Paul Keres 4 kandidaat om niet te degraderen – Update 21 okt. met nog meer partijfragmenten

(tekst: Wim Velker; partijen: spelers; samenstelling: Jeroen Bollaart)

Let op: mogelijk worden in een volgende update nog enkele partijfragmenten toegevoegd – Jeroen, 12-10-2021

Met Meesters kwamen zij, met FIDE-meesters kwamen zij, vergezeld door voetvolk van gezagsgetrouwe waterdragers wier bijdragen van geen enkel belang was: VEENENDAAL.

Wij van Paul Keres IV wisten wat ons te wachten stond. Erik, Paul, Jeroen, Peter, Pim, Wim, Harm-Theo en Jaap: vechten zouden wij, tot de laatste pion geveld was. Wij zouden ons niet willoos naar de slachtbank laten leiden zoals Wageningen II.

En zo geschiedde het. Bijna. Want al vroeg op de dag gaf Harm-Theo zijn slaapverwekkende partij, waarin niets gebeurd was, remise (½ – ½). Nee, dan Jaap van Oosten! Die had de moed tegen Veenendaals sterkste man een pion te offeren (of weg te geven, hetgeen misschien wat minder moedig is). Of kijk eens wat een goede stelling Erik aan het eerste bord had, en teambaas Jeroen eveneens. En Pim won een pion en Peter en Paul stonden toch ook niet minder. Alleen Wim…tsja.
“Zo slecht staan we helemaal niet”, sprak Wim tegen Pim, maar toen ze zich omdraaiden en naar het bord van Jaap keken, bleken de stukken daar weer in de beginstand te staan (0 – 1).

 

0 – 0 – 0

Toen nam Erik een besluit dat leidde tot de verbouwing van het koningsfort waardoor zijne majesteit op de tocht kwam te staan, een verkoudheid kreeg en niet meer de krachten had zich koelbloedig te verdedigen (0 – 1).

0 – 0 – 0

Bij Paul was het levenssap ‘ineens’ weggevloeid (0 – 1). (Reactie van Paul: “het ging bij mij denk ik niet primair om wegvloeiende energie maar om reeds in de kiem stokkende aanval, waarna ik inderdaad niet zoveel reserves had aan de andere kant. Teveel punten op links zogezegd.“)

 

0 – 0 – 0

…en Jeroen liet in een gelijke stelling de verkeerde pion actie ondernemen (0 – 1):

 

0 – 0 – 0

Bij Wim leek het alsof het Hemelse Gerecht zich over hem en zijn benauwde veste had ontfermd en zijn dame aanspoorde zich op het altaar f7 aan te bieden aan de vijandelijke koning opdat de cavalerie kon oprukken om de halve eer op te eisen (½ – ½).

SWINDLE VAN DE DAG
Na de ene matige en na de andere slechte zet in het middenspel, had ik met wit na 23 zetten de volgende stelling bereikt.

 

Het is een vreselijke positie. Verlies van materiaal, nog het minste, valt niet te vermijden en gelet op de kracht waarmee mijn jeugdige tegenstander speelde, zou verlies, al dan niet na een lange kwelling, onvermijdelijk zijn. Tijdens mijn verblijf op mijn quinta in Portugal, de drie voorgaande maanden, had ik echter ruim kennis genomen van David Smerdons geschriften over swindles, (schwindels (?) in goed Nederlands?) waarbij het psychologisch aspect vaak een belangrijke rol speelt. De winnaar in spé is reeds zo vol van de naderende overwinning dat hij de ‘grapjes’ die nog in de stelling zitten niet meer beschouwt. Zou dat ook hier het geval zijn? In de bovenstaande stelling is 24. Kb1 objectief nog de beste zet, maar verlies is (op den duur) niet af te wenden. Maar zou de zwartspeler niet gevoelig kunnen zijn voor de overwinningsroes en een ‘grapje’ dat nog in de stelling zit, niet zien? Liefde, in dit geval voor de zege, maakt immers blind! In deze veronderstelling speelde ik dan ook het erg slechte 24. c3, waarna zwart de gehoopte en verwachte damezet 24…De4 met matdreiging op e1 uitvoerde. A tempo speelde ik de ‘grapjaszet’ 25. Dxf7+ en schreef ‘m op mijn notatiebiljet. Toen ik opkeek stond er, ik geef het toe, tot mijn verbazing een zwarte koning op f7. Na 25…Kxf7 (25…Kh8! en zwart wint) 26. Pg5+ Ke7 27. Pxe4 stond wit beter maar na nog enige avonturen in tijdnood werd de partij remise door herhaling van zetten.

In de post-mortem bevestigde mijn tegenstander de visie van Smerdon. Hij had gedacht dat ik nog ‘gewoon’ een zet speelde en daarna zou opgeven, en verder nergens naar gekeken. Psychologie: How to save points from losing positions.

0 – 0 – 0

Pim had ondertussen de pionplus veranderd in kwaliteitplus waarvoor zijn tegenstandster compensatie had in de vorm van een ver opgerukte pion. Onze man kon op allerhande wijze remise maken, wat het veiligste leek, maar koos ervoor met het torenpaar op koningsjacht te gaan. De majesteit kwam in het nauw, maar of het dodelijk was op het moment dat de Veenendaalse de vlag streek is niet duidelijk, maar de cijfers wel: 1 – 0. Mooi gedaan, Pim!

0 – 0 – 0

Peter verdedigde zich daarna nog langdurig en heldhaftig in een strijd waarin de cavalerie de hoofdrol speelde (zie ook het prachtige twee paardenmat bij de analyse op de 17e zet). Het deficit van één manschap was voor Peter echter een grote handicap – voor wie zou dat niet hebben gegolden – zodat hij uiteindelijk op een bijna leeg slagveld toch nog het hoofd moest buigen. Maar gevochten tot de laatste pion! (0 – 1).

 

0 – 0 – 0

Het werd dus een 6 – 2 nederlaag en het was het tweede verlies in twee ronden. Daar bovenop zijn we op rating ook nog één der zwakste teams, dus met een dreigend degradatiegevaar. Maar als we in de volgende wedstrijden strijden zoals in deze, gaan we het redden: niet degraderen!

 
Paul Keres 4
Rating
 
Veenendaal 1
Rating
Ronde 2
  Corneth, E. (Erik) 2018   Kampman, T. (Tijmen) 2247 0 – 1
  Kooij van der, P. (Paul) 1957   Offringa, J.M. (Joost) 2286 0 – 1
  Bollaart, J.A.L. (Jeroen) 1884   Dikkenberg van den, D.H. (Erik) 2109 0 – 1
  Wijk van, P.A. (Peter) 1929   Goudriaan, E. (Etienne) 2309 0 – 1
  Lintelo te, P. (Pim) 1861   Gunther, M. (Marcella) 1890 1 – 0
  Velker, W. (Wim) 1852   Dodeweerd van, M. (Matthijs) 1910 ½ – ½
  Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1859   Chatinier du, A.L. (Gunie) 1873 ½ – ½
  Oosten van, J. (Jaap) 1855   Bekker, S. (Stefan) 2312 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1902   Gemiddelde Rating: 2117 2-6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.