Toreneindspelen winnen met de junglegids

door Tom de Jong

Heel soms heb je de mazzel dat je iets op het bord krijgt dat je net bekeken hebt. Dat was gisteren het geval bij de Stibus clubavond. Ik had met veel plezier “Your Jungle Guide to Rook Endings” bestudeerd. Ik kan dit boek aan iedereen aanbevelen. Er is een duidelijke lay out met grote diagrammen. En de principes worden toegelicht aan de hand van veel voorbeelden. Soms is er zelfs een overvoed van voorbeelden zodat je gaat denken: “Ik weet ’t nu wel.” Maar door die herhaling onthou je ’t wel beter.

Efstratios Grivas behandelt toreneindspelen die in de praktijk veel voorkomen zoals 4 tegen 3 pionnen op een vleugel, 3 tegen 2, 3 tegen 3 met een vrijpion aan de andere kant, enzovoorts. En de nadruk ligt op ideeën. Een van die ideeën is dat je de positie van je toren moet verbeteren als dat kan. Het eindspel van a- plus h-pion biedt soms remisekansen als de stukken van de bovenliggende partij slecht staan. Dit eindspel wordt behandeld in hoofdstuk 2. “Here the stronger side can improve the rook” begint Grivas. Hij geeft dan dit voorbeeld

Dat lijkt wel heel erg op de onderstaande stelling die ik tegen Niels kreeg. Ik verbeter dus de positie van de toren!

Leuk om dit in alle rust met de computer te analyseren en telkens van die computer te horen na hoeveel zetten het mat is. De vraag is wel of ik, wellicht na enig doelloos heen en weer lopen om tijd te winnen, dat teruglopen met de koning had gevonden. Direct na de partij dacht ik dat ’t na 4…Te8+ remise was. Maar misschien had ik ’t toch achter het bord gevonden. Dit partijtje past in ieder geval naadloos in het boek van Grivas.

En Niels won gewoon zijn overige 6 partijen en daarmee deze tweede Stibus avond. Elke maandag op Lichess, 20;00 uur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *