Floor schaakt Door #41: Floor vs GM Berelowitsch en vs IM Martens in het Albin’s tegengambiet

Floor schaakt Door

De eerste ronde van de interne dacht ik tegen Huib Olij te spelen maar deze bleek op het laatste moment verhinderd. Onze GM Hugo bood zich ter vervanging aan en dat was een aanbod dat ik niet kon weigeren.
Dit resulteerde in een snelle smadelijke nederlaag. Ik zal daar nog eens verslag van doen in een tweeluik met een partij tegen Jan Jaap. Ook die verloor ik snel en hard met zwart. De titel wil ik al wel vast weggeven: Een open h-lijn doet mijn koning geen plezier.

Deze partij deed mijn vertrouwen niet direct goed maar ik wist tot een sluitend narratief te komen om het te verwerken. Enkele trefwoorden daaruit: onverwacht, niet geconcentreerd, lichtzinnig.
Ten positieve kun je vervolgens stellen dat ik nu op de juiste spanning stond, in die zin dat ik weer eens Grootmeesterlijke schaakkracht had ervaren en a reality check at that. Dat kwam van pas, want bij Vianen/DVP, de eerste tegenstander van Paul Keres II, speelt een GM mee: Berelowitsch.

Op de wedstrijddag was ik dan ook blij dat hij inderdaad meedeed en ik tegen de GM zou spelen aan het eerste bord.

Anders dan bij anderen uit onze schaakgemeente boezemt een GM-titel mij geen enkel ontzag in. Eerder ga ik er onbevreesd vol in om er eindelijk weer eens eentje om te leggen zoals in mijn beste jaren. Dat heeft in de tussentijd in heel wat nullen geresulteerd. Daar waar er toch zeker wel eens een remise inzat zat deze verbetenheid de scalp te veroveren mij nogal eens in de weg. Daarom had ik mij goed ingeprent deze keer dat ook een remise goed genoeg was daar het toch zeker het team zou baten.

En zo geschiedde. Albin’s tegengambiet was een volslagen verrassing voor me en ik moest putten uit mijn geheugen om me de bestrijdingswijze te herinneren die ik me jaren her had aangeleerd. Niet de loper naar g2 ontwikkelen zoals ik voor die tijd deed maar een vroegtijdig a2-a3 om de pion op d4, in wezen zwak, te belegeren.

Had ik trouwens niet ooit een mooie partij gespeeld toen ik de loper nog naar g2 speelde? Zeker wel en dat is dan de tweede partij die in de viewer te vinden is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.