Het OKU 1977: fraaie partijen! (1)

Zoals ik eerder schreef had ik een vergissing gemaakt bij mijn vorige duik in het archief: weliswaar stond er groot ‘1977’ op de bulletins, maar even opletten was genoeg geweest om te zien dat het 1978 betrof. Dit keer de echte rondebulletins van 1977.

Een andere vergissing is dat ik schreef dat Bert, Evert en Wim in 1978 debuteerden. Bij Bert klopt dat, maar in deze artikelen gaan we partijen van Evert en Wim zien. Bovendien deed Wim mee aan iets dat nooit meer terug is gekomen: het JOKU! Er is dus een jeugd-OKU geweest, met Wim als winnaar, dus met enige fantasie kunnen we stellen dat Wim al 44 jaar jeugdkampioen van Utrecht is…

De jeugdkampioen in de nieuwe eeuw.

De uitnodiging.

Genoeg gegein, we gaan schaken. Zoals ik in de titel al verklapte, was ik onder de indruk van de partijen. Veel fraais, met een oplettende redactie (Kees v/d Weijden en Jan Penterman). Het zijn er dit keer extra veel, wat de beperkte tekst meer dan compenseert. Naspelen wordt zeker aanbevolen. Vanwege de hoeveelheid splitsen we de boel weer in delen op.

RONDE 1: VEEL SPANNING IN STERK BEZET OPEN KAMPIOENSCHAP
Het open schaakkampioenschap van Utrecht, dat van 9 t/m 16 mei in de School voor de Journalistiek (Palmstraat 22) gehouden wordt is sterk bezet. Er nemen o.a. de volgende spelers aan deel: v.d. Linde (aanstaand SGS-kampioen), Carlier (Volmac), v.d. Lijn en H. Sibbing (BSG), Verholt, Olof en Driedonks (Utrecht), Bredewout (VHS), v.d. Weij en Helmond (Paul Keres).
In de eerste ronde werd er stevig gevochten, zoals blijkt uit het erg kleine aantal remises (3 op 28 partijen).
Verrassend was, dat v.d. Linde verloor van v.d. Weij, evenals Helmond tegen Terlouw en Olof tegen Dalderop. Verder moesten Verholt (tegen het jonge talent Gielen) en Driedonks (tegen Van Kooten) een halfje afstaan. Gezien de strijdlust kan er een spannend toernooi verwacht worden.
Tegelijkertijd wordt er ook een open jeugdkampioenschap gehouden. Favoriet is hier Bart Mulder uit Rijswijk, die zijn partij uit de eerste ronde vrij moeiteloos won.

De volgende partij won de schoonheidsprijs.

 
 
 
 

RONDE 2: ANTON VAN DER WEIJ GROTE KANSHEBBER
Van de tien mensen zonder puntenverlies zijn Anton v.d. Weij en Bruno Carlier de meest serieuze kandidaten voor de titel Open Schaakkampioen van Utrecht. Zij wonnen resp. van Dick v.d. Lijn en Wout v. Veen. Ook VHS-er Bredewout maakt een goede kans.
De als één van de favorieten gestarte Frans Helmond kan zich als uitgeschakeld beschouwen. Alhoewel hij nog geen week geleden een eervolle tweede plaats behaalde in het toernooi te Jersey, Engeland, kon hij in de tweede ronde weer zijn koning omleggen tegen Han v. Leeuwen. Verrassend was verder dat Gerard Verholt weer niet verder kwam dan remise.
Alhoewel er pas twee van de zeven ronden gespeeld zijn en het eigenlijk te vroeg is om voorspellingen te wagen, kan er wel worden gesproken over een geslaagd toernooi. Er vielen op de 56 gespeelde partijen slechts 7 remises, wat op een grote vechtlust duidt.
In het jeugdkampioenschap had grote favoriet Bart Mulder veel moeite met Jan v.d. Weijden. Hij won tenslotte toch en leidt samen met v.d. Fliert en De Bruin.

De SvdJ van binnen (bron: Utrechts Archief)

 
 
 
 

RONDE 3: HELMOND HEEFT ZIJN EERSTE HALFJE
Frans Helmond, twee maal kampioen van Paul Keres, toen we nog Utstud heetten, heeft zijn eerste remise veroverd. Het kostte hem veel moeite.
Bredewout kwam niet opdagen, zodat Sjef van Heck een kadootje kreeg. Verder zetten v.d. Weij, v. Heel, Dalderop en De Jong hun zegereeks voort. Van deze vier had Anton v.d. Weij de minste moeite om te winnen. Driedonks kon niet meer dan remise halen tegen v.d. Broek, terwijl v.d. Lijn en Verholt bijzonder veel moeite hadden hun partijen te winnen. Wout van Veen, die in het begin een sterke indruk maakte, blunderde en kan zijn kansen op een prijs wel op zijn buik schrijven.

Stand na 3 ronden: 1/6 v.d. Weij, Dalderop, Carlier, v. Heel, v. Heck, de Jong 3, 7/28 Brouwers, de Brie, v.d. Lijn, den Boer, Bijdevaate, v. Bergen, v. Kooten, v. Raalten, Driedonks, Kees, Bredewout, Verboom, v.d. Linde, Olof, Terheijden, v.d. Broek, Verholt, Bloem, Poppelaars, Pols, Nobbe, Sibbing 2, 29/31 Schreuder, v. Leeuwen, v. Grunsven 1 1/2, 32/48 v. Veen, Aalten, Wismeijer, Wolf, Terlouw, v. Wijngaarden, Gielen, Jans, Olij, te Kaath, Avakian, v. Opstal, Leopold, Post, Terlouw, v.d. Weijden, Lehr 1, 49/52 Boerkamp, Corpeleijn, Helmond, v. Rooij 1/2, 53/55 Vlaardingerbroek, Janzen, Doeleman 0.

Jan Poppelaars in 1974.

 
 
 
 
 

Tot zover. Later ronde 4 en verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.