Het spelen per telex is een experiment, dat nooit herhaald moet worden. Het wachten op het overseinen van de zetten is afmattend en verlengt de partijduur teveel. (Donner, De Tijd, 5 oktober 1965
De telex is ondertussen internet geworden en er is een coronapandemie, waardoor we niet met de tegenstanders samen kunnen komen. Voor nu is er geen beter alternatief, maar hopelijk kunnen we weer snel ouderwets met die houten stukken schuiven. Het lijkt er in ieder geval op dat na de zomer de KNSB-competitie weer wordt opgestart. Door het terugtrekken van een team uit de meesterklasse moet er nog wel een plek opgevuld worden. PK1 speelt daarvoor op 26 juni een promotiewedstrijd tegen Zuid Limburg (tussenstand 1,5-0,5).
De consequentie hiervan is dat er weer een plek in de eerste klasse vrijkomt. Hiervoor komen vier teams in aanmerking: ASV (Arnhem), Philidor Leiden, De Waagtoren (Alkmaar) en PK2. Wij speelden op 12 juni de halve finale tegen ASV.
Op papier is ASV ongeveer gelijkwaardig aan ons. Zes ratingpuntjes verschil en ook bergen vol ervaring, aangevuld met twee jonge honden. De wedstrijd werd gespeeld via Tornelo, een soort hybride vorm van schaken. Wij zaten in de Noteboom, de tegenstanders op de Vlamoven in Arnhem.
Bord en stukken voor onze neus en daarnaast een computer om de zetten door te geven. Het is nog wel een praktische uitdaging om alles in de juiste volgorde te doen: zetten op de computer, uitvoeren op het bord, noteren, wachten tot de tegenstander gezet heeft, uitvoeren op het bord, noteren, nadenken en dan begint de routine weer van voor af aan. Ik vraag me nog wel af waarom er eigenlijk genoteerd moet worden, want dat doet de computer toch al?
Het was een spannende wedstrijd, waarvan ik geen idee heb in welke volgorde iedereen klaar was. Dus, laten we gewoon beginnen bij onze kopman, Dirk. Hij speelde een uitstekende partij, had wellicht wat winstkansen, maar remise tegen hun sterkste speler is gewoon een goed resultaat. Zie hier zijn partij met zijn analyse.
Bij al dat online schaken kennen we allemaal wel het fenomeen mouse slip. Het gebeurt iedereen wel eens. Dan is het uithuilen, meteen weer vergeten en een nieuw vluggertje opstarten. Maar afgelopen zaterdag gebeurde dat ook in de partij van Marijn.
Op zet 12 ging het mis bij zijn tegenstander. In plaats van op d4 terug te slaan, stopte de dame een zet eerder. Wit diende protest aan (move confirmation zou niet hebben gewerkt). De regels zijn helder, de wedstrijdleider niet en 20 minuten later wordt de zet teruggedaan en de partij voortgezet. Even later wordt tot remise besloten.
Dan volgt een Utregs kwartiertje. Eugene bouwde een file op de f-lijn en controleert daarmee veel velden rond zijn koning. Aan de andere kant gaat het snel mis met de witte koning. Een mooie aanval door Eugene.
Toen Bert aan het begin van de wedstrijd hoorde dat hij tegen Wouter van Rijn moest spelen, was hij daar niet heel blij mee. In de partij leek het lange tijd niet goed te gaan, maar dan zit er toch nog wat rattengif in de stelling.
Hij zette deze partij voorbeeldig op terwijl ik op gedachten zat te hinken. Al zijn stukken vonden een mooi plekje en er werd een kwaliteit gewonnen. Enige hoop was dat twee lopers tegen toren en paard vaak een aardige compensatie is. Vaak, maar deze lopers keken werkeloos van de h-lijn toe.
Iets anders dan de wanhoop 37. Txd3 is er niet meer in deze stelling. Het is wel zo dat er veel mogelijkheden zijn voor zwart. De toren kan op drie manieren teruggeslagen worden, er is nog de mogelijkheid Txg3 en Txg5 lijkt zonder gedoe een kwaliteit over te houden. Er is echter maar één goede reply en dat was niet het gespeelde Txg5.
