Hugo snelschaakkampioen!

Veel kampioenschappen konden dit jaar niet doorgaan, maar het snelschaakkampioenschap leent zich prima voor een online versie. Hooguit moest iedereen zelf voor iets kouds uit de koelkast en iets zouts uit een chipszak zorgen, wat de voorzitter zelfs live deed door een hippe bezorgdienst langs te laten komen. Het bijbehorende geluid kwam via Zoom, en net als bij de fysieke versie was het weer eens sterk bezet: 1 GM, 2 IM’s en maar liefst 7 FM’s kwamen langs. Inclusief de afdeling Brabant: de FM’s Mazoetan en Jadoubovic11 waren erbij!

Mazoetan!

12 ronden Zwitsers, 5 minuten p.p.p.p., hetgeen online zo langzaam is dat een fameus snelschaker opmerkte dat hij tussendoor de was kon ophangen. Toch gingen er verrassend veel spelers ‘door hun tijd’, want aan increments doen we niet. Ook niet aan finalepoules, maar na 12 ronden hadden alle favorieten elkaar wel getroffen.

De laatste fysieke editie uit 2019.

En wie werd er dan kampioen? Zie de stand: Hugo won met 10,5 uit 12. Halverwege gaf hij een prachtige stand uit handen tegen de voorzitter, maar met 6 uit 6 kon hij een stootje hebben en er ging daarna weinig meer mis. Enig filosoferen bracht hem tot de conclusie dat hij zijn titel verdedigd had. En dat klopt dus ook. De voorzitter, met online bestelde zak chips, werd 2e met 9,5, Peter kwam daar net achter met 9, gevolgd door het plebs. Let op de mooie klasseringen van Simon en Adrian, die geen ontzag toonden voor ratings, titels of wat dan ook.

De nazit was als vanouds: een banterblitzmatch tussen Jan en Frans, met als bijprogramma editie 10.423 van de match Poppie – Harry, snedig commentaar op dat alles van de kampioen, en tot slot toverde Frans een fraaie studie op het bord. Het was bijna als vanouds. We duimen voor een vervolgeditie met plakkerige stukken, kapotgemepte klokken, tafels met bierkringen en luide kreten zonder benodigde elektronica, maar met dit surrogaat hebben we ons ook prima vermaakt.

5 thoughts on “Hugo snelschaakkampioen!

 1. De ons helaas te vroeg ontvallen JH Donner ( maar dat zal de jeugdigen alhier niet veel meer zeggen) had het in de jaren 70 al over ‘ een graaiend en grabbelend zien’, en helaas is het er met dat internetschaak niet beter op geworden.
  Men schaamt zich met die internetverbastering werkelijk helemaal nergens meer voor zo lijkt het.
  Het begrip ‘ Utregse hardheid” wil dan nog wel eens vallen, maar men is dan fors abuis, want Utregse hardheid betekende toch echt iets heel anders.

  De jongelingen en anderszins fluimen spelen rustig door met have en goed achter, met stellingen die het daglicht ook niet echt verdragen. Het is een ware plaag voor ons edele spel, en als de boel niet snel weer ‘ opengaat’ voorspel ik een snelle dood, en kunnen we weer terug naar waar we vandaan komen, namelijk het bruin etablissement, of andere krochten.

  Ik troost mij met de gedachte dat ik de titelhouders, ondanks mijn respectabele leeftijd, op 50 % heb weten te houden; tegen het atletische schaak van Niels leg ik het tegenwoordig kansloos af, tegen de kampioen had er ergens vast wat meer dan een halfje ingezeten en de overige IM’s hadden het ook verre van makkelijk.

  Het gepeupel waartegen ik in de meeste partijen veelbelovende stellingen wist te creeren, beschouw ik maar als mijn lot. Een lot wat ik verder moedig zal dragen.

  Om Reve maar weer eens van stal te halen ( broer Karel is overigens veel aardiger om te lezen, maar ik geloof dat de jeugd niet meer zo is van lezen);

  Moedig Voorwaarts!

 2. Lukas, als je De Jeugd van Tegenwoordig iets wilt voorhouden doe het dan goed: ‘een snuffelend, graaiend zien’ is het natuurlijk. Grabbelen is immers ongeveer synoniem met graaien. Een groot schrijver als Donner gebruikt die woorden zo niet achter elkaar.

  Verder is blitz ‘a young man’s game’, daar horen wij (helaas?) niet meer bij. Citaten onthouden gaat bijvoorbeeld moeilijker ūüėČ Goed of gewonnen staan is misschien niet totaal irrelevant in blitz, maar wel van ondergeschikt belang.

  Dus.

  Moedig Voorwaarts inderdaad, maar waarheen?

 3. Ha Bart,

  Ja verdomd je hebt gelijk, zojuist even de Dikke erbij gepakt. Gek hoe het brein in de loop der jaren dit soort gekkigheid bedenkt. Overigens denk ik niet dat de hedendaagse jeugd Donner als een groot schrijver beschouwt; om e.e.a. in een correct tijdsperspectief te kunnen plaatsen is enige weet van de jaren 60 en 70 wel een belangrijke voorwaarde hiervoor.

  Ja waarheen? Nou ik vermoed richting de eeuwige rust van het graf. Over een jaartje of wat heb ik dat toch echt wel verdiend, me dunkt. Hopelijk is me nog wat tijd gegeven om me nog wat jaartjes te mogen verbazen over de malle fratsen van onze diersoort.

 4. Heren,we zullen het onder ons houden,maar we weten dat het schaakspel tot het lachertje van de denksporten verworden is.Mijn gebruikelijke gemopper op computerschaak daargelaten is zulks vooral te wijten aan het zgn”bullet-schaak” ,een vorm van schaak waarin mensen die juist uren nodig hebben om tot een enigzins redelijke zet te komen zichzelf een handicap geven door alles in een minuut te bewerkstelligen.Een grotere dienst aan oppervlakkigheid valt niet te verzinnen.Verder kan de heilige Donner niet genoeg geciteerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.