Geüpdatet verslag van de team battle van 20/12

Om in de stemming te komen voor de laatste team-battle van het jaar, op 27 december, tonen we wat potjes van zondag 20 december, toen we vierde werden. Dat was helemaal niet verkeerd gezien de vele afwezige toppers. Sommige spelers waren goed op dreef, anderen moesten het Feyenoord-achtig van hard werken hebben. Want soms loopt het niet, maar kan stug doorgaan toch tot resultaat leiden. Of om een spreuk van de wijze Fliert aan te halen: met een bot mes kan je ook snijden. Van iedereen één partij; het werk van Dirk is in het andere bericht te bewonderen.

Jan P. is vaak een puntenmachine: lekker kletsend in de Zoom, en ondertussen de ene na de andere topper opknopend. Het liep echter helemaal niet, al lag het niet aan de start: hier kegelt hij een sterke speler eraf. Het Paul Keres-analyseteam (na afloop gaan Jan, Harry en wie verder nog zin heeft nog even analyseren in de Zoom) vond de zwarte loper wat zielig, maar dat werd de held van de partij.

In diezelfde Zoom is Harry vaak het beste te horen. Stukken cadeau gekregen of gedaan, een sterke tegenstander of iemand die berserkt: iedereen mag meegenieten. Een karakteristiek partijtje tegen IM Tom Piceu: deze offert per ongeluk een dame, krijgt er wel heel veel compensatie voor maar Harry verdedigt nauwkeurig. Tot een moment van paniek waarbij zwart alles uit handen geeft. De volgende keer tonen we weer een winstpartij.

Eric C. doet pas een paar weken mee, maar scoort steevast veel. Het volgende potje is indrukwekkend: zonder spektakel, maar met perfecte techniek weet hij IM Arthur Pijpers van het bord af te duwen. Helaas net buiten de tijd (om 22.00 stopt de klok en telt de rest niet meer mee), maar niettemin indrukwekkend.

Peter L. is vaak onze topscorer, zeker de laatste tijd waarin Hugo en Jan vaak ontbreken (hopelijk zijn zij er zondag weer bij en gaan we het debuut van IMXW zien). Afgelopen zondag wou het echter niet lukken. Hij vond zijn partij tegen ons oud-lid Frans K. de meest vermakelijke: na het stukoffer gebeurt er van alles, maar Peter blijft aan het roer.

Frans was sowieso vrij coöperatief: hij scoorde niet slecht, maar tegen PK haalde hij 0 uit 6. Overigens kwam dat ook doordat hij mij remise aan wilde bieden, maar per ongeluk de opgeefknop aanraakte… Sorry Frans, je houdt een bier tegoed!

Ook bij de meestal productieve John liep het niet erg, maar het volgende inblikpartijtje moet goed hebben aangevoeld. Sowieso gaan steeds meer PK’ers over op de ooit saaie exf6 Caro-Kann: tegenstanders, weest gewaarschuwd!

En omdat ik John eigenlijk was vergeten bij de eerste versie van dit verslag (sst, niet verder vertellen) krijgt hij twee partijen in plaats van één. Wit snoept een pion en wordt op een artistieke manier afgestraft.

Dit keer werd Jan Willem onze topscorer. Hij is er altijd bij en scoort altijd goed. Het is lastig om een heel spectaculaire partij van hem te scoren, maar deze is ook heel aardig: GM Twan Burg pakt een onschuldig pionnetje en krijgt daarna veel ellende te verwerken.

Voor spectaculair spel moet je meestal bij Gerben zijn. Dit keer waren zijn partijen opvallend ingetogen: misschien ook wel een gebrek aan flow, ik ga dan zelf ook altijd wat kalmer spelen. Dit vond ik wel een mooi fragment: zwart doet de meest natuurlijke en is prompt een stuk kwijt.

Een aardig fragment van Tom: hij heeft DaniellaQueen (naar verluidt toch iemand anders dan GM Daniel King) overspeeld en maakt het met een leuke combinatie af.

Een potje van mij tegen dezelfde tegenstander. De computer vindt de slotstelling slechts marginaal beter voor zwart, maar ik kan me voorstellen dat wit er geen lol meer in had.

Soms komen mensen pas later binnen. Zo wisten we vorige week nog flink op de ranglijst te stijgen toen rond 21.15 verse troepen in het strijdperk traden. Dit keer was alleen Simon aan de late kant. Geen heldendaden zo te zien, maar wel een partij die kenmerkend is voor zijn vrolijke hakwerk.

Peter vW had dit keer flink ruzie met de klok. Diverse mooie stellingen werden niet afgemaakt doordat de tijd er een einde aan maakte. Met voldoende tijd is Peter erg lastig te kloppen: kijk maar eens naar deze fraaie partij. Zwart blundert, maar de stelling is al te ver heen.

Nieuw lid Lorenz had ook een mindere dag. De volgende partij kon mij wel bekoren: de witte koning krijgt geen moment rust, en gaat uiteindelijk midden op het bord mat.

Ook Ritsaert houdt graag de druk op de ketel. Hier en daar wat materiaal kwijtraken is irrelevant: de vijandelijke koning moet voortdurend worden belaagd. Hier met mat tot gevolg (wat sneller had gekund, maar daar gaat het niet om).

Onze extern wedstrijdleider deed maar twee potjes mee. Die had hij eigenlijk allebei moeten winnen, maar wit ontsnapt op wonderbaarlijke wijze. Een partij om met een zak popcorn in de hand na te spelen.

Snelschaken gaat om geluk hebben, of liever gezegd geluk afdwingen. Volhouden in slechte stellingen en op trucjes spelen levert vaak veel op. Frank H. is daar een meester in. Hij won zijn eerste twee partijen op tijd, en zie eens hoe hij deze partij nog weet te winnen:

Snel inschatten hoe een bepaald eindspel staat is ook van belang. Oud-voorzitter en -kampioen Bart doet dat goed tegen IM Bertholee. De witte pionnen zijn niet af te stoppen.

Tot slot nog een eindspel. Daar had Eugene er heel veel van: in zijn partijen lijkt nooit veel te gebeuren, maar op het eind staat de ander vaak op het verkeerde been. Keurig afgemaakt.

Dat was hem weer. Speel zondag mee en dan halen we jouw leukste partij boven water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *