Floor schaakt Door #26: Toernooiverslag Masterclass de Breuk, deel 2

Floor schaakt door

Toernooiverslag Masterclass de Breuk, deel 2 met daarbij twee partijen van onze wereldkampioen.

Wat later dan gepland en niet als update maar als geheel nieuwe aflevering. De vorige week werd ik geheel in beslag genomen door de Magnus Invitational, zo fraai gewonnen door landgenoot Anish Giri. Natuurlijk heb ik wel het een en ander geanalyseerd maar het voornemen was en is de komende tijd het vizier weer eens te richten op wat er bij ons online op de club gebeurt.
Heel aardig is wel dat in de halve finale Carlsen vs Nepomniachti twee keer de bewuste variant op het bord kwam. Nakamura won er al mee van Magnus en ook nu bleek het voor zwart goed uit te pakken met een remise en een overwinning. Vooral de tweede partij is interessant. In de eerste partij koos Magnus voor slaan op b5. Speurend naar alternatieven voor het geijkte e4-e5 was ik deze optie in ons toernooi reeds tegengekomen in CiuMark vs RobbieHaast. Ik analyseerde wat en kwam tot de conclusie dat het speelbaar is maar geen mogelijkheid om openingsvoordeel te bereiken.
Hetgeen bij mij de vraag opriep waarom Magnus het zo speelde want zwart kon soepel naar een gelijke stelling spelen.. Zo maar een witpartij verkwanselen zonder de kans om de tegenstander ook maar enigszins te overhoren deed me vreemd aan. Maar zie: toevallig kwam ik het volgende filmpje tegen dat deze vraag onomwonden en bevredigend beantwoordt. Magnus was toe aan wat maagvulling en wilde even rustig kunnen schuiven. Zo hebben we nu de Noodles variation van onze damegambiet variant!

In de viewer zijn mijn eigen partijen te vinden, ik werd derde, als wel twee partijen van Arend, alias Youpod die met zijn tweede plaats weer van zich deed spreken. Vervolgens nog een partij van IM Mark Haast, alias Ciumark, die vierde eindigde en tenslotte dan de twee partijen uit de Magnus Invitational.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.