Uit de PK-archieven: het OKU 1997 (4)

We gaan verder met ronde 4. Links naar de vorige ronden: 1, 2 en 3. Er zit weer veel leuks tussen!

TWEE UTRECHTERS IN DE TOP
Eric de Haan van SC Utrecht en PK-speler Dirk Floor behoren tot de vijf achtervolgers van koploper Erik van den Doel. Beide spelers wonnen hun partij in de vierde ronde. De partij van Eric de Haan is misschien geen schoonheidsprijs waardig, maar het slot is uitermate aardig.

 

Erik van den Doel won dus ook zijn partij in een nailbiting fight. Marc Jonker en Erik gebruikten zeeën van tijd in de opening, waardoor de notatie van het grootste gedeelte van de partij verloren is gegaan.
Rudy van Wessel kwam niet verder dan een remise tegen een stug verdedigende Sven Bakker. Khenkin zit ook in het peloton achtervolgers. Zijn winst op Markus kwam eigenlijk sneller dan verwacht.

 

De laatste 3.5-punter is Ye, die van Vrancken won.

Rongguang Ye (1997, foto Hartmut Metz)

De gebruikelijke snelle winnaars. In groep 1 won Gert-Michiel de Niet razendsnel van Jef Verwoert. De partij is ook ingediend als kandidaat voor de schoonheidsprijs, maar waarschijnlijk een tikkeltje te licht van kaliber.

 

In groep 2 was Willem Muhren nog een tikkeltje sneller met de volgende partij.

 

Jammer dat zwart al een stuk won i.p.v. offerde, want dan was het een ware kandidaat voor een schoonheidsprijs met zo’n finish.

Maar om kandidaten voor de schoonheidsprijs zitten we dit jaar niet verlegen in groep 2. Bekijkt de volgende pareltjes. Allereerst is daar de witte Wolga van Jasper Seelemeijer die dwars door het midden gaat.

 

Deze partij haalde zelfs de Franse kwaliteitspers!

Bekend thema in het Konings-Indisch: aanvallen op verschillende vleugels. De zwartspeler gaat harder!

 

En wat te denken van het volgende geweld:

 

PK-er Dimi Hendriks won zijn partij middels een elegant, maar wel een beetje voor de hand liggend kwaliteitsoffer. Desalniettemin zeker de moeite waard.

 

Dimitri in 2004 (foto Cili Kocsis)

In groep 2 gaat Minko Pieters fier aan kop met de maximale score (4 uit 4), gevolgd door Rogier Luynenburg, Paul Gould, Daniël Stellwagen en PK-er Rolf Dijksterhuis met 3,5 uit 4. Er liggen 11 achtervolgers (waaronder de PK-ers Leo Woning, Dimitri Hendriks, Ed Verstraete en Jan van der Knaap) met 3 punten op de loer.

Wordt er in groep 1 dan niet mooi gespeeld? Jazeker wel: Friedhelm Veldhuyzen sloeg krachtig toe in het volgende partijtje.

 

Schoonheidsprijzen zijn er in groep 1 misschien niet zoveel te vinden, maar suspense des te meer. Zie het volgende drama. Na een spannende partij had Joost Mellegers eindelijk de buit binnen.

 

Joost, dit hoeft geen reden te zijn met schaken te stoppen hoor!

Joost Mellegers in 1998 (foto www.oudzuylenutrecht.nl)

Hieronder nog een fraai staaltje van een goed uitgevoerd eindspel door onze eigen clubkampioen Jaap van der Tuuk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *