Sfeerverslag KVKO 2020 finale

 

Op woensdagavond 23 december 2020 toog David naar Voorschoten opdat wij met bord en stukken de onvolprezen editie (hulde Gerben! Hulde Niels!) van het Kees Vreeken Knock-Out 2020 konden beslechten. Na een boerenkoolstamppot met vegetarische en niet-vegetarische rookworst, het afvoeren van de kleine met een flesje melk door ondergetekende en het op de slaapkamer met de iPad installeren van vrouwlief, kon het strijdtoneel vorm krijgen. Bord en stukken, laptop met PK-Zoom op het bord gericht, akoestische begeleiding van de Top 2000 en de koelkast gevuld: je zou bijna vergeten dat dit tegenwoordig niet zomaar gemeengoed is! David had alle partijen in de KVKO fysiek afgerond, ik online en dat zag je terug aan mijn macht der gewoonte een hand uit te steken voorafgaand aan de partij en bij – spoiler alert – het opgeven ervan.

In de auto gaf David al aan de database erop nageslagen te hebben en dat wij in jeugdtoernooien 5x de degens gekruist hebben. Herinneringen aan diverse NK’s hebben we allebei legio en gezien het gedeelde geboortejaar 1987 verwacht je dan ook de nodige herinneringen aan die onderlinge duels. Dat viel tegen, ik kon me nog één NK Rapid in Eindhoven herinneren met een dubbel toren tegen dame-eindspel dat remise werd gegeven (David, met dame, claimde waarop een wedstrijdleider van het andere eind van de zaal moest op komen draven en ik ondertussen bedacht dat ik met open koning eerder een toren weg zou blunderen dan een pion zou winnen en remise aannam). David meldde dat de onderlinge score in mijn voordeel was, misschien een donker voorteken.

Feit is dat David beter beslagen ten ijs kwam. Geruggesteund door zijn vriendin Lotte die al menigmaal kibitzend in ons Zoomkanaal is gesignaleerd en met een openingsrepertoire waarbij hij van zijn hoofdvarianten afweek, zette hij mij direct onder druk in partij 1 met de zwarten. Nu heb ik voorzitter Niels al eens bekend dat ik 1…f5 een slechte zet vind, zelfs zo slecht dat ik tegen 1.f4 graag Hollands/Leningrad/whatever in de voorhand toelaat, zoals tegen Hans Klip. Misschien dat David daar inspiratie opdeed (had schaakmaatje Niels dit eens tussen neus en lippen door genoemd?) of hij geïnspireerd was door oud-teamgenoot Chiel van Oosterom (1-0 na 1.d4 f5 en 34 zetten in Breukelman-Van Oosterom, Venlo, NK onder 20), hoe dan ook: hij ging ervoor! Wellicht geholpen door het psychologische voordeel van voorbereiding versus onderwaardering trok hij de partij naar zich toe door gebruik te maken van simpele tactiek over de d-lijn. Maar op verkeerde wijze! Door een paard weg te geven in plaats van een heel pionnencentrum te veroveren, maar in de daaruit voortvloeiende complicaties het hoofd (het meest) koel te houden.

Partij 2 dan: de Breuk moet scoren. In een 4…Pf6 Caro-Kann doet David een ongebruikelijke en ik reageer natuurlijk niet optimaal. Met d4-d5? vergooit David echter al zijn voordeel en daarna kan ik gaan bouwen aan de ‘squeeze’. Ik laat me toch verleiden tot actief tegenspel, er vliegen wat pionnen af, activiteit voor alles nu! de klok begint te dicteren, de zenuwen zijn merkbaar, de online tribune ontploft, iedereen maakt zich op voor de zinderende einddreun die verandert in… een apotheose.

Nogmaals zwart op wit, opdat niemand vergeet: “In time trouble there are no heroes.” [Eigen toevoeging: Only losers.]

 

David, de meest strijdvaardige, terecht kampioen! En een mooie einde aan deze Corona-editie, hopelijk de laatste. Na een memorabele analyse inclusief de geniale pendule van Frans Konings, merkt David op de trein te willen halen. Wij maken ons klaar om met de auto richting het station te tuffen, als er klinkt: “David!”. De supportersbus bleek meegereisd, met broer Thomas en vriendin Lotte om David te huldigen en terug huiswaarts te brengen. Met zo’n ondersteuning weet ik zeker: David zal de eerstvolgende zijn die IM wordt binnen ons cluppie vol rattenvenijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.