Materiaal is overrated

Afgelopen zondag was er weer een fijne teambattle. Het zoom-koor raakt steeds beter bij stem, en we werden niet eens zoals gebruikelijk tweede, maar derde. Uiteraard achter Sas van Gent en SG KiNG. Tijdens de zondagse strijd, worden altijd wel pareltjes gecomponeerd, maar deze keer waren er wat vreemde zaken te bewonderen. En dat terwijl echt niemand de wijze lessen uit de masterclass van Jan Jaap ter harte bleek te hebben genomen!

Eerst maar een Oudhollands vakwerkje. Dat wil zeggen, Hollands, Leningrad, Warschau… maakt Eugene niet uit. Als wit niet ziet dat zijn c-paard in plaats van zijn d-paard naar e2 moet, en niet even later naar a4, en al helemaal niet naar b6 terwijl de lijnen naar de koning zich openen… dan krijg je dus een toren en dat stomme paard tegen een dame. Daar was Eugene snel klaar mee.

Wie wel weet waar je paarden neer moet zetten is natuurlijk Niels. In het volgende partijtje is zijn paard weer eens kilometers beter dan de loper van wit, wiens enige wapenfeit is dat hij op f1 door het paard geslagen wordt, in ruil voor een pionnetje.

Nog een voorbeeldje paardenkracht: Jan geeft geheel terecht een kwaliteit en een pion om naar de witte koning te galopperen.

Jan-Jaap speelt een subtiel potje. Maar wat doe je als je je verslikt in een giftige pion? Je geeft uiteraard een stuk voor eeuwig schaak.

Maar ik had vreemde zaken beloofd…
Eerst een stukje vuurwerk van Rolf. Hij komt goed uit een Lowenthal-Siciliaan, krijgt de winst cadeau, geeft ‘m dan weer terug, en doet in totaal verloren stelling zoveel enge dingen met z’n dame dat de tegenstander zich vanzelf een keer verslikt. Dan jaagt hij de witte koning naar a8 om nog even diens dame te winnen. Zou me niet verbazen als deze tegenstander een weekje schaakpauze neemt.

Dat kan ik ook, moet Simon gedacht hebben. OK uit de opening, en zo rond zet vijftien gaat het mis. Nu is het de tegenstander die probeert enge dingen met zijn dame te doen. Simon krijgt dus niet de kans de koning van de tegenstander over het bord te jagen. Dus loopt hij zelf maar met zijn koning naar a7. De damewinst, en daarmee de partij, valt uiteraard naar de goede kant.

Ok, dus als je je dame kwijtraakt geef je op? Welnee! Dat kun je nog best zestig zetten rekken. Tenminste, als je er een toren voor krijgt. Michel laat zien hoe je je tegenstander flink aan het werk zet alvorens eervol de vlag te strijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *