Teambattle: we did it!

Op 9 mei was de finale van de wekelijkse teambattle. Na 15 edities in 2021 wilde organisator Govert ook eens rust. Dat is hem niet te verwijten, al moeten de plaatselijke hulpdiensten zich voorbereiden op ontwenningsverschijnselen. Wat moet een mens nu met zijn zondagavond? En schakers met een schoonfamilie zijn ineens een prima smoes kwijt…

Maar goed, 9 mei. De grande finale: 3 uur lang battelen, waarbij de kanshebbende teams altijd extra sterk opkomen. Met Paul Keres draaien we altijd in de top-3 mee, maar winnen is zeldzaam (zie ook hier). Daar moesten we iets aan doen! Er werd druk geappt en gemaild, en met resultaat: over de hele zondagavond waren we met 32 man (m/v), waaronder een aantal debutanten. In die zin ook maar goed dat er zondag niets is: het enthousiasme zou alleen maar tegen kunnen vallen.

Uiteraard heb ik Govert even gevraagd of die 32 nu een record is. Helaas: “Op 19 april 2020 had GC ook 32 spelers, let’s call it a draw!“. Geen speld tussen te krijgen, en eigenlijk was de prestatie van GC een stuk knapper: ook de stadsgenoten van SISSA en LOS waren erbij. In totaal 53 spelers, terwijl er bij ons nog wat mensen na tienen aanschoven die eerst namens andere teams hadden gespeeld. Ergens in december doen we een nieuwe poging.

En hoe ging het? Uit het feit dat ik dit verslag schrijf, mag de geduldige lezer afleiden dat Paul Keres eindelijk eens gewonnen heeft. En inderdaad! Niet voor niets waren er nieuwe batterijen in muizen gestopt, koffiezetapparaten schoongemaakt, vrouwen op pad gestuurd en bezoekers (die eindelijk weer mochten qua advies en avondklok) afgebeld. Voor wie nog niet op de eerste link heeft geklikt, presenteer ik hierbij de cijfertjes:

32 spelers!

De topscorers

We did it! We staan in een eregalerij met de Amsterdam Berserkers en met LSG Leiden, die ons in december op twee puntjes klopten. En Passant hebben we meteen een recordaantal punten neergezet. Om dat te vieren, heb ik er wat vrolijke partijtjes uitgelicht. Het is een arbitraire selectie, ik hou me aanbevolen voor betere partijen. Zeker nu we cold turkey verder moeten…

Absoluut topscorer Hugo (TPR 2770, 64 punten, 22 uit 27) heeft iets met het loperpaar, in zijn handen een dodelijk wapen. Een vrolijke demonstratie van onze grootmeester:

Update 11-5: deze partij was naar aanleiding van een tip van Hugo, maar hij appte me dat ik zijn tip verkeerd begrepen had. Er was nog een vrolijke partij met een dito loperpaar. Deel twee van het tweeluik:

Andere mensen hebben weer meer met paarden. Meestal is dat Niels, maar dit keer toont veelvuldig topscorer Peter L. dat hij ook met paarden kan omgaan:

Niels deed het zelf ook weer prima, maar des te moeilijker is het kiezen. Laten we voor lichte kost gaan:

Lukas doet meestal bij Amersfoort mee, maar daar liep de meivakantie in de weg. We waren blij met hem. Veel rustig eindspelgeschuif, en soms bruut geweld:

Nog meer bruut geweld bij herintreder Michel, voorheen de schrik van de Utrechtse snelschaaktoernooien. Zwart ziet het mat aankomen, maar kan er niets aan doen:

Jan Willem, altijd aanwezig en altijd op het scorebord, werkt zich er efficiënt doorheen:

Peter vdB (geen familie van die meester die ook vaak meedoet) had al negen nullen op rij, en kreeg toen ruim 2300 tegen. Geen probleem…

Judith doet meestal voor OZU mee, maar deze zondag wou ze niet missen. Ze werd beloond met deze wildwest-pot:

Peter vW heeft een fraaie stijl. Hier wint hij pardoes een dame, om het daarna helemaal weg te geven. Hij kon er wel om lachen.

Bij Ritsaert, vrijwel altijd aanwezig, gaat er ook een dame de (virtuele) doos in. Ik vermoed dat wit iets onhandigs met zijn muis deed, al staat zwart al lekker:

Je kunt natuurlijk ook zelf een dame offeren, zoals Eugene hier bewijst:

Zowel Jan P. als zijn tegenstander zijn er altijd bij. Hier spelen ze een aantrekkelijke partij tegen elkaar. Zwart mist een paar keer …Dh4 en dan valt hij aan de andere kant.

Bij wijze van uitzondering nog een keer Jan P. Dat heeft hij wel verdiend, want niet alleen is hij er altijd bij in de Zoom, ook zorgt hij ervoor dat in diezelfde Zoom diverse partijen kritisch worden bekeken. Ik logde te vroeg uit om te weten of dit studieachtige eindspel ook langs is gekomen. Zwart speelt en wint!

Dat was hem voor nu en ik vermoed tot ergens in de zomer. Want weliswaar zijn de teambattles gekomen als alternatief voor achter een bord zitten en aan een bar hangen, maar dat is geen reden om ermee te stoppen zodra dat weer kan. We doen daarom een dringend beroep op Govert om ook in normale tijden weer honderden schakers op de zondagavond op te vangen. In ruil daarvoor komen wij (nou ja, niet alle 32 denk ik) in Groningen rond de kerst bitterballen eten en bier drinken. Deal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *