Slopende simultaan Schaakcafé

Het valt niet mee, mensen, simultaan geven tegen een aantal bloeddorstige schakers die Anton al langer dan vandaag kennen. De held van dit verhaal moest het opnemen tegen dertien spelers, ter ere van het tweejarig jubileum van het Schaakcafé in de Boorstraat. Slechts dertien, zult u zeggen, dat moet voor deze van Vlissingen tot Hoogeveen beruchte oude krijger toch geen probleem zijn.

Anton won vijf partijen, te weten van Rijn, Theo, Jan, Harry en Jasper, remiseerde viermaal tegen Jon, Ricardo, Geurt en Martijn de H. en verloor van Frank, Alwin, Martijn E. en Albert-Jan. Per saldo is dat 5+2+0=7 uit 13 oftewel 54%.

Een simultaangever zou eens een stappenteller moeten aanzetten. In drie uur kan een mens een heel eind afleggen, dat weet wandelaar Anton als geen ander. Volgens een ruwe schatting heeft hij een zet of 500 gedaan. Ga zelf maar eens 40 rondjes door een zaal hollen, daarbij 500 maal bukkend om een zet uit te voeren. Alsof je met een winkelende partner moet meelopen die op zaterdagmiddag in de binnenstad voor 500 etalages blijft stilstaan. Vermoeidheid was dan ook een geduchte tegenstander van de getergde simultaangever.

In het bargedeelte werd intussen het NK Algemeen te Hoogeveen gevolgd, dat op deze 15e oktober begon. In het bijzonder waren de gretige toeschouwers benieuwd naar de verrichtingen van de Utrechtse GM Hugo ten Hertog.

De sfeer was niet alleen uitgelaten, er werd uiteraard ook vrolijk aan alle kanten geblunderd. Niels attendeerde het publiek op de volgende stelling. De zwartspeler is Albert-Jan Fischer (geen familie). Een bekende uitspraak van Albert-Jan is, als hij aan zet is: “Wat zou Fischer hier spelen?”
Anton heeft zojuist Lc4+ gespeeld. Zwart schoof de koning naar h8 en stond nog steeds gewonnen, maar hoe had hij de partij meteen kunnen uitmaken?

 
 

Inderdaad, Bobby Fischer had de loper er met de lichtsnelheid eraf geslagen: 1…Dxc4 2.Pxc4? Ph3# Enfin, Albert-Jan won toch wel.

Anton aan zet tegen Albert-Jan

Op het demonstratiebord een stelling uit de partij van Hugo

 

Actie aan het bord van Jon

Organisator Rijn overhandigt Anton een fles Spaanse wijn

Ontlading na afloop

 

 

Veel belangstelling voor de partij van Hugo. Uw verslaggever lurkt aan een welverdiend teiltje bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *