Van Utrechtse amateur naar WK deelnemer

Door Corona ligt het “gewone” schaakleven stil en spelen we veel online. Ook bij Paul Keres zijn we vooral actief op LiChess. Op een uitzonderingstoernooi na zijn de schaakevents stilgelegd. Zo speelde ik eerder voor mijn bedrijf mee met het NK Schaken voor Bedrijven. En dan blijkt dat Corona ook onverwachte kansen kan bieden: de FIDE besloot om samen met Chess.com een online wereldwijd kampioenschap te gaan organiseren. Zo werd ik van Utrechtse amateur ineens officiële WK deelnemer in het FIDE World Corporate Chess Championship (19-21 februari). Vraagje voor @Jan Jaap: hoeveel WK deelnemers zijn er bij PK in de annalen terug te vinden? JJ: Goede vraag. Daar geeft het archief geen antwoord op, dus ik speel de vraag aan onze leden door. Ik doe een voorzet in de comments, graag aanvullen! Voor mij in ieder geval een unieke ervaring, en ik schets jullie graag hoe e.e.a. in zijn werk ging.

Deelnemers en opzet
De lol van een dergelijk toernooi is dat je tegen sterke schakers kunt spelen, en dat het een heel speciale entourage is. En sterk was het zeker! Een deel van de Top-10 was vertegenwoordigd: Magnus Carlsen deed mee, onze eigen Anish Giri, Ian Nepomniachtchi, en nog wat van die kanonnen:

Een indrukwekkend rijtje

Er werd gespeeld met 10 minuten bedenktijd en een increment van 2 seconden. Ieder team bestond uit 4 spelers (plus eventuele reserves), waarvan minimaal 1 man en minimaal 1 vrouw. En je mocht maximaal 1 speler van buiten je eigen bedrijf mee laten doen (met maximale rating van 2500). De sterke mannen in het lijstje hierboven speelden dus vooral voor hun sponsorbedrijf. Die Georg Meier werkt echt bij Grenke Bank (bekende sponsor in schaakland trouwens), dus zij hadden op bord 2 IM Alina Kashlinskaya uitgenodigd (2494 dus net onder de 2500, in 2019 Europees kampioene, en ze kan behoorlijk schaken merkte ik, hoewel niet helemaal kansloos, in ronde1). Overigens deden wij iets soortgelijks. Ik werk bij ICT Group, een IT-bedrijf waar vooral mannen werken, maar we wisten FM/WIM Anna-Maja Kazarian te strikken om met ons me te doen.

Hier mijn partij tegen Kashlinskaya:

Kashlinskaya_Van Wijk_202″> 

Er was een handvol Nederlandse teams en deelnemers. Sommigen ook bekend bij PK. PGGM deed mee, maar zonder “onze eigen” Jan Prins die bij het NK wel mee deed. Maar blijkbaar trekt het online gebeuren hem niet zo. IM Tea Lanchava voor het Patentbureau, en GM Twan Burg voor Dassault waar ze WIM Rosa Ratsma hadden weten te strikken.

Het toernooi werd trouwens een stuk groter dan de FIDE had verwacht: er deden bijna 300 bedrijven mee en bijna 1500 spelers, zie link en dat betekende een behoorlijke last voor de organisatoren. Uiteindelijk zijn alle deelnemende bedrijven verdeeld in 8 groepen waar op vrijdag en zaterdag 6 ronden werden gespeeld in een oostelijke en een westelijke tijdzone. De 8 groepswinnaars gingen door naar de knock-out finale op zondag. En omdat het toernooi zoveel sterke deelnemers had (dat Magnus mee deed hielp natuurlijk), was er veel belangstelling. De wedstrijden waren live te volgen op verschillende sites, en er waren uitzendingen met live commentaar. Het screen shot hieronder geeft een indruk van de bedrijven die meededen.

Zoek zelf uw favoriet

Fair play
Omdat computers zo sterk zijn geworden en de meeste deelnemers vanuit huis speelden, was er volop aandacht voor fair play (hoewel de FIDE benadrukte dat ze vooral wilden helpen bij het kunnen spelen en niet te sterk politieagent zouden spelen).
Toch waren er strenge regels:
• Zetten werden gecheckt op menselijkheid,
• Je moest op een PC of laptop spelen met je camera aan, zodat je zelf zichtbaar was maar ook de ruimte waarin je zat. Een mobieltje in de buurt was absoluut verboden, en spelen vanaf je telefoon of een tablet kon dus niet.
• Iedereen zat in een Zoom sessie waarin je je scherm moest delen, zodat men ook kon zien wat er op jouw scherm te zien wat er op jouw scherm te zien was.
• Er waren 40 arbiters die in een Zoom breakout room zo’n 24 spelers in de gaten hielden

Je kunt je voorstellen dat er met zoveel deelnemers de eerste ronde nog wel wat haperde met de techniek. En dat er dan veel gekwetterd werd in die Zoom sessie, vooral veel Indisch-Engels omdat er nu eenmaal veel bedrijven uit India meededen.

