Mooie Zege PK IV (update van 12 november)

(tekst: Wim Velker; partijen: spelers; samenstelling: Jeroen Bollaart)

Let op: dit verslag is work in progress, er worden nog nieuwe de partijfragmenten toegevoegd – Jeroen, 10-11-2021

Vol goede moed trok ons vierde zaterdag naar Hilversum om daar voormalig topclub HSG te bestrijden. Hoewel de Hilversummers op papier sterker waren, was de stemming optimistisch want papier is papier en een bord is een bord. En daarop gebeurt het!

Voor aanvang van de wedstrijd hadden Erik en Wim (ik dus) het niet alleen over ‘die blauwe pilletjes’ maar ook nog over de voorbereiding. “Je krijgt maar zelden op het bord wat je hebt voorbereid”, sprak Erik en Wim beaamde dat. Maar ziet! Wim kreeg met zwart de opening op het bord die hij vrijdags uitgebreid bekeken had. Een inferieure variant van het Schots, maar waar hij 2½ jaar geleden in Dordrecht, ook met PK IV, bijna succesvol mee was geweest. Ook nu reageerde zijn tegenstander weer op de wijze die wel voor de hand ligt – jacht maken op de op de koningsvleugel verdwaalde zwarte dame – maar die enkel de witte stelling verzwakt. En toen wit na f4 ook nog g4 liet volgen, won onze man op de elfde zet de witte e-pion. Vrijwel geforceerd ging er daarna een groot aantal stukken van het bord, zodat Wim reeds voor de twintigste zet een gewonnen eindspel had. Na afloop, bij het gezellige samenzijn in een goed Italiaans restaurant, was de communis opinio dat voorbereiden toch nuttig is, al is het alleen maar om in de stemming voor de wedstrijd te komen.

Toen uw scribent na zo’n 1½ uur eens langs de borden liep, zag hij lichtelijk tot zijn verrassing dat Ger ‘overwegend’ stond en Erik heel goed en dat er ‘dus’ een overwinning voor het team zat aan te komen. De zeges kwamen snel. Erik speelde een geweldige partij die zich het best laat omschrijven als hotsenknotsenschaak, waar moed en durf voor nodig zijn. Met twee kwaliteitsoffers creëerde onze man een zodanig machtig loperpaar dat de hoekige zwarte torens vertwijfeld probeerden zich te laten slaan en de machteloze zwarte dame leedvol moest aanschouwen hoe haar eega de dood werd ingedreven. Na afloop ging het vooral over het dubbele kwaliteitsoffer maar uw kiebitzer vond de zet 11. Ph4, het begin van alles, mooier. Schitterend gedaan van Erik, die sterker en sterker wordt. Terecht dat hij ’s nachts in de stilte van de eigen huiskamer heeft zitten na te genieten met een dure maar vooral heel goede Pomerol, waarin hij naast donker fruit, tabak, drop, een mooie tanine met lange afdronk toch vooral gelukzaligheid en genot proefde.

0 – 0 – 0

Erik analyseerde zijn partij als volgt:

 

0 – 0 – 0

Ger zorgde voor de 0 – 2 door zijn tegenstander langzaam van het bord te drukken (tekst en analyse: Ger)


W. Slikker-G. Hageman
Stelling na wit’s 29e zet.

Kan zwart nemen op e5 of niet vanwege Lc5?
Ger neemt op e5 met als vervolg 30. Lc5, Lc3 31. Te3, d4 32 Ted3! (zwart heeft rekening gehouden met 32 Th3, Tfd8 33. Txh6, Kg7 34 Th4, e5 en dat lijkt goede winstkansen te bieden), Tfd8 33. f4, a5.

Nu rekent de witspeler zich rijk met twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn en speelt 34. Txc3?, dxc3 35. Txd8 schaak, Txd8 36. bxa5, c2 37. Le3, Td3 en wit geeft op.

