43 jaar geleden: het OKU 1978 (2)

In het eerste deel van dit toernooiverslag zijn ronde 1 t/m 3 van het OKU van 1978 behandeld. Een editie waarin een nieuwe bulletincommissie vol enthousiasme verslag doet en huidige leden als Bert Both, Evert van Heel en Wim v/d Fliert debuteren. We gaan verder met ronde 4 en 5, inclusief fraaie partij van laatstgenoemde, en houden het slotstuk tegoed.

Zomaar een plaatje, Utrecht in 1978. Jammer dat we niet kunnen zien wat er weg moet.

TUUK WAAGT TE VEEL!
Er waren deze ronde geen uitgesproken verrassingen. Weliswaar won Monté van Both, wat niet direct in de lijn van de verwachtingen lag (eerder een remise) en wist Luger remise te maken tegen Wind, Noorlandt kon vanuit straalverloren stelling in tijdnood nog remise forceren tegen v.d. Linde en waagde Tuuk teveel tegen Schenk, echte verrassingen waren het niet meer. Schaken is een vreemde sport, waarin duidelijke krachtsverschillen niet altijd tot uiting komen. Noorlandt en Luger spelen een goed toeernooi, al hebben ze vrouwe Caissa aan hun zijde. Wie door haar vergeten wordt is Anton v.d. Weij, die niet bepaald geluk heeft met de indeling. Hij heeft nu al gehad Frans Carlier (1/2), Hoetmer (1), Olof (1/2) en Bruno Carlier (0). Een en ander is het gevolg van het wegblijven van Rosmüller. Peter-Jan Kees volbracht een goede prestatie door van Evert van Heel te winnen.
Kandidaat voor de schoonheidsprijs is de partij v.d. Fliert – Sandbrink. Van der Fliert speelde in een Siciliaan zwart in een typische aanvalspartij met veel offermotieven volkomen weg. Pols F. Carlier leek wat betreft strategie enige gelijkenis te vertonen met een partij van Winawer in het Nürnbergertoernooi van 1896. In een damegambietachtige stelling kreeg wit zijn pion van c4 niet terug!
Wanhoopsvechtlust toonde zwart in de partij v.d. Bor – Gielen. Wit bood remise aan met een gezonde pion meer, zwart weigerde en wist te winnen. Van der Cotelet, Wester en Donker gaan de strijd om de laatste plaats uitmaken (zij zijn op een punt achterstand gespeeld), waarbij aangetekend moet worden dat v.d. Coterlet wegens ziekte een reglementaire nederlaag leed in deze ronde.
Resumé: Schenk blijft favoriet.

 
 
 

Zo zag het PKB er in 1978 uit.

SCHENK GEDOOD, MONTÉ VERFT VERDER
De risico’s die Monté nam bleken verantwoord, al blunderde Schenk een stuk weg. Zie partij. Borm en Monté zullen het wel uitmaken lijkt het nu, maar als Monté nu niet wint, zijn Schenk, v.d. Linde, Olof en Bruno Carlier nog niet kansloos. Mogelijke kanshebbers in het begin als v.d. Tuuk, v.d. Weij en Rosmüller zijn mede door ongelukkige lotingen snel uitgeschakeld geworden.
Er vielen in deze ronde twee verrassingen te noteren. Stegeman – v. Heck 0-1, eerstgenoemde blunderde in goede stelling na aanvankelijk goed gestaan te hebben, en Leopold – v.d. Weij 1/2-1/2, waarin zwart de zaak te licht opvatte en de grote vechtlust van wit onderschatte, die op het laatst wellicht had kunnen winnen.
Wester (en eigenlijk ook Frans Ruiter, r.o. tegen A.R. te U.) zal eens moeten gaan winnen om niet troosteloos onderaan te eindigen.

 
 
 

Stand na 5 ronden: 1. Monté 5, 2. Borm 4 1/2, 3/10 v.d. Raaf, Schenk, Pos, Suurmond, v.d. Linde, v. Zutphen, Olof, B. Carlier 4, 11/16 Noorlandt, F. Carlier, v.d. Fliert, v.d. Lee, Hoynk v. P., v. Heck 3 1/2, 17/28 v.d. Tuuk, Both, Schot, Boerkamp, Luger, Buitelar, Stuifbergen, Wind, v. Uffelen, Kees, v. Kooten, v. Grunsven 3, 29/40 v.d. Weij, F. Stegeman, Peek, Nieuwenhuis, C. Post, v.d. Weijden, Gielen, v. Heel, v. Bergen, Hoetmer, Jans, Goldberg 2 1/2, 41/57 Sandbrink, Doeleman, de Vries, Hoekstra, v. Midde, v.d. Heijden, Kraan, Groen, Knoppert, Corpeleyn, v.d. Bor, Leopold, A. Post, v.d. Broek, Haagen, Ruyssenaars, Beckman 2, 58/60 Pols, Wilhelmus, B. Stegeman 1 1/2, 61/68 Evers, Ruiter, Wolf, Heesen, Aalten, Alink, Donker, v.d. Coterlet 1, 69. Wester 0.

Tot zover. In de loop van volgende week de finale, met nog een paar fraaie partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *