De pareltjes van Pascal (update 24 augustus 2021)

Ongetwijfeld al door velen gezien: Pascal is een serie op Youtube begonnen. Ongeveer maandelijks bespreekt hij een mooie partij uit de Utrechtse historie. Zo zijn Jaap, Anton, Evert, Ger, Marijke, Judith en Eric inmiddels aan de beurt geweest. De voertaal is Frans, maar zetten zijn universeel en het is een leuk gebeuren om te volgen.

Hieronder volgt een update van de oogst tot nu toe. Omdat dit onderhand een lang bericht wordt, volgen hier eerst alle linkjes.

Jaap van der Tuuk
Anton Rosmuller
Evert van Heel
Ger Hageman
Marijke Kok
Judith van Amerongen
Eric de Haan

Allereerst Pieter Nieuwenhuis – Jaap van der Tuuk uit 1986, een partij die ook op de site van OZU wordt besproken. Een principieel gevecht!

De partij is ook in dit fraaie boekwerk terug te vinden.

Dan Anton Rosmuller – Joop van Oosterom uit 1976, de beslissende partij van dat OKU. Die partij hebben we natuurlijk al besproken, maar hebben we de emotie erachter wel begrepen? Pascal wel:

Vervolgens een fraaie partij van Evert van Heel uit 1983. Uiteraard hebben jullie allemaal het jubileumboek, en op pagina 122 is een fraaie stelling uit deze partij te vinden. Dit is dus een partij voor de paardenliefhebbers onder ons. In PKB 8-1 van september 1983 gaat Evert er uitgebreider op in. Inclusief een filosofische discussie of 31. e4 beter of mooier is dan 31. Le4. Aanbevolen, want helaas is de video iets te vroeg beëindigd…

Het origineel.

Hot Spirit-regular Ger Hageman mocht natuurlijk ook niet ontbreken! Een partij met een brutale dame:

Ger in gedachten

Dan gaan we door naar Marijke Kok, die ooit in de interne van SC Utrecht gehakt maakte van haar driedubbele (Soest, SCU/OZU, PK) clubgenoot Eric de Haan. In haar bekende aanvallende stijl laat ze Eric kansloos, met een machtig paard op e5 in de hoofdrol:

En hier laten we Marijke zelf aan het woord:

Vervolgens een mooie van Judith van Amerongen, die na een scherpe opening de kracht van het loperpaar toont. Naar eigen zeggen is ze meer een paardenmeisje, maar daar is niets van te merken!

Judith in het (inmiddels achterhaalde) nieuws:

Tenslotte de nieuwste toevoeging: een partij van Eric de Haan tegen Elizabeth Paehtz. Een scherp opgezette partij, met een prachtige finale. Wie Td8 aan zag komen mag een team hoger claimen.

De winnaar van het HSM 2005 (rechts)

Tot zover. Wie gaat Pascal hierna onder de loep (pardon, loupe) nemen?

3 thoughts on “De pareltjes van Pascal (update 24 augustus 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *