Het OKU 1977: fraaie partijen! (2 en slot)

In het vorige bericht had ik fraaie partijen beloofd. En hieronder komen er een heleboel. Laat ik even weinig kletsen als de bulletinmakers van destijds, en meteen ter zake komen:

RONDE 4: ANTON V.D. WEIJ – SJEF VAN HECK 1/2-1/2!
Koploper v.d. Weij verslikte zich in v. Heck, die een goede partij speelde. Sjef kwam gewonnen te staan, kon een toren winnen, liet dat echter na, waarna Anton beter kwam te staan. Die blunderde echter weer een stuk weg zodat Sjef eenvoudig 20 zetten kon doen om te winnen. Sjef op zijn beurt trapte in een pat-val waardoor de partij remise werd. Zie partij, het is zeer vermakelijk.
Op kop gaan nu Carlier en Dalderop, een zeer taaie speler, waar Carlier wel moeite mee zal hebben. Van de mensen op 2 deden de gedoodverfde favorieten Sibbing (de redaktie wacht nog altijd op een mooie partij van hem), v.d. Lijn, Driedonks, Verholt en v.d. Linde hun plicht. Kees won zijn 2e partij reglementair en staat nu ook op 2.
In de lagere regionen won Helmond van v. Rooij en behaalde v.d. Weijden een modeloverwinning op Aalten, zie partij. Bij de jeugd won Mulder van De Bruin en blunderde J. v.d. Weijden zijn dame weg tegen v.d. Fliert. V.d. Fliert en Mulder gaan hier nu samen op kop.

Kennelijk schreef Bruno in 1977 nog leesbaar. Hier een exemplaar uit 2011 (bron: Schaaksite).

 
 
 
 
 
 
 

RONDE 5: CARLIER OP KOP!
Doordat Carlier won (Dalderop ging door zijn vlag op de 40ste zet, terwijl hij 10 seconden voor deze zet had) gaat hij alleen op kop en heeft gelijk een flink gat geslagen. Hij staat een vol punt voor op nr. 2. V.d. Weij verloor van Nobbe en zal geluk moeten hebben om nog bij de ereplaatsen te komen. V.d. Lijn, v.d. Linde en Verholt hebben na “zwakke” starts de achtervolging ingezet.
Opvallend zijn de hoge plaatsen van Poppelaars (Paul Keres V), v. Heck (Paul Keres IV) en v. Heel (Paul Keres IV). Kees boekte zijn derde reglementaire uitslag, hij kwam te laat. Den Boer is na een goede start teruggevallen, evenals De Jongh.
Doeleman behaalde zijn eerste overwinning (reglementair). Wat zit ik hier nu allemaal op te schrijven! De mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig… ’t is niks, maar dit is &%#F…… enz. Er zijn nu al vier man geschrapt van de 57, wegens herhaaldelijk niet opkomen.
Nu ja, de jeugd dan. Hier stevenen v.d. Fliert en Mulder samen op een gedeelde eerste plaats af. De 5 Wolven staan gebroederlijk en gezusterlijk onderaan.

De reclame van destijds.

OKU 1977r5BrieOlof”> 
 

RONDE 6: CARLIER BLIJFT WINNEN!
Ook in de zesde ronde heeft Bruno Carlier door zijn partij tegen Nobbe te winnen zijn 100% score gehandhaafd. Van het achtervolgende groepje van zeven wisten alleen v.d. Lijn en v.d. Linde te winnen, zodat Bruno de titel praktisch al binnen heeft. Alleen als hij in de laatste ronde van Meindert v.d. Linde verliest, kan v.d. Lijn hem nog op weerstandspunten passeren.
Over de verdeling van de overige prijzen valt nauwelijks iets te voorspellen, er is in elk geval een spannende laatste ronde te verwachten, waarin tot het uiterste gevochten zal worden.
Hilariteit ontstond toen de partijen v. Bergen – v.d. Lijn en Verholt – Driedonks één consultatiepartij dreigden te worden. Verholt speelde echter niet zo slecht als v. Bergen en bereikte een gewonnen stelling, waarin hij remise aanbood (sportief, Gerard).
Bij de jeugd bleven de beide koplopers winnen. Wim v.d. Fliert heeft een half weerstandspunt meer dan Bart Mulder, zodat hier nog van alles mogelijk is.

Ard van Bergen, enkele jaren later.