Zwart verwacht 34. Lb6 met als vervolg axb4 35. Lxd8, Txd8.

0 – 0 – 0

Intussen waren Peter en Paul in de problemen geraakt. Beiden hadden met zwart een agressieve aanpak gekozen, maar hun opponenten vingen die goed op. Paul ging met …h5 los op de vijandelijke koningsstelling, maar tegenstandster Yvette Nagel toonde zich op de damevleugel effectiever, hetgeen haar een pionplus bracht. In het verre eindspel bleek de witte loper ook nog eens beter dan het zwarte paard, waardoor de stand tijdelijk wat dragelijker voor HSG werd (1 – 2). Peter had een Ben-Oni op het bord gebracht, maar kwam nooit echt los. Nadat zijn koningsstelling tot gatenkaas was gedegradeerd bezweek zijn majesteit aan de vernietigende kracht van wits zware stukken.

0 – 0 – 0

Gelukkig had Harm-Theo tussentijds gewonnen. Het leek er aanvankelijk op dat de PK-er tot verdedigen gedoemd was ondanks de witte stukken, want het zwarte loperpaar zou, als het tot een eindspel zou komen, vast domineren over het witte paardenpaar. Maar het liep, gelukkig voor ons, anders. De HSG-er gaf pardoes een pion weg doordat Harm-Theo op een andere wijze dan voorzien terugsloeg. En toen was ook het loperpaar gereduceerd tot één loper dat het tegen één paard moest opnemen. Met de zware stukken erbij was de pionplus echter beslissend (2 -3). En toen Wim even later zijn pion eindelijk naar de overkant wist te leiden, was het pleit bijna beslecht (2 – 4).
Harm-Theo heeft twee fragmenten uit zijn partij geselecteerd:

 

0 – 0 – 0

Het beslissende halfje kwam van Rolf. De partij leek weinig opwindend, maar ‘onderhuids’ was er wel wat aan de gang, waarbij Rolf steeds wat beter leek te staan. Met dergelijke ‘onzichtbare’ voordeeltjes is het evenwel zaak telkens de beste zet te doen en niet de op één na de beste. Dat lukte Rolf niet – geen schande – waarna de partij in remise verzandde, maar de overwinning wel ‘ons’ was (2½ – 4½).

Restte Teamchef Jeroen, die aantrad tegen de zeer sterke Kees Nagtegaal. Niet minder dan 350 ratingpunten bedroeg Jeroens deficit. Maar toch! Tegen de Moderne Verdediging – is die naam al niet meer dan een halve eeuw oud? – kreeg Jeroen ruimtevoordeel, maar na veel afruilen ontstond er een vier paardeneindspel, waarbij zwart op enig voordeel kon wijzen vanwege agressiever opgestelde knollen en betere pionneneilandjes. In het verre, verre eindspel, met aan beide zijden nog enkel één paard, verloor Jeroen dan ook een pion. Toen Nagtegaal evenwel te snel met zijn verst verwijderde vrijpion oprukte, gelukte het Jeroen de twee resterende vijandelijke pionnen te elimineren. Nagtegaal had toen wel een paard meer, maar op een leeg bord was dat een loze zaak (3 – 5). Mooi gedaan, Jeroen.

Met deze zege zijn we van de laatste plaats af en mogen we inderdaad aan handhaving gaan denken, hoewel er iemand iets fluisterde over een beer. Of over een huid. Derhalve: Strijd voort, mannen!

2 thoughts on “Mooie Zege PK IV (update van 12 november)

  1. Schitterende partij, Eric ! Bij het naspelen alleen al snakte ik naar adem. Bij iemand als ik die het schaakspel alleen nog maar tegen zijn kleinkinderen speelt, komt het hard aan dat zelf de theorie van het Morragambiet zelf niet alleen tot na de 10de zet bestaat, maar ook van beide kanten van het bord gewoonweg moet worden beheerst. Wat mij betreft, kan je partij meteen in de prijzenkast !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.