PK2 in de 1e klasse: de vorige keer

Het is uiteraard nog even afwachten of het ook echt gaat gebeuren, maar Corona Volente speelt Paul Keres II in het seizoen ’21-’22 in de 1e klasse. In de voorbeschouwing werd onthuld dat dit niet de eerste keer was: ook in ’80-’81 werd daar een jaar gespeeld. Het leek me wel aardig om even te kijken hoe dat ging.

Over hoe PK II toen promoveerde is al eerder geschreven: in 2014 op de website en uiteraard in het jubileumboek, waarvan hier een voorproefje (pagina 10). Toen via een snelle 5-5, nu via een internetmatch en een terugtrekkend team; er zit altijd wel een verhaal aan vast. Ik laat het hierbij voor die eerste keer, in het boek over 75 jaar Paul Keres zal er vast iets over die tweede keer verschijnen.

Uit het PKB van mei 1980, auteur Willem-Jan v/d Broek.

Maar goed, gepromoveerd en (net als komend najaar) in dezelfde klasse als het eerste! Hoe ging dat seizoen? Ik heb de PKB’s uit die tijd achter het schot vandaan gehaald. Het begint met drie optimistisch getinte verslagen, maar daarna wordt het stiller met enkel uitslagen. Opmerkelijk is de vaste opstelling, die één keer wordt losgelaten met meteen flinke winst, maar daarna weer strak wordt gehandhaafd. Waarom toch? Het trieste resultaat:

1  DD            15  56 K
2  Den Haag         13  51½
3  Charlois/Europoort    13  51½
4  HWP Sas van Gent     11  46
5  HMC            10  52
6  Volmac/Rotterdam II    9  46
7  Brunssum          9  42½
8  De Wolstad         6  34½
9  Paul Keres II       4  37 D
10 Spangen          0  33 D

Dat had overigens best anders af kunnen lopen, want de wedstrijd tegen De Wolstad werd nipt verloren (zie verderop). Maar goed, dit moet het tweede anno 2021 beter kunnen doen! In deze eindstand vinden we overigens drie huidige meesterklassers, alsmede diverse clubs die niet meer bestaan of gefuseerd zijn. Meer smaken zijn er kennelijk niet.

Dan laat ik nu de PKB’s aan het woord. Allereerst PKB 5-2 van 25 november 1980

Toch enig optimisme (door Ard van Bergen)
Al tijdens de voorbespreking voor deze eerste wedstrijd van het tweede in de 1e klasse, bleek met wat voor bescheiden pretenties dit team aan de competitie deelneemt: wie moest er op het eerste bord? Gijs was te laat en werd dus met algemene stemmen tot kopman gekozen. De rest van de opstelling kostte minder tijd, ondanks een opvallende voorkeur voor de lagere borden.
In de wedstrijd ging het aanvankelijk niet slecht. Via Frans en Harold kwamen we zelfs met 2-0 voor, maar de lagere borden bleken in de laatste twee uur nog ervaring tekort te komen. Als dat gemist na een paar ronden is verdwenen, heeft dit team zeker behoorlijke kansen niet te degraderen, ook al probeert iedereen ons wat anders aan te praten.
Aan de top deed Gijs het helemaal niet slecht tegen een ex-Belgies kampioen, maar in tijdnood en betere stelling werd hij slachtoffer van de aanraken-is-zetten regel. Ikzelf mocht niet mopperen toen mijn tegenstander met een pion meer niet op winst durfde te spelen, maar eeuwig schaak toeliet. Ger wou na afloop niet meer over zijn partij praten, terwijl Jacob de hele partij een klein voordeeltje had, wat hij in het eindspel tenslotte wist te verzilveren.
20-09-’80, Paul Keres II – Het Witte Paard (SvG) 3½ – 6½
1. Gijs van Breukelen 0, 2. Ard van Bergen ½, 3. Harold Gemert 1, 4. Ger Hageman 0, 5. Frans Bottenberg 1, 6. Jacob Perrenet 1, 7. Peter Timmerman 0, 8. Kees v/d Weijden 0, 9. Ad Maartense 0, 10. René v/d Heijden 0.

Kleine nederlaag (door René van der Heijden)
Gewoonlijk begint dit soort verslagen met een sfeertekening, maar het immer aktuele KNSB-=blad was mij voor (zie Schakend Nederland nr. 11). Ik heb echter het gevoel dat SN’s snelle reporters geen Paul Keres-lid over ons clublokaal hebben geraadpleegd. Van de wedstrijd heb ik één en ander gemist:

Toen ik terugkwam waren alleen Harold en Ger nog bezig. Gijs had de Vlam, aangewakkerd door de tocht, toch weten te doven middels een torenoffer en Viergever, de tegenstander van Jacob, deed zijn naam geen eer aan en gaf slechts één stuk weg. Naast de degelijke remise van Frans konstateerden wij met vreugde een 1 bij de naam van Ad Maartsense. De rest (helaas, helaas) hebben we verloren (3½ – 4½). In het eindspel ging Harold helaas ten onder zodat de overwinning-na-hervatten van Ger geen matchpunten in het laatje bracht.
1. Gijs van Breukelen 1, 2. Ard van Bergen 0, 3. Harold Gemert 0, 4. Ger Hageman 1, 5. Jacob Perrenet 1, 6. Frans Bottenberg ½, 7. Peter Timmerman 0, 8. Kees v/d Weijden 0, 9. Ad Maartense 1, 10. René v/d Heijden 0.
11-10-’80, Paul Keres II – Charlois/Europoort 4½ – 5½