 
 
 

RONDE 7: CARLIER KAMPIOEN!
Geheel volgens de verwachting is Bruno Carlier Open Kampioen van Utrecht geworden. In de laatste ronde bereikte hij een overigens zwaar bevochten remise tegen Meindert van der Linde, de enige die hem theoretisch nog in zou kunnen halen. Hiervoor moesten wel alle vroegere tegenstanders van Carlier verliezen en die van Van der Linde winnen. Van der Lijn had ook nog een theoretische kans, maar die schoof een salonremise tegen Bij de Vaate. Voor de verdeling van de volgende drie plaatsen, die toevielen aan resp. Anton van der Weij, Dick van der Lijn en Meindert van der Linde, was het een spannend gedoe.
Het verschil tussen nr. 2 en nr. 4 is slechts 1 1/2 weerstandspunt, zodat er nauwelijks gepraat kan worden van enig krachtsverschil, reden waarom er volgend jaar hard gedacht zal worden over het verdelen van de prijzen. Men is zo te afhankelijk van wat de vroegere tegenstanders gedaan hebben.
Dalderop en Verholt vielen nog net in de prijzen. Zij bleven een half punt achter op de drie voorgaande met 5 punten.
Harry Sibbing viel als enige hoofdklasser buiten de prijzen, met een zevende plaats. Hij was niet over zijn eigen prestatie te spreken. Volgende keer beter zullen we maar zeggen. De gewezen hoofdklassers Driedonks en Olof behaalden eveneens geen prijs, wat aantoont hoe sterk bezet dit toernooi was.

BSG in 1984, met tweede van links (staande) Harry Sibbing. Bron Chessed.nl.

Opvallend is de hoge positie van Evert van Heel, een speler uit Paul Keres 6 (!). Verder mogen de goede prestaties van Sjef van Heck (Paul Keres 4) en Jan Poppelaars (Paul Keres 5) niet vergeten worden. Frans Helmond behaalde tenslotte na een zwakke start (1/2 uit 3) toch nog 4 punten.
De prijs voor de meeste weerstandspunten (buiten de eerste 6) ging naar Evert van Heel. De schoonheidsprijs verdiende Anton van der Weij voor zijn partij tegen Meindert v.d. Linde uit de eerste ronde. De prijs voor de hoogste niet-KNSB speler ging naar Van Kooten, de clubkampioen van Kaneleneiland. Leopold kreeg de prijs voor de beste niet-clubspeler. Met zijn drie punten een goed resultaat dachten wij.

Janzen ontving de poedelprijs, een aanmoedingsprijs. Hij koos het boek Schaken als Vak. De laatste prijzen waren trouwens alle boeken, beschikbaar gesteld door Van der Galie.

Het bewuste boek (bron: De Slegte)

In de laatste ronde was het remisepercentage hoog (11 van 26). Totaal waren er dit 37 op de 165 en er waren 8 reglementaire uitslagen (waaronder 3 in de partijen van Peter-Jan Kees). Verder werden er 26 kratten pils geconsumeerd… Dit is gemiddeld 4 per ronde en nog een reden waarom de organisatoren kunnen stellen dat het een gezellig en goed geslaagd toernooi is geweest.

Bij de jeugd werd v.d. Fliert winnaar, enigszins verrassend, omdat voor de aanvang van het toernooi werd verwacht dat Bart Mulder uit DD I met 7 uit 7 wel zou winnen, maar de onderlinge partij werd remise, waardoor v.d. Fliert op weerstandspunten kon winnen. Erik Knoppert werd derde op 2 punten achterstand. Enigszins teleur stelde Jan v.d. Weijden. Hij blunderde te vaak en moest met een vierde prijs genoegen nemen, nog net een prijs. Rob, Bettie, Ernst en Emmie Wolf moeten net als hun vader die meespeelde in de hoofdgroep leren meer na te denken, want soms was het zo dat sommigen nog bezig waren hun stukken op te zetten en zij al weer klaar waren met hun partij. Wij hopen dat het Joku volgend jaar meer deelnemers zal bevatten. Wij verwachten dat ook wel. Omdat dit jaar het voor het eerst was, en onbekend maakt onbemind.

Wij hopen u allen volgend jaar weer te zien!!!

Eindstand: 1. Carlier 6 1/2, 2/4 v.d. Weij, v.d. Lijn, v.d. Linde 5 1/2, 5/10 Dalderop, Verholt, H. Sibbing, Olof, v. Kooten, Bij de Vaate 5, 11/13 v. Heel, Driedonks, A. v. Bergen 4 1/2, 14/25 Nobbe, Poppelaars, v. Heck, Kees, Brouwers, v. Raalten, de Brie, Pols, v. Opstal, Jans, Wismeijer, Helmond 4, 26/33 v. Veen, Terlouw, Gielen, K. v.d. Weijden, den Boer, v.d. Broek, Boerkamp, Lehr 3 1/2, 34/40 Verboom, Bloem, Leopold, v. Grunsven, Olij, te Kaath, v. Dijk 3, 41/45 v. Leeuwen, v. Wijngaarden, Schreuder, Aalten, Corpeleijn 2 1/2, 46/49 Terheijden, Avakian, Wolf, Doeleman 2, 50 v. Rooij 1 1/2, 51. Post 1, 52. Janzen 0.

Eindstand jeugd: 1/2 v.d. Fliert, Mulder 6 1/2, 3. Knoppert 4 1/2, 4. J. v.d. Weijden 4, 5. de Bruin 3 1/2, 6. Rob Wolf 3, 7/8 Bettie Wolf, Ernst Wolf 2 1/2, 9. Emmie Wolf 2.

 
 

Tot slot alle partijen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.