Doorpakken! Zukertort Amstelveen 1 – Paul Keres 1: 3.5 – 6.5

Door Joris Kokje

De CoronaCheck scanners stonden klaar toen Paul Keres 1 in het enigszins moeilijk met ov te bereiken Amstelveen aankwam. Na deze eerste test te hebben doorstaan mochten wij onze borst nat maken voor misschien wel de grootste rivaal in de competitie Zukertort Amstelveen 1. De vechtlust en rattigheid zat er bij ons goed in en het beloofde dan ook een spannende match te worden.

Al na een half uur had David een remise te pakken tegen topman Robert Ris. Onder het genot van een biertje kon hij aanschouwen hoe wij langzaam maar zeker de match naar ons toe trokken. Zo wist invaller John een fraaie winstpartij te leveren. Na een Slavisch opening waarin John het loperpaar had veroverd stond er een vrij solide stelling op het bord. Een kleine onnauwkeurigheid van de tegenstander zorgde echter voor de volgende stelling (zie diagram 1). Met het krachtige Lxf7+! snoept wit een pion en neemt het initiatief volledig in handen.

 

Het voordeel werd de rest van de partij sterk behouden en zwart gaf op toen er een ondekbare mat manoeuvre op het bord kwam.

Zelf mocht ik op bord 10 plaatsnemen waar ik al snel een prettige stelling met een pion meer mocht spelen. Met zwart wist ik de partij onder controle te houden en de wanhoopspoging van de tegenstander neer te slaan. Ook Menno was op bord 6 relatief snel klaar. Hij wist zich terug te vechten uit een mindere stelling en nam met het oog op de tussenstand genoegen met een remise.

Met een tussenstand van 3-1 voor PK 1 waren er nog 6 spannende partijen bezig. Onze grootmeester werd op bord 3 vanuit de opening goed onder druk gezet door Florian Jacobs. Toch wist Hugo zich er onder uit te vechten en kwam in een spannend lopereindspel. Er leek een remise aan te komen maar door een telfout van de tegenstander konden de witte pionnen net op tijd promoveren. Hoofdschuddend werd Hugo de hand toegereikt toen ook zwart door had dat hij de partij had weg geblunderd.

Op bord 8 had Paul na een spannend gevecht tegen de jonge Arthur de Winter een half punt voor ons gewonnen. Niels wist op bord 7 met wit op een creatieve manier voordeel te bereiken. Zijn sterke zwart veldige loper werd geruild voor een paard op h6, wat leidde tot interessant initiatief. Op een enkele onnauwkeurigheid wist Niels de druk er goed op te houden en veroverde hij het punt dat ons de overwinning verzekerde.

Onze enige verliespartij werd op bord 2 geleden toen Demre zijn toren wat ongelukkig neer had gezet in het eindspel waardoor deze ingesloten raakte. In tijdnoodfase speelde zowel Peter als Evert allebei nog om te winnen. Op bord 4 lukte het Peter na een sterke partij helaas niet om de winst op te pakken. Ook onze teamleider op bord 1 kon in het lastige toren tegen loper eindspel het winnende plan niet vinden en bereikte uiteindelijk een remise.
Met 6.5 bordpunt en 2 matchpunten rijker houdt het schip van PK1 de juiste koers aan. De finishlijn is nog niet in zicht maar de demarrage is zeker al in gezet!

Zukertort Amstelveen 12259Paul Keres 123293½-6½
Los, S. (Sander)2269Rademakers, E.L. (Evert)2286½ - ½
Strating, S. (Sybolt)2279Kerigan, D. (Demre)23611 - 0
Jacobs, F. (Florian)2245Hertog ten, H.M. (Hugo)25260 - 1
Peelen, P. (Piet)2336Lombaers, P.J. (Peter)2347½ - ½
Ris, R. (Robert)2468Kerkhof van, D. (David)2368½ - ½
Gisbergen van, S. (Stan)2319Okkes, M.R. (Menno)2329½ - ½
Krudde, F. (Fitzgerald)2303Ondersteijn, N. (Niels)23470 - 1
Winter de, A. (Arthur)2110Hommerson, P. (Paul)2274½ - ½
Finkenflugel, R.C. (Renzo)2094Cornelisse, J.J.A. (John)21770 - 1
Sminia, J.D. (Jelmer)2162Kokje, J.J.I. (Joris)22760 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.