Groninger Combinatie 2 – Paul Keres 1: 3-7

We mochten weer! Na anderhalf jaar eindelijk weer een normale KNSB competitie ronde. Ik zou hier uitgebreid kunnen verhalen over de gesprekken in de twee uur durende treinrit heen, de wandeling door Groningen naar de speellocatie, de sfeer tijdens de partij, de wok/cafetaria, de biertjes in een schaakcafé in Groningen, of de twee uur durende treinrit terug, maar het voelde als vanouds, dus voor sfeerimpressies verwijs ik naar verslagen van twee jaar geleden.

Wat betreft het wedstrijdverloop doet een score van 3-7 vermoeden dat het een duidelijke overwinning was, maar zoals wel vaker zag er halverwege spannend uit en kon het alle kanten op gaan. Op dat moment raakte ik steeds meer in tijdnood en kreeg ik dus niet zo veel meer mee van andere partijen. Toen ik vlak voor de veertigste zet klaar was, was ik net op tijd om te zien dat veel partijen onze kant op vielen. Ik ga de borden één voor één af en geef wat commentaar bij de partijen die ik opgestuurd kreeg.

Xander (1) speelde een klassieke opening en kwam al snel fijn te staan. Zijn tegenstander offerde eerst een stuk, voor praktische kansen, en gooide er later nog een toren achteraan. Dit had niet moeten werken, maar Xander was te veel gefocused op een mooie zet, en gaf al zijn voordeel weg. Aan het eind had hij nog in moeilijkheden kunnen komen als er niet remise overeengekomen was.

 

Hugo (2) leek een fraaie positionele partij de spelen. De zwarte velden in de witte stelling waren verzwakt en die werden goed benut door de zwarte dame en paard. Maar toen kwam zijn tegenstander opeens met e4-e5 terwijl Hugo toch e5 onder controle had met de helft van zijn stukken. Het werd een levensgevaarlijke aanval tegen de zwarte koning die uiteindelijk uitmondde in een zetherhaling rond de veertigsteXander

 

In de strijd der Peters (3) speelde mijn tegenstander met zwart iets te ambitieus een paard naar d4. Dit gaf me de mogelijkheid om snel te ontwikkelen en de stelling te openen terwijl zijn koning op d8 stond. Vervolgens vond hij een aantal goede verdedigende zetten en kreeg nog behoorlijk tegenspel. Ik maakte het niet heel sterk af en hij kwam nog bijna helemaal terug in de partij, maar uiteindelijk was het toch goed genoeg voor een vol punt. Ik miste nog wel een kans om het mooi af te maken:

 

Menno (4) zette zijn partij met zwart solide op. Zijn tegenstander speelde in de opening ambitieus, maar vervolgde toen niet actief genoeg en kwam in een beetje vervelende stelling terecht. Menno haastte zich niet, liet zijn tegenstander veel nadenken, en toen die in tijdnood kwam ging het mis.

 

Niels (5) kreeg door listig openingsspel een fijne stelling, zette niet zo goed voort. Zie het commentaar van Niels zelf voor het vervolg:

 

Joris (6) speelde de Najdorf, maar zijn tegenstander kende de variant duidelijk beter. Het zag er al snel moeilijk uit, en het kwam niet meer goed. Misschien is het maar goed ook dat ik hier geen partijfragment van heb. John (7) leek met wit een mooie Koningsindischachtige stelling te hebben, waarin hij veel druk kon zetten. Maar toen ik klaar was met mijn partij en weer bij hem kon kijken werden er net allerlei stukken afgeruild en bleef er een remise toreneindspel over. Paul (8) kwam vrij snel in een eindspel terecht waarin hij een iets betere structuur had maar zijn tegenstander het loperpaar. Dit leek me wel aan Paul besteed, maar ik weet niet of hij nog kansen had op meer dan remise, omdat zijn partij klaar was voor de mijne.

Raymond (9) kreeg vrij snel een hele fijne stelling. Zwart speelde paarden naar a6 en h6 en het paard op h6 ging later weer terug naar g8. Raymond kon zonder offeren een aanval opzetten, en hij maakte het strak af. Kijk vooral naar de slotstelling!

 

Evert (10) kwam niet goed uit de opening. Hij had een zwakte op d6 die niet meer op te lossen was. Zijn tegenstander won die pion en speelde strak verder, totdat Evert met een goed getimed f5 chaos op het bord wist te krijgen. Dit had niet moeten werken, maar zijn tegenstander ging meteen de fout in en Evert wist alsnog te winnen.

 

Een goed begin van de competitie, dat smaakt naar meer. Gelukkig mogen we over drie weken alweer aantreden!

 

 
Rating
 
Rating
  Elgersma, S.J. (Simon) 2125   Wemmers, X.A. (Xander) 2391 ½ – ½
  Wempe, J. (Joost) 2300   Hertog ten, H.M. (Hugo) 2523 ½ – ½
  Hulshof, P. (Peter) 2176   Lombaers, P.J. (Peter) 2347 0 – 1
  Balje, J. (Jan) 2227   Okkes, M.R. (Menno) 2322 0 – 1
  Clemens, A.H.P. (Adrian) 2112   Ondersteijn, N. (Niels) 2357 0 – 1
  Noordenbos, D. (Daan) 2081   Kokje, J.J.I. (Joris) 2288 1 – 0
  Baljon, C. (Christofoor) 2104   Cornelisse, J.J.A. (John) 2234 ½ – ½
  Hagen van der, L.G.J. (Loek) 2036   Hommerson, P. (Paul) 2279 ½ – ½
  Potze, R.H. (Rudolf) 2082   Rooij de, R. (Raymond) 2182 0 – 1
  Boekschoten, G.C.M. (Michiel) 1989   Rademakers, E.L. (Evert) 2276 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 2123   Gemiddelde Rating: 2320 3-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.