37…Txg5? 38. Txd5 Txg4 (Op 38… Txd5 volgt niet Lxf3 maar Le6+. Dit was vermoedelijk overzien. Gelegenheid voor een napraat en troostbier was er helaas niet). 39 Kh3 (Ook dat nog. Toren ingesloten) e3 40.Td8+ (heeft de loper op h6 toch nog een functie gekregen) Kf7 41. Tf8+ Ke6 42. Txf3 en opgegeven.
En zo deed één verkeerde beslissing het werk van een heleboel goede teniet.
Ook Jan Jaap deed een duit in het zakje. Gelukkig had hij zijn rattenshirt aan, want die bleek nodig. Deze partij werd ook uitgebreid gevolgd in de PK1-app. Dat bleek wel toen ik na afloop mijn telefoon weer aan zette en er ruim 300 ongelezen berichten stonden, waarvan het merendeel over deze partij. Op zet 11 was er al een uitgebreide discussie.
Hugo en Paul wisten zeker dat ik 11. h4 zou doen, De Breuk dacht eerder aan 11. Lc3, en er werd een biertje op gezet. Niet alleen liet ik de heren lang wachten, ook kwam ik met het domme 11. a4 op de proppen. Sorry, heren.
Zwart blijft sterk spelen, maar mist ook wat winsten (bijvoorbeeld 22…Ld4+ 23.Kh2 f6 24.Pe6 Lxe6 25.dxe6 g5). Je moet natuurlijk wel schieten, anders kan je niet scoren. Dat doet Jan Jaap vervolgens wel. Een typische Jan Jaap-partij. Het maakt niet uit of hij goed of slecht staat. Met wat rattenvenijn en optimisme vallen ook punten te halen.
Gerben knalde er al vroeg in met 11.g4, maar niet veel later stond er een gelijk eindspel op het bord. In de PK1-app werd er door onze jongste GM geopperd of Gerben nog ergens h5 kon spelen. Het geeft in ieder geval zwart nog een kans om het fout te doen door op h5 te slaan, maar na bijvoorbeeld Ke7 zal de stelling gelijk blijven. Remise en dat betekent dat de overwinning veilig is gesteld.
Conform traditie is er altijd een speler (maar nooit meer dan één) die verliest. Ditmaal was het de beurt aan Simon. Dat leek wat onnodig, maar een verkeerde timing om het centrum open te breken kostte een pion en op den duur werd zijn stelling onhoudbaar. Helaas, maar conform diezelfde traditie wint Simon de volgende ronde weer.
Ik was zelf als laatste klaar. Geen gerommel of ander fraais, maar een degelijk eindspel. Het publiek zal er niet voor naar het stadion komen, maar het was wel een fijn partijtje.
Om de symmetrie wat te doorbreken had ik wat risico genomen. Eigenlijk staat wit beter en het door wit snel gespeelde 14.Dc2 lijkt pion e4 te winnen, maar laat een ‘petite combinaision’ toe. Na 14…Pxd4 15.exd4 Dxf4 16.g3 Df5 17.Dxe4 Dxe4 18.Pxe4 Ld7 19.b4?! Lc6 20.Pc3 Tfd8 21.Tfd1 Tac8 staat er een eindspel op het bord dat alleen zwart kan winnen. Loper tegen paard, actievere torens, isolani. 25 zetten later was dit de stelling:
Met 46…Ld5 benadrukt zwart de dominantie over de stelling. Bemerk dat bijna alle witte pionnen ondertussen op de kleur van de loper staan. Een paar zetten later gaf wit het op.
Eindstand: een geflatteerde 5,5-2,5. Aankomende zaterdag al spelen we de finale tegen De Waagtoren uit Alkmaar. Deze wedstrijd stond eigenlijk al gepland als slotronde van het seizoen 2019-2020 en wordt dus nu alsnog gespeeld. Op papier zullen zij favoriet zijn, maar wie weet. Tenslotte is de bal rond en het schaakbord vierkant.
Uitslagen: https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1830
Alle partijen naspelen: https://lichess.org/broadcast/promotiewedstrijden-knsb-dag-2/round-1/RZSVlqcC