KNSB ronde 1: PK 4 verliest in Arnhem – update met partijen

Dit verslag is aangevuld met partij-verslagen (24 september 2021)

Het vierde team van Paul Keres speelde in de eerste ronde van de KNSB competitie in Arnhem tegen ASV 3. Ik had me laten overhalen om de rol van teamleider weer eens op me te nemen. Mijn ervaring is dat je als teamleider erg druk bent met het zoeken naar invallers, bedenken van een opstelling waar iedereen tevreden mee is, en, bij uitwedstrijden, het plannen van de reis, uitprinten en declareren van treintickets, etc. Als het dan eenmaal zover is dat iedereen achter z’n bord zit en de klokken starten, valt alle spanning van me af en heb ik het gevoel dat mijn werk er op zit, maar juist dan moet ik scherp blijven en een goede partij proberen te schaken. Dat gaat niet altijd goed.

De helft van het team ging met auto’s, de andere helft met de trein en voor de treinreizigers had ik bedacht dat het leuk zou zijn om op deze zonnige dag met de ov-fiets van Arnhem Centraal naar de speelzaal, het Color Business Center, aan de IJsselburg 3 te fietsen. Een beetje beweging in de buitenlucht zo vlak voordat je uren binnen zit te schaken kan niet slecht zijn, en je ziet nog eens iets van Arnhem (mooie stad!). De fietstocht ging niet geheel vlekkeloos; iemand botste vol op een paaltje, de achterband van een ander was bedenkelijk slap en er waren wat klachten over de gekozen route, maar we bereikten volgens planning de speelzaal. Het Color Business Center is een prachtige locatie voor een schaakwedstrijd; 1 bord per tafel, alle ruimte voor klok en notatieblaadjes, ruime afstand tussen de tafels, grote ramen met dus veel licht in de zaal en vriendelijke mensen achter de bar.

De teamleider van ASV 3 Wouter Abrahamse en ik hadden de opstellingen, inclusief KNSB lidmaatschapsnummers keurig uitgeprint bij ons zodat wedstrijdleider Huub Blom daar weinig werk aan had en de klokken om stipt 13:00 uur konden starten. De wedstrijden (ook van de andere teams van ASV) verliepen zonder incidenten, ik denk dat iedereen blij was dat we weer eens op echte borden een competitiewedstrijd konden schaken.

Ik kan me de volgorde niet heel goed herinneren omdat ik lang in tijdnood zat en ik al m’n aandacht nodig had voor een lastig eindspel, maar ik denk dat Jaap (bord 6) Pim (7) en Ger (8) als eerste klaar waren. Jaap had verloren:

ik verloor op een instructieve manier. Als volgt: tegen mijn moderne verdediging (1.e4 g6) komt Wit op een gegeven moment met een actie op de damevleugel: b4,c4 en c5. Geen nood, want ik heb een tegenactie met f5 en f4; zet Wit zijn actie door dan komt de diagonaal h8-a1 open en kan ik, onder opoffering van een pion, een kwaliteit winnen met Lxa1. Zo gaat het ook, ik geef de pion op f4, maar krijg ineens koude voeten: is het niet gevaarlijk om de loper van g7 op te geven voor de toren op a1? En ik doe het maar niet, maar ondertussen had ik al wel die pion gegeven…Beter eerder over dit dilemma nadenken!

Ger maakte, met zwart remise:

mijn strategie bestond er uit een eindspel te bereiken met een ongeveer gelijke stelling.
Dat mislukte na een tactische slimheid van mijn jeugdige tegenstander: zie de stelling.

 

Met wit aan zet lukte het me om dit te keepen. Op het einde moest wit zelfs nog oppassen.

Pim (7) verloor, ik won aan bord 5. In een complete remise-stelling kreeg ik een ‘cadeautje voor de teamleider’:

 

Erik (3) maakte vervolgens remise. In de analyse ontdekte hij dat er meer voor hem had ingezeten en hij nam het zichzelf zeer kwalijk dat hij niet door had gespeeld:

 

Invaller Wouter Langerak, die met de hoogste rating (2053) van ons team aan het eerste bord speelde tegen een ASV’er met een rating van 2101 maakte toen ook remise. Rolf (bord 4) verloor:

 

Tot slot was Peter nog lange tijd bezig met een interessant eindspel waarin hij met zwart met een paard en twee pionnen (a6 en b6) tegen een loper en 1 pion (e5) speelde. Zie de foto onder dit artikel. Het lukte zijn tegenstander uiteindelijk om zijn loper te geven voor de twee zwarte pionnen en de remise was een feit. In totaal slechts 1 winstpartij, 4 remises en 3 verliespartijen voor PK 4 en dus 5-3 winst voor ASV 3.

Eén van de schakers van ASV raadde ons Grand Café Arnhems Meisje aan, waar we met enkele PK 4 spelers gingen eten maar niet nadat we waren aangekomen bij ‘Arnhems Meisje B.V.’ waar onze navigatie-apps ons aanvankelijk naar toe leidden. Afijn, het was ondanks het 5-3 verlies toch genieten om weer een ‘fysieke’ KNSB wedstrijd te kunnen spelen. Op naar ronde 2, op 9 oktober thuis tegen het eerste van Veenendaal!

De gedetailleerde uitslagen vind je in dit bericht: KNSB ronde 1: vier teams winnen

Wouter (1), Peter (2), Erik (3) en Rolf (4) in de mooie speelzaal (met dank aan ASV voor de foto)

Peter, als laatste bezig aan bord 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.