43 jaar geleden: het OKU 1978 (3 en slot)

Het derde en laatste deel van de bulletins van het OKU 1978. In die tijd nog geen weekendtoernooi, zoals onderstaande uitnodiging laat zien. We gingen eruit met de stand na 5 ronden, waarbij Peter Monté met 100% koploper was.

De aankondiging van destijds.

BLUNDEREN IS TROEF!
Dit keer waagde Monté te veel. Hij stond lange tijd beter, maar probeerde toen in een remisestand te winnen door een incorrect offer hetgeen door Borm werd aangetoond. Het vooruitzicht, dat als hij won hij vrijwel zeker kampioen zou zijn geweest, zal hem zeker parten hebben gespeeld.
Bruno Carlier werd uitgeschakeld door v.d. Raaf en Olof door Schenk, die regelmatig won. Suurmond was geen partij voor v.d. Linde (21 zetten). Van Heck gaf op de 11e zet een stuk weg tegen v.d. Fliert, v. Grunsven werd regelmatig weggespeeld door v.d. Tuuk. Het ws een soortgelijke overwinning als Pols – F. Carlier (4e ronde) en Showalter-Winawer, Nürnberg 1896. Boerkamp gaf een toren weg tegen v. Uffelen, Buitelaar speelde slecht tegen Wind, Jan is niet in vorm kennelijk, v.d. Weij behaalde zijn tweede overwinning, een reglementaire. Jos Jans speelde een redelijke partij tegen F. Stegeman, v. Heel verloor met een tijdshandicap van 50 minuten, Nieuwenhuis werd na slecht spel regelmatig weggespeeld door v. Bergen, v.d. Weijden speelde een originele doch geheel incorrecte partij tegen Gielen, maar toen hij de partij eindelijk in zijn voordeel leek te beslissen blunderde hij een toren weg in tijdnood.
Doeleman speelde een goede opening maar blunderde daarna, waarna Beckmann de partij won, v. Midde idem dito maar zijn tegenstander wist met het voordeel geen raad, sloeg een remiseaanbod af waarna v. Midde onverbiddelijk was, v.d. Broek liet de eer aan Hoekstra door zich mat te laten zetten, v.d. Heijden maakte niet genoeg indruk op v.d. Bor met zijn roodgelakte vingernagels en zijn rum. rie Post won regelmatig van Kraan, Sandbrink kreeg te veel pionnen voor het geofferde stuk tegen Bets Stegeman, Wester won voor het eerst: een helemaal niet zo slechte partij tegen Ruiter, die zijn eerste echte punt nog moet maken. Doet hij dat niet, dan komt hij in de eerste plaats in aanmerking voor de poedelprijs. V.d. Coterlet stond gewonnen tegen Wolf die door het “blindzijn” van Frank de partij te licht opnam, maar toch nog won. Frank verdient o.i. toch echt wel meer dan het ene punt dat hij nu heeft. De tweede r.o. was Alink – Heesen ter voordele van Heesen, Donker gaf zijn dame tegen een toren weg en verloor. Resumé: v.d. Broek en v.d. Weijden stellen teleur, Penterman doet niet mee, Borm gaat waarschijnlijk winnen.

 
 
 

Stand aan kop: 1. Borm 5 1/2, 2/6 v.d. Raaf, Schenk, Monté, v.d. Linde, v. Zutphen 5, 7/9 Noorlandt, v.d. Fliert, F. Carlier 4 1/2.

BORM KAMPIOEN!
Zoals we eigenlijk wel mochten verwachten is Frans Borm Open Kampioen van Utrecht 1978 geworden. Hij heeft alleen aan Arie Noorlandt een halfje afgestaan en na zes ronden was hij al bijna kampioen door de revalidatie van dit toernooi, Peter Monté, te verslaan. Die verloor ook in de laatste ronde en zakte na een start van 5 uit 5 terug naar de gedeelde vijfde plaats. Tweede en derde werden Van der Raaf en Van der Linde met 6 punten, beiden bleven ongeslagen. De vierde plaats was voor Arie Noorlandt, die ook ongeslagen bleef op 5 punten. De medefavorieten Rosmüller en Van der Weij brachten er niets van terecht, Rosmüller bleef na verlies in de eerste twee ronden weg en Van der Weij kon met moeite 50% maken.

Frans Borm

Omdat bij gelijk eindigen de prijzen gedeeld zouden worden en niet naar de weerstandspunten werd gekeken, moesten de negen mensen op de 4e t/m 12e plaats f. 150 verdelen. De organisatie deed er echter f. 30 bij, zodat zij allen f. 20 kregen. Ook de no’s 2 en 3 moesten delen en kregen elk f. 175. De hoofdprijs van f. 500 was in elk geval nog ongedeeld.
De prijs voor de meeste weerstandspunten ging naar Arie Noorlandt. Er werden twee schoonheidsprijzen uitgereikt: een aan Hoetmer voor zijn partij tegen v.d. Weijden uit de 4e ronde en een aan v. Kooten voor zijn partij uit de laatste ronde tegen v.d. Weij. Beste niet-KNSB speler was v.d. Fliert en beste niet-clubspeler Kees. De poedelprijs ging naar Donker. Verder werden er nog een aantal prijzen uitgereikt voor allerlei meer of minder interessante (wan)prestaties. Bij de niet-geldprijzen zaten een aantal boeken, beschikbaar gesteld door schaakboekhandel v.d. Galie, Choorstraat 24-26 te Utrecht en een grote fles wijn van Kees Vreeken. Zij worden bedankt.
Wij menen dat het toernooi goed geslaagd is en hopen u allen volgend jaar weer te zien!!

 

Eindstand: 1. Borm 6 1/2, 2/3 v.d. Raaf, v.d. Linde 6, 4/12 Noorlandt, Schenk, Monté, v.d. Fliert, Suurmond, v. Zutphen, v.d. Tuuk, B. Carlier, F. Carlier 5, 13/18 Schot, Wind, Gielen, v. Kooten, Hoynck van Papendrecht, v. Heck 4 1/2, 19/30 Pos, Stuifbergen, v. Bergen, v. Uffelen, Boerkamp, Kees, Olof, Buitelaar, Hoekstra, Hoetmer, Sandbrink, A. Post 4, 31/41 A. Post, Luger, v.d. Weij, Both, Peek, v.d. Lee, v.d. Weijden, C. Post, de Vries, Nieuwenhuis, Groen, Jans 3 1/2, 42/49 F. Stegeman, v. Midde, v. Grunsven, v.d. Bor, v.d. Heijden, Beckmann, Wilhelmus, Knoppert 3, 50/59 Corpeleijn, v. Heel, Pols, Kraan, Haagen, Wolf, v.d. Broek, Aalten, Leopold, B. Stegeman 2 1/2, 60/64 Doeleman, Heesen, Ruijssenaars, Ruiter, Wester 2, 65. Donker 1.

Tot slot nog iets uit het rondebulletin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.