Floor schaakt Door #28: Vooruitblikken op het Rad van Fortuin, deel 2

Floor schaakt door

Een van de uit te spelen stellingen, aangeleverd door Judith, is de Stolzvariant van het Semi-Slavisch die ook wel bekend is komen te staan als het Shirov -Shabalov gambiet of de Shirov-Shabalov aanval. Ik associeer het toch vooral met de naam van Shirov maar kennelijk heeft de laatste er ook aan bijgedragen. Een stampartij tussen de twee vind ik niet dus kennelijk is er sprake van een gezamenlijke vondst?

Een rijke stelling, die na 7 g2-g4. Inmiddels is de discussie wel uitgewoed en weet de zwartspeler hoe hij het goed kan beantwoorden. Dat kan op verschillende manieren. Daar waar de witspeler 7. g4 als aanvalszet ziet en inzet op g4-g5 en opening van lijnen en aanval, ziet de positiespeler achter de zwarte stukken reeds een lelijke verzwakking en hoopt de zet tegen hem, de witspeler, te laten werken. Hij verlangt naar een eindspel waarin er vele velden verzwakt zijn op de koningsvleugel.

Ik vond twee instructieve video’s. De eerste van Kramnik die zijn prachtpartij tegen Gelfand bespreekt. Voor een select publiek van komedianten uit India die beter willen leren schaken. Zijn commentaar is uiteraard leerzaam maar de hele video van twee uur uitkijken is wel een hele zit. Hoewel je ook wel weer wordt beloond met aardige anekdotes en observaties. In wezen wordt hij gedurende de bespreking ook geinterviewd. Ook zien we een aardig cultuurverschil: hier te lande zouden de komieken vast allen hun eigen zendtijd willen claimen en zou er al snel een strijd zijn om wie de grappigste is stel ik me zo voor. Zij echter luisteren vooral gedwee.

Later dan kwam ik een video tegen van 50 minuten, dus beter te behappen, waarin 5 partijen worden besproken, waaronder die van Gelfand vs Kramnik.

In de viewer laat ik bovenstaande partij volgen door enige analyse in de opzet met 7..h6 8 Tg1..e5.
Dan wat partijen die ik zelf opdook: Adams vs Kasparov gevolgd door Shirov vs Akopian waarbij in de analyse ook de partij Shirov vs Dreev zit vervat. Partijen uit het stenen tijdperk, 1992, waarin mensen nog van computers wonnen en de zwartspelers het wiel nog moesten uitvinden.
Vervolgens nog de partijen die in de video van Jonathan Schrantz worden besproken minus Gelfand vs Kramnik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.