Uit de PK-archieven: het OKU 1997 (1)

Nu we verstoken zijn van wedstrijden en daarmee van actuele verslagen, ben ik weer de PK-archieven ingedoken. Na diverse OKU’s uit de jaren ’70 (zie hier) maken we een sprong naar de jaren ’90. Er werd nog in guldens betaald, mobieltjes konden nog niet schaken en er zaten hooguit 10 fracties in de Tweede Kamer, maar zowel de partijen als de spelers van het OKU 1997 zijn anno nu nog heel herkenbaar.

Omdat de verslaggeving in het PKB (21e jaargang nummer 6, voor wie mij wil controleren) heel uitgebreid is, smeren we de verslagen lekker uit over zes afleveringen. Schrijver is Hans Sandbrink in samenwerking met Thailo van Ree en Jan Poppelaars. Naspelen aanbevolen, het zijn vaak heel aardige potjes!

Hans Sandbrink

TRADITIONEEL TE WARM
Na alle gebruikelijke verwarring rond spelers, die niet op komen dagen of die misschien toch een bye hadden, is het 24ste OKU weer van start gegaan. Traditioneel is het weer veel te warm. Groep 1 en 2 houden elkaar dit jaar qua deelnemersaantal aardig in evenwicht. In beide groepen hebben we dit jaar ongeveer 70 deelnemers. Geen record, maar ook niet slecht.

Traditioneel beginnen we de rondebulletins met de snelste overwinningen, beloond met een fles lekkere wijn van de Paul Keres-huisgriek Rhodos. In groep twee won Meis van onze Joegoslavische gast.

 

In groep 1 verslikte Gerrit Muis van Soest zich in de opening. Hij verloor enkele pionnen met behoud van ellende en gaf wijselijk op.

 

Paul Keres-speler Rolf Dijksterhuis vervolgde zijn goede reeks, begonnen in het Bussumse Pinksterweekend, met een gave aanvalspartij. Aardige offers!!

 

Even de toppers tussendoor. Met drie grootmeesters uit het buitenland (Igor Khenkin uit Israël, Peter Szekely uit Hongarije en Rongguang Ye uit China) en de nationale toppers Erik van den Doel en Joost Hoogendoorn is het toernooi weer goed bezet. Szekely had het ditmaal het eenvoudigst:

 

Peter Szekely in 1998 (bron Chessbase, foto Inge Zwietnig)

Een nieuwe gast in het Nederlandse circuit is IGM I. Khenkin uit Israël. Hij won in een aardige partij van Sanne de Boer.

 

IM Erik van den Doel won zijn eerste partij als volgt:

 

Erik v/d Doel in 1997 (bron Chessbase, fotograaf Harmut Metz)

Een van de verrassingen in de eerste ronde was de gedegen overwinning van Ruud van der Plassche op Joost Hoogendoorn. Joost één van de favorieten toch (ook voor de Grand Prix van Soest, Bussum en Utrecht samen) liep eigenlijk de hele partij achter de feiten aan.

 

Een mooie prestatie leverde John Markus tegen Frits Stegeman. Misschien een kandidaat voor de schoonheidsprijs?

 

John Markus anno 2019 (bron www.jadoube.nl)

Petra Veenstra (12 jaar) verslikte zich in oude rot Paul Gould. Schaken is niet zo eenvoudig, Petra!

 

Twee partijen van Keresianen. Een typische Jan Bettman-partij met niet het gewenste resultaat en Jan van Eck die zich vercombineert.

 
 

Jan van Eck, een jaar of acht later (foto Arnoud van Vliet)

Tot zover ronde 1! Ergens tussen nu en volgende week volgt ronde 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.