FsD #27: Floor schaakt Door helpt Jan Jaap van zijn stokpaardjes af

Floor schaakt door

Met het vizier op het komende Rad van Fortuin, donderdag volgende week, liep ik wat stellingen na die “nog open staan” en dus nog op het spreekwoordelijke bord kunnen komen. De bijdrage van Jan Jaap behelst een variant uit de Philidorverdediging, wat later ook wel bekend is komen te staan als “de Leeuw”. Dit dan weer n.a.v. het boek “De Leeuw, hét zwarte wapen”.Een verdienstelijke bijdrage aan de opening van een collectief amateurs uit Dordrecht en omstreken. Nu is Jan Jaap afkomstig uit die contreien en waar je mee omgaat word je mee besmet, nietwaar?

Zijn beoogde aanvangsstelling is onder te brengen in het hoofdstuk “de Leeuwenklauw”. ..h6 wordt gespeeld indachtig ..g5 wat dan weer ..Pg6 en eventueel ..Pf4 wil voorbereiden. Dit alles om “te klauwen” naar de witte koning.

Maar er is slecht nieuws. De aanvangsstelling is reeds jammerlijk verloren! Men zie de analyse in de viewer. Nu las ik laatst een opmerking van Jan Jaap dat hij eigenlijk maar eens echte openingen moest gaan spelen. Een goed voornemen dat wij van FsD van harte toejuichen. Het is echter moeilijk afscheid te nemen van je stokpaardjes. Het voelt zo vertrouwd ook al weet je dat het eigenlijk niet goed is. De Baltische opening comes to mind, waarin ik jaren her, goed voorbereid, Jan Jaap een harde nul bezorgde. Maar hij grijpt er dus nog steeds wel eens naar, “as a guilty pleasure” wellicht.
Vandaar dat ik een analyse van deze opening heb toegevoegd: ik meen aan te tonen dat de opening ongezond is. Om het afscheidsproces te bevorderen. Graag gedaan, geen dank, Jan Jaap!

Overigens beoog ik de komende tijd met een aantal updates te komen om andere aanvangsstellingen te belichten.

De stellingen in kwestie:

2 thoughts on “FsD #27: Floor schaakt Door helpt Jan Jaap van zijn stokpaardjes af

  1. Mooi, Dirk! Gewoon al mijn stokpaardjes afpakken, dan moet ik wel nieuwe kopen…

    Over beide stellingen heb je helemaal gelijk. Wat het Baltisch betreft: jaren geleden speelde ik een geslaagd Wijk aan Zee, inclusief een handvol Baltische partijen, en won daarmee et boek van Bezgodov dat juist over die opening gaat. Best een leuk boek, maar er worden 250 pagina’s volgepraat over 3. Pc3, 3. Pf3 etc. en dan nog een bijna verborgen hoofdstukje over 3. cxd5, met als conclusie dat zwart een zware pijp rookt. Zie voor een illustratieve partij overigens http://www.caissa-amsterdam.nl/author/michaelwunnink/page/2/ (en dan op Janse zoeken).

    Rondom De Leeuw is inderdaad bekend dat de Leeuwenklauw eigenlijk niet deugt, of een stukje trager opgezet moet worden dan beoogd. Deze boem op e5 was bekend, alleen was ik hem enigszins vergeten toen ik de stelling aanleverde. Straks maar eens De Leeuw, hét zwarte wapen (4e druk) onder het stof vandaan halen. Ik kijk onze voorzitter even aan of ik nog een kleine aanpassing in de RvF-stelling aan mag brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.