Halsstarrige tegenstander (door Kees van der Weijden)
Zwaar onder de indruk van het verenigd aanwezig schaakintelekt, de lage temperatuur en het weinig licht, traden wij tegen Volmac II aan, en dat is ons niet best bekomen. We verloren, en zullen moeten vechten tegen degradatie.
Harold en Ard verloren betrekkelijk kansloos, alsook Gijs, die zich wel af zal vragen welke Belgiese kampioenen hij nog meer te bestrijden krijgt. Ditmaal was het Meulders. Frans bevocht een zoals altijd gedegen remise en ook René speelde remise. Ger moest tegen oud-dameskampioene en voorzitter van Volmac Corrie Vreeken en boekte in een Spaanse ruilvariant met zwart een soepele overwinning. Na wits rokade en d4 ruilde hij niet de dames op d1, maar speelde Dd6, rokeerde lang, Tg8, Th8 en lopen, en er leek weinig aan te doen. Proficiat.

Corry Vreeken (bron: Max Euwe Centrum)

Jacob en Kees wonnen doordat hun resp. tegenstanders het spoor in tijdnood bijster raakten. Ad Maartense ging door zijn vlag, wat niet nodig was uiteraard, maar de enerverendste partij was die van Peter Timmerman. Al na een zet of 10 telde iedereen het voor een vol punt voor ons, zo huizenhoog gewonnen stond hij. Maar zijn toch al niet zo sympathiek aandoende tegenstander ’t Hart bewees dat ’s mensens indruk juist was door niet onmiddellijk op te geven zoals dat sommige spelers van eer betaamt, maar door te spelen aan een bord lager. Allengs kreeg Peter het moeilijker, maar na 40 zetten leek zijn voordeel nog voldoende om te winnen. Helaas nog steeds geen overgave en na 60 zetten zou hij zich kunnen beroemen op 3 punten (een loper dus) meer, maar behalve de twee koningen zou er dan niets meer op het bord staan. De onderhandelingen na afbreken werden nog duchtig door de emoties over het onverdiende verlies en de halsstarrigheid van ’t Hart verstoord. Gaan we naar de verturving?
1-11-’80, Volmac/Rotterdam II – Paul Keres II 5½ – 4½
1. Gijs van Breukelen 0, 2. Ard van Bergen 0, 3. Harold Gemert 0, 4. Ger Hageman 1, 5. Jacob Perrenet 1, 6. Frans Bottenberg ½, 7. Peter Timmerman ½, 8. Kees v/d Weijden 1, 9. Ad Maartense 0, 10. René v/d Heijden ½.

In de PKB’s daarna geen verslagen, wel uitslagen:

6-12-’80, Paul Keres II – Spangen 6½ – 3½
1. Kees v/d Weijden ½, 2. Ard van Bergen 1, 3. Gijs van Breukelen 0, 4. Ger Hageman 0, 5. Jacob Perrenet 1, 6. Frans Bottenberg ½, 7. Peter Timmerman ½, 8. René Buisman 1, 9. Harold Gemert 1, 10. René v/d Heijden 1.

10-01-’81, HMC – Paul Keres II 7½ – 1½
1. Gijs van Breukelen 0, 2. Ard van Bergen 0, 3. Harold Gemert 0, 4. Ger Hageman 0, 5. Jacob Perrenet 1, 6. Frans Bottenberg ½, 7. Peter Timmerman afg., 8. Kees v/d Weijden 0, 9. Ad Maartense 0, 10. René v/d Heijden 0.

07-02-’81, Paul Keres II – De Wolstad 4½ – 5½

1.	Ard van Bergen (z)	-	C. Becx			0-1
2.	Gijs van Breukelen	-	H. Vermeer		½-½
3.	Harold Gemert		-	A. Versteeg		½-½
4.	Ger Hageman		-	W. Spoeltman		0-1
5.	Jacob Perrenet		-	J. Moors		0-1
6.	Frans Bottenberg	-	G. Pepels		1-0
7.	Peter Timmerman	    -	J. de Kok		1-0
8.	Kees van der Weijden	-	B. Bruggers		1-0
9.	Ad Maartense		-	P. Priems		½-½
10.	René van der Heijden	-	C. de Kok		0-1

07-03-’81, Den Haag – Paul Keres II 6½ – 3½
1. n.o. 0, 2. Gijs van Breukelen 1, 3. Ard van Bergen 1, 4. Jacob Perrenet 0, 5. Harold Gemert ½, 6. Frans Bottenberg ½, 7. Peter Timmerman ½, 8. Kees v/d Weijden 0, 9. Ad Maartense 0, 10. René v/d Heijden 0.

04-04-’81, Paul Keres II – DD 2-7

1.	Gijs van Breukelen (z)	-	R.M. van Egmond	0-1
2.	Ard van Bergen		-	B.J. Schendstok		1-0
3.	Harold Gemert		-	R. Dickhoff		0-1
4.	Ger Hageman		-	J.J. Lindner		0-1
5.	Jacob Perrenet		-	J.C. Kort		0-1
6.	Frans Bottenberg	-	R. Evertse		1-0
7.	Peter Timmerman	    -	B.P. Mulder		afg.
8.	Kees v/d Weijden	-	L. Smid			0-1
9.	Ad Maartense		-	P. Talsma		0-1
10.	René v/d Heijden	-	E. v. Grotenhuis	0-1

En dit alles resulteerde dus in een terugkeer in de 2e klasse, gevolgd door veel heen- en weergepromoveer naar SGS en (later) 3e klasse. Zullen we nu eens een tijdje op onze plek blijven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.