Hieronder een screenshot hoe dat er dan uit ziet:

De resultaten
Uiteraard waren wij als gewone stervelingen in dit gezelschap redelijk kansloos voor een finaleplaats. In de 1e ronde troffen we Grenke Bank, de latere wereldkampioen. Wat kan ik zeggen: we hebben ze een beetje geholpen door 0-4 te verliezen. Daarna rolden we wat zwakkere teams op, om uiteindelijk bovenin de middenmoot te eindigen.

Om de finale spannend te maken hadden ze de sterspelers verdeeld over de verschillende groepen. Daarbij kwamen teams uit Europa, Rusland en India in Groep A t/m F, en teams uit Groep G en H uit Canada, Amerika en Australië.
A Nepomniachtchi
B Jakovenko, Lautier, Meier
C Giri, Wojtaszek, Sarin
D Carlsen, Artemiev, Korobov (& Twan Burg)
E Saleh, Malakhov, Praggnanandhaa (& Thibaut Vandenbussche die ons als Pricipatibus voor HWP Sas van Gent regelmatig dwars zit bij de Teambattle)
F Tsegmid (had ik ook nog nooit van gehoord, GM van 2536 dus Groep F was wat zwakker)
G Rambaldi
H Hoffman

Deze opzet werkte. Spannender was natuurlijk of de bedrijven met sterke topspelers wel een “breed” genoeg team hadden om de finale te bereiken. Dat was bij Magnus en Anish niet het geval. Wetenswaardigheidje is dat net voor de 1e ronde iemand van Oracle in India werd gebeld: of hij een foto voor de organisatie had. Toen ontdekte hij dat hij tegen Magnus mocht/moest spelen. Waar onze wereldkampioen liet zien nog steeds romantisch te kunnen schaken en de beste kerel vanuit een Koningsgambiet in 25 zetten mat zette. Maar die kerel had de dag van zijn leven!
Die partij vind je hier:

Sterke teams met topspelers als Nepomniachtchi, Korobov en Meier waren wel door. En laatstgenoemde zegevierde met Grenke Bank, vooral omdat zij in de breedte een sterk team hadden. De uitslagen zijn te vinden op Chess-results, en alle partijen bij Chess24 of ChessBomb (daar dan wel de juiste groep A tm H of finale kiezen):

Verder kan ik zeggen dat online spelen ook zijn charmes heeft, en veel vrijheid geeft in hoe & waar je speelt. Vrijdag voor de gezelligheid vanaf kantoor (zag je elkaar weer eens!) met pizza, en op zaterdag speelde iemand gewoon vanuit zijn tuin waar hij aan het BBQ-en was.

Soms was het ook gewoon leerzaam. Zo vond ik ook de volgende partij wel aardig. Een collega van mij uit ons tweede team mocht in de 1e ronde tegen GM Delchev. Hier zie je hoe een GM dat aanpakt. Na 13 zetten heeft zwart een geïsoleerde pion op een wit veld, en er zijn witveldige lopers. Als GM sta je dan blijkbaar al gewonnen. De man neemt geen enkel risico en ruilt rustig alles af, zorgt dat alle zwarte pionnen op een wit veld komen te staan, en tikt hem met zetdwang uit. Mooie techniek!

Topsport & de avondklok
Tot slot was er nog één Covid-19 aspect dat we het hoofd moesten bieden: de avondklok! We speelden de ronde op vrijdag dus vanuit kantoor, waarbij de laatste ronde om 19:00 zou starten. Genoeg tijd om voor 21:00 thuis te zijn, ware het niet dat er de eerste dag allerlei technische uitdagingen waren met Zoom en het starten van games op Chess.com. Toen bedachten we dat er allerlei vrijstellingen zijn voor topsporters, en kregen we een lumineus idee voor als we oom agent tegen zouden komen. Want als WK deelnemer moet je wel topsporter zijn! En met die mooie gedachte kijk ik terug op deze memorabele schaakervaring!

Peter van Wijk

One thought on “Van Utrechtse amateur naar WK deelnemer

  1. Qua Keresianen op WK’s doe ik het even uit mijn hoofd. Hugo heeft WK’s jeugd gespeeld en Marijn in elk geval één WK voor studententeams (Siberië?). Verder deed Bart Karstens volgens mij mee met internationale kampioenschappen van postdiensten, maar ik weet niet of dat EK’s of WK’s waren, en ik vermoed dat Martin van Essen wel een WK probleemschaak heeft meegemaakt. Peters WK is in elk geval een fraaie aanvulling, zeker gezien de tegenstand.

    Ongetwijfeld is hier het nodige aan te corrigeren of toe te voegen. Sowieso zijn dit allemaal schaak-WK’s, er is vast eens iemand op een WK van een heel andere sport geweest. Ik ken zelf bijvoorbeeld een niet-schaker die het WK stratego heeft gespeeld. Dus net als Peter ben ik benieuwd naar onze WK-gangers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.