haalt de man bedremmeld en schuldbewust een wit paard uit zijn broekzak en zet dat weer op de plaats waar het vandaan kwam. Keres zegt helemaal niets, hij glimlacht vriendelijk en vervolgt zijn weg met snelle pas. De toeschouwers vinden het prachtig. Sommigen hebben het schertsend over het Peerd van Ome Loeks, hét symbool van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.