Het 2e Open PK Rad van Fortuin, een verslag

Verleden jaar was de eerste editie van het Rad van Fortuin. Hoe het bestuur op het idee gekomen is weet ik niet, misschien was het geïnspireerd door de geuzennaam De Rat waarmee PK zich af en toe afficheert. Andere clubs hebben een leeuw of een adelaar: maar wij hebben de rat. Misschien speelde daarbij ook nog mee dat het Year of the Rat toen op het punt stond te beginnen. Ze hadden het achteraf gezien beter het Year of the Bat kunnen noemen. Het diertje dat  ervoor zorgde dat de tweede editie zich online afspeelde. 

Van de eerste editie deed Simon visueel verslag:

De Rademaker van Fortuin (update)

Het bewuste rad stond nu in het huis van Niels. Een laptop hield een oogje op het wiel waarmee het rad een van de deelnemers aan de Zoom-sessie was. Op een andere laptop was onze voorzitter de host van het gebeuren. Openingen van leden waren verzameld, in totaal 24. Er was een keurig pdf’je van gemaakt en een pgn:

 

Het speelterrein was andermaal ons inmiddels vertrouwde Lichess. Een stuk of 30 mensen zaten in de Zoom, een paar waren zoomloos en werden in de Lichess-chat op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de zoom. Daar lichtte de eigenaar van de opening net als in de live-editie een jaar eerder zijn stelling toe. Speeltempo was 10 min + 3 sec wat ruimte liet voor zes partijen. Een screenshot van de Zoom:

Er waren een paar genodigden: rechtsboven zit ons Franske achter de laptop van Bram van den Berg.

Alles was gereed voor het festijn. Niels gaf de eerste zwiep aan het rad. Tegelijkertijd werd het bekende muziekje van het spelprogramma van Hans van der Togt en Leontine -de ex maar nog steeds goede vriendin van Borsato- door mij ingezet. Een belangrijke functie. Vanuit de speakers van de PC denderde de tune via de mic van het oortje de software van zoom -en zo voort- uiteindelijk de woonkamers van de deelnemers in: 

 

 

Wit is aan zet. Een niet heel gelijke stelling. De toelichting van Ton had ik niet gehoord, maar als wit met Pg5 op e6 gaat drukken roken de zwarten een zware pijp. Op de chat van Lichess had Ton gezet:
Toelichting: het kost wit een pion maar de zwarte koning komt toch wat onbeschermd te staan. Spassky speelde dit in 1975 en won.

Een heel vrolijk partijtje vond plaats tussen Marijke en Gerben.

De gehele sessie werd gestreamd door Adrian. Voor wie hem niet van gezicht kennen: op de Zoom-foto is hij bovenin de tweede van rechts. Bij het begin en tussendoor is het gekeuvel van de zoomers te horen. Heel leuk om te volgen. Ondanks (of dankzij) het commentariëren speelde Adrian best goed. Hij liet in deze partij zien tegen Dirk dat je met de nodige optimisme met zwart een eind kan komen.

Voor de tweede stelling draaide Niels Niels wat hem de nodige verdachtmakingen opleverde.

 

Wit aan zet. Het is voortgekomen uit de versnelde draak. De Masterclass licht het toe. Een lastige stelling, waarbij Niels alleen tips voor zwart gaf. De stelling zou in evenwicht moeten zijn. We zullen zijn partij met zwart tegen gastspeler Bram van den Berg als voorbeeld geven.

Het lot viel daarna op een bekend Russisch variantje.

 

Een idee achter Pxe5 is om na d6 op f7 te offeren. Ondanks de aanmoediging van aanleveraar Ritsaert gebeurde dit niet zoveel. Jasper liet tegen Arend zien dat direct zoveel tactiek niet nodig is. Hij bracht op een later moment een aardige tactische wending op het scherm die hem een dame opleverde.

En weer ratelde het wiel en klonk de tune van het suffe programma uit de jaren ’90 met de voor de huidige begrippen close staande Van de Togt en kortgerokte Leontine. Toen stompzinning, nu als retro slow food tv een verademing. De eerste aflevering:

 

 

Zwart aan zet. Morra. Peter speelt het altijd tegen het Siciliaans, we zijn dus benieuwd wat hij er achter de zwarte stukken tegen aanvaller Rolf van maakt.

Conclusie: Peter zit heel wat liever aan de witte zijde…

 

Zwart aan zet. Het derde pionoffer van wit en hij heeft er ook ditmaal heel veel voor. Bij de eerste toelichting bleef het op de LIchess-chat, maar Niels gaf daar wel een link met de stelling en de beste partijen door die Lichess zelf genereert:
Zoals hier
Voor de hogere plekken sloeg Jan Willem een flinke slag door tegen Hugo de f-pion te snaaien.

Judith deed het tactisch heel aardig tegen Harry om dan als het gedaan is een toren te ontdekken…

Voor de zesde stelling werden de laatste radslagen gemaakt. Na enige aarzeling bleef de contraptie steken bij:

 

 

Wit aan zet. Dit was jeugdsentiment voor mij. Van de zwarte kant. Vluggertjes tegen Pieter Nieuwenhuis die het ’t liefst met b4 cxb en c4 open wilde breken. Na Tb1 kan je Pb3 doen vanwege de pin na Pxb3 La4. Wit moet uitkijken dat zwart niet tot g5 komt en dient dan h4 te doen. Jeroen lichtte toe dat wit via g3 ontwikkeling heeft en bij zwart lange rokade een optie is.
Aan de top hadden zich Jan Willem en Niels genesteld. Het zou van de Franse kant een Jan Willem-stelling kunnen zijn, maar hij had wit. Hoe dan ook, het gesloten stellingstype lag Katinbakkie beter dan Nondrovski (die de Pb3-manoeuvre wat fluks uitvoerde met een afzijdige loper op b3 als gevolg:

Waarmee Jan Willem de opvolger van Evert werd! Voorzitter Niels was twees en oud-voorzitter Bart claimde de derde plek.

Alle partijen zijn hier na te spelen.

Een geslaagd toernooi. De gewone speelavond komt een beetje in de verdrukking door het Woonkamergebeuren lijkt het, maar bij deze alternatieve was de opkomst lekker groot. Dankzij de software van Lichess en Zoom bleek het ingewikkelde format prima online in te passen. Het vereiste wat denkwerk en vergde de nodige organisatie, waarvoor hulde aan vooral Niels!. Als de tijd er klaar voor is geven we hem een tube zonnecrème factor 50 en zetten hem vervolgens vol in het zonnetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *