De laatste horde voor PK2… (update!)

Update 29-7-2021: De Waagtoren heeft de partijen ook onder de loep genomen. Zie hier voor een zeer lezenswaardig verslag!

De overwinning gaat naar de speler die de voorlaatste fout maakt. Savielly Tartakower

Het was u natuurlijk niet ontgaan dat Paul Keres II deze zomerse dagen in een hevige strijd verwikkeld was om promotie naar de 1e klasse in het seizoen ’21-’22. Nadat vorige week ASV overtuigend werd verslagen, was afgelopen zaterdag de ‘finale’ tegen het eerste van De Waagtoren uit Alkmaar. Hetzelfde hybride format als vorige week werd gehanteerd, met de spelers achter een bord en een laptop, en een tegenstander ver weg in dezelfde situatie, in dit geval dus in Alkmaar. Dit verslag is overigens ook een beetje ‘hybride’ geschreven door het bar/wedstrijdleider team (Eddy & Evert).

Dat er spanning op stond werd al voor aanvang van de partijen duidelijk. In vergelijking met vorige week werd er heel wat nerveuzer rondgelopen, en waren de kleine paniekmomentjes (Zoom doet het niet!) talrijker. Dat is ook niet gek, gemiddeld leggen de spelers van De Waagtoren een puntje of 70 meer in de rating-schaal. Gelukkig was de scheidsrechter, de heer Denissen uit Sneek(!) zeer ontspannen. Niet lang na 13.00 uur gingen de klokken aan, en nam de concentratie het over van de stress.

De partijen dan:

Bert was als eerste klaar. Met zwart nam hij snel het initiatief in handen tegen FM Danny de Ruijter met 16…b4! Dit leidde tot een ongeveer gelijke stelling die net iets fijner voor zwart was. Uiteindelijk ging er veel materiaal af en werd er tot remise overeengekomen.

Bert en John in de Noteboom. Bert heeft een extra scherm mee genomen.

Rijk speelde met zwart tegen WFM Maaike Keetman. In de hyperversnelde draak kwam Rijk al snel in onbekend terrein en werd we wat tijd geïnvesteerd om de opening door te komen. Het tijd- en stellingsvoordeel werd verder uitgebreid en uiteindelijk ging Rijk op de 23e zet door de vlag.

Zo rond de 20-30e zet zag het er nog goed uit. Vanaf hier vielen ineens veel goede of prima stellingen de verkeerde kant op.

Mark, Gerben, Simon, Dirk en Marijn achter hun bord (en laptop)

Dirk nam het op bord 1 op tegen IM Yong Hoon de Rover. Dirk zat goed in de partij, speelde de opening vol energie. Op de 9e zet was b5! nog een leuk alternatief voor a6 (met op cxb5 d5 en op c5 b4). Yong Hoon’s zet 13. Te1 was een beetje ongelukkig en na Dirk’s respons Lh4 sta je voor een moeilijke keuze. Doe je Tf1 maar weer terug of durf je g3 aan? Yong Hoon koos voor g3 en het stukoffer Pxg3 van Dirk was correct en ook even later Lf4! (ipv. Lxe1) is erg sterk. Uiteindelijk leidde dit offer tot een stelling waarin Dirk een Toren en 2 pionnen heeft voor 2 stukken. De witte stukken staan nog niet zo lekker en de koning enigszins op de tocht. Al met al een iets betere stelling voor Dirk. In het vervolg schommelt het heen en weer qua stellingsoordeel en uiteindelijk ging in een mindere stelling Dirk door de tijd op de 37e zet.

Marijn speelde een redelijk gelijk opgaande partij tegen Rob Konijn. De zet 16. Dd2-d1 is leerzaam (stukken hoeven niet altijd vooruit). Gezien de stand probeerde Marijn het evenwicht te doorbreken. Uiteindelijk werd in een iets minder stelling een paardvorkje over het hoofd gezien…

Mark speelde met zwart tegen FM Midas Ratsma. Het zag er al snel wat minder uit voor Mark. Het leek alsof dankzij het loperpaar en de pionnenmars op de koningsvleugel wit de meeste touwtjes in de handen had. Toen Mark op c2 een pion had ontfutseld en het een erg dynamische stelling werd, leek het alle kanten op te kunnen gaan. Uiteindelijk kon Midas de partij naar zich toe trekken.

Gerben speelde een zijvariantje van het Siciliaans met 4.h4 en 5.Pf4, opponent Frank van Tellingen deed ook leuke, creatieve zetten zoals 6…Ld6 en zo kwam er een ongetwijfeld redelijk unieke stelling op het bord (mooiste plaatje misschien de stelling na zet 6 van zwart). Uiteindelijk werd het een redelijk solide partij waarbij het de hele tijd min of meer gelijk leek te staan. Aan het einde leek er weinig aan de hand totdat er een penning over het hoofd werd gezien en konden de stukken helaas meteen in de doos. Balen voor Gerben, een dubbele meezitter voor Frank; die heeft hiermee de 2300 gepasseerd en maakt nu aanspraak op de FM-titel.

Simon speelde de strategische Maroczy-opzet tegen de versnelde draak. Uiteindelijk werd het toch een tactische partij rond de 20e zet en kwamen er wat schermutselingen. Toen de rook was opgetrokken was er een minder eindspel bereikt van 2 lopers en 2 pionnen tegen een toren en 4 pionnen. Uiteindelijk lukt het Michael van Liempt om de partij te winnen.

John, als laatste nog bezig, speelde net zoals vorige week een rustige partij waarin een klein voordeeltje uiteindelijk steeds verder werd uitgebreid. Als een rots in de branding die de eretreffer nog maakt. Een knappe 2/2 in de beslissingswedstrijden voor John!

Al met al een geflatteerde 6,5-1,5 nederlaag. Alle lof aan de Waagtoren dat een erg sterk team heeft en verdiend heeft gewonnen. Toch wel balen voor ons want er had zeker meer in gezeten. Het seizoen 20-21 (of 19-20?) zit er nu op voor PK2. In september zullen we ons weer vol strijdlust melden in de 2e klasse!

Alle partijen:

Eddy Faverey & Evert Rademakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.