Zaterdag: 5 teams spelen uit

Zaterdag is alweer de 3e ronde van de KNSB-competitie. Wie niet speelt en wel wil kijken zal een reisje in moeten plannen, want alle teams spelen uit.

Bij PK1 is het ‘do or die’: grootste concurrent Zukertort Amstelveen staat op het programma. Die moet dus gewonnen worden. Twee jaar terug lukte dat, vrij ruim zelfs (7,5-2,5), maar resultaten uit het verleden enzovoorts. Om dat realisme erin te krijgen verwijs ik graag naar een fraai potje, te vinden via de Zukertortsite (even doorscrollen naar december) of de KNSB-site (met nog een andere Keresiaan in de hoofdrol). En omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden:

Analyse van de bewuste partij (foto www.zukertortamstelveen.nl)

Dan PK2. Dat gaat nu niet bepaald wereldsteden af: na Vianen (1.265 inwoners) gaan we nu naar Krimpen aan den IJssel (29.382 inwoners). De tegenstander is echter geen dorpsclubje: de failliete resten van Volmac Rotterdam, gecombineerd met sterke lokalo’s en dito jeugd. Op papier ook sterker dan wij, al hebben ze 4 matchpunten minder. Geen verslagen uit het verleden, wel een vooraankondiging dat er een foto á la onderstaande aan zit te komen.

Maar dan anders

PK3 reist af naar het oosten, waar ZSG uit Zwolle wacht. Ook hier een vrij onbekende tegenstander en dus geen verhalen uit de oude doos. ZSG staat laatste, maar dat is bedrieglijk: in klasse 3B zijn er maar 9 teams, waardoor ze nog maar één keer hebben gespeeld. PK3 heeft een nare tik gehad in ronde 2 en wil de wonden likken. En dan komen we via dit lelijke bruggetje op een Zwolse specialiteit:

Zwolse balletjes (bron: www.konkeltje.nl)

Het dappere PK4 zit in een zware poule, heeft 0 matchpunten en moet nu tegen een viervoudig kampioen van Nederland. Maar dat was in de betaalde tijd, HSG uit Hilversum is nu wel iets zwakker, maar nog steeds een lastige klant. Ter bemoediging een mooie partij van PK4’er Jeroen, gespeeld in Hilversum. Gewoon zaterdag weer zo spelen en alles komt goed.

Foto Peter Rijsdijk

Tenslotte PK5. Dat treft de koploper: Amsterdam West. Een op het oog bloeiende vereniging met heel veel schakers, en aan de top ook best goeie. Enig zoekwerk levert op dat PK4 hen ooit heeft getroffen en met 6-2 klop kreeg, maar dat hoeft PK5 niet te gebeuren. Ik sluit af met een diagram uit eerdergenoemd verslag. Als we in dit soort stellingen geen mat in 1 toelaten, dan wordt er gewoon gewonnen.

Succes allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.