2e KO-ronde NK: Hugo ligt eruit

=== Ronde 2 tiebreak ===

Helaas, Hugo ligt eruit na een tiebreak met Erik v/d Doel. Na twee zenuwslopende partijen (zie onder) en 1-1 volgden er eerst twee rapidpartijen (45 minuten p.p. + 10 seconden per zet). In de eerste partij, met wit, gaf Hugo pardoes een kwaliteit weg, wat hij niet meer kon repareren. De tweede partij leek op remise af te stevenen, maar toen Doel verzuimde een loper af te ruilen wist Hugo deze tot maximale activiteit te ontplooien. Opnieuw 1-1 en dus snelschaken. Dat was wat minder goed te volgen doordat de KNSB deze partijen wel erg goed had verstopt, maar partij 1 (Hugo wit) werd remise en partij 2 (Hugo zwart) was geen beste. So close, but no cigar.

In dit verslag gaat trouwe estheet Richard Vedder op het gebeuren in. En hier nog een Vedder, over de tweede reguliere partij waarin Hugo heel dicht bij de winst was.

Het was een fraai gebeuren. Utrechter Casper Schoppen is nog wel in de race, hieronder staan de links naar de finale:

Link live partijen (met engine)
Link live partijen (zonder engine)
Link livestream KNSB

=== Ronde 2 2e partij ===
Dat was weer een zenuwslopende partij! De Caro-Kann liep weer prima en Hugo kreeg een groot ruimteoverwicht. De pionnen leken onstuitbaar en er was groot voordeel. Van den Doel moest gaan rommelen, maar deed dat heel behendig en Hugo reageerde ook niet optimaal. En toen bleek zijn koning onbeschermd.
Spanning volop, na dameruil volgde een remise eindspel. Vandaag, woensdag 20-10, om 14:00 de tiebreak. Deze start met 2x 25m + 10s en wordt bij steeds gelijk eindigen geleidelijk in tijd afgebouwd tot een armageddon.

=== Ronde 2 1e partij ===
Vandaag 18 oktober de tweede ronde waarbij Hugo in Doel een zware tegenstander treft! Aanvang is om 14:00 uur. Hoe je het kan volgen staat verderop in dit bericht.

… Van den Doel speelde het Schots anders tegen dan gewenst. Het resulteerde erin dat er al snel door beide spelers noodgedwongen een partij Wang-Ding gevolgd moest worden die eveneens in eeuwig schaak eindigde.

==== Ronde 1 ====
De eerste ronde van het Knock-outgedeelte heeft Hugo winnend afgesloten. Vrijdag was het een spannende partij waarbij Hugo in het eindspel het scherpst was. Zaterdag was het een makkie. Timmermans speelt meestal 1.b4 en zal met zijn 1.e4 niet gerekend hebben op de Caro-Kann. Op de 8e zet maakte hij een enome blunder en had gevoeglijk op kunnen geven. Hij rekte het tot na de 20e zet en gaf toen met ondertussen een toren minder op. 

Morgen heeft Hugo daardoor vrij (geen barrages), net als de 7 anderen die doorgingen. Maandag wordt er om 14:00 verder gegaan. Hugo neemt het dan op tegen Erik van den Doel. 

Een kort verslag van Peter Boel over de eerste wedstrijd van ronde 1. 

Leuker is het uitgebreide en gezellige napraatje met Stefan Kuipers over de eerste partij op twitch! In totaal 50 minuten, vanaf 3 uur 38. Het kan even duren voor het opgestart is, maar dat is de moeite meer dan waard. Fijn dat de engine niet meedoet.

Napraat met Hugo
 

=== Hoe het live te volgen en wat het speelschema is staat hieronder ===
Vandaag (vrijdag 15 oktober) begint de knock-out fase van het NK! Hugo strijdt in Hoogeveen met 23 andere topschakers uit het land om een plek bij de laatste 4. De partijen zijn live te volgen via deze link, maar je kunt ze ook hieronder bekijken. Als je de computer-evaluaties liever niet ziet, gebruik dan deze link en tot slot is er nog de mogelijkheid om alle borden in één keer te zien via deze lichess.org link (tekst gaat verder onder het partijenvenster).

Verder wordt op Twitch.tv de analyse van Stefan Kuipers gestreamd. Na afloop van hun partij delen spelers hun inzichten erover. Deze livestream is te vinden via dezelfde link als die bij het begin staat. Aanvang is om 14:30.

Via 3 KO-ronde’s met mini-matches zal het deelnemersaantal van 24 naar 16 (door instroming van 8 geplaatste spelers) naar 8 naar 4 worden teruggebracht. Deze 4 overgebleven spelers spelen in november een dubbele round-robin om de Nederlands Kampioen van 2021 te bepalen. Het had trouwens weinig gescheeld of er waren 2 Keresianen present, want met een overwinning in de laatste ronde bij het kwalificatietoernooi, zou Peter zich ook hebben geplaatst voor de KO-fase van het toernooi! De eindstand kan hier gevonden worden. Meer informatie op de website van het NK en in het vorige bericht op de PK website over het NK.

Het schema ziet er als volgt uit:

Vrijdag 15 Oktober 14:00 1e Ronde – partij 1
Zaterdag 16 Oktober 14:00 1e Ronde – partij 2
Zondag 17 Oktober 14:00 1e Ronde – tiebreak
Maandag 18 Oktober 14:00 2e Ronde – partij 1
Dinsdag 19 Oktober 14:00 2e Ronde – partij 2
Woensdag 20 Oktober 14:00 2e Ronde – tiebreak
Donderdag 21 Oktober 14:00 3e Ronde – partij 1
Vrijdag 22 Oktober 14:00 3e Ronde – partij 2
Zaterdag 23 Oktober 14:00 3e Ronde – tiebreak

Hugo speelt in de 1e ronde tegen IM Mark Timmermans, bij winst speelt Hugo tegen GM Erik van den Doel (die in de 2e ronde instroomt). De tegenstander in een eventuele 3e ronde hangt af van overige resultaten en kan bestaan uit GM Max Warmerdam, IM Thomas Beerdsen of IM Daan Brandenburg.

====

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *