Uit de archieven van 1997: Schaesberg 1 – PK 1 (2,5-5,5)

Nu de KNSB-competitie een tijdje stil ligt, zal ik van tijd tot tijd iets uit het PK-archief vissen. En wat is dan passender dan een succesvolle KNSB-wedstrijd? In het seizoen 1997-1998 promoveerde PK1 naar de 1e klasse om daar niet meer weg te gaan. Al 23 jaar dus, wat niet meer zal worden als we het seizoen af mogen maken.

We schakelen nu snel door naar het verslag uit PKB 22-1, dat start met een goede voorspelling van extern wedstrijdleider Jan van Eck. Het eerste was toen net zo favoriet als nu! Na de tekst volgen de partijen met licht commentaar van Guido Jansen en Frans Konings. Zij zijn nu allebei actief in het Brabantse, verder zien we twee Nederlandse huisschakers, een Schot, een PK-reserve (drukker met bridgen), de kopman van PK2 en een veel te vroeg overleden erelid.

Simpele overwinning PK1
Jan van Eck: Het eerste is beresterk. Het heeft een gemiddelde rating van 2130 en moet kampioen worden. Als de machine eenmaal op gang is gebracht, kunnen ze niet meer gestopt worden. Na de 7e ronde moeten ze zover voorstaan dat ze niet meer in te halen zijn.
Ook de teamleiders Frans en Guido vinden dat het eerste kampioen moet worden. In de eerste nieuwsbrief staat: “Heren, als we geen kampioen worden, hebben we gefaald.”

Jan van Eck, een jaar of 9 later.

Op papier zijn de verwachtingen wat overdreven. Het team is op rating slechts nummer 2 van de klasse. Stukkenjagers, een team uit Tilburg speelt met Herman Grooten op 1, ene Rus (Possendikov o.i.d.) op twee en Cesar Becx op drie. Ons eerste is echter erg homogeen. Tussen het eerste en het laatste bord zitten ongeveer 100 ratingpunten. De taktiek is door de teamleiders uitgestipt: de eerste 4 borden moeten de schade beperkt houden. De laatste 4 borden moeten moorddadig huishouden. Zo moet ook Stukkenjagers te verslaan zijn, toch/ En anders worden we gewoon beste tweede en promoveren we via de zijdeur (van de 3 tweede klassen, promoveert ook de beste nummer 2).

Tegen Schaesberg (Landgraaf) werkte de taktiek van de teamleiders perfect (5,5-2,5). Op het 1e bord een 0 (Michiel had 5 maanden niet geschaakt en dat was te merken), dan drie remises en vervolgens 4 punten, keurig volgens afspraak. Volgens rating hadden we een half punt overscore, een goed resultaat dus.

Nieuw dit jaar is de Nieuwsbrief voor het eerste. Voor de tweede nieuwsbrief zijn alle partijen geanalyseerd, om iedereen van de analyses te laten genieten, zijn deze analyses in het PKB overgenomen. Overigens speelde Hans de “partij van de dag”. Een minder opening, daarna een heel mooi eindspel. Dank aan invaller Bart Karstens, die ondanks problemen met het schaakshirt een prima punt scoorde.

Enkele hoofdrolspelers (en het toen nieuwe shirt)

De partijen